Schengen vizesi almak isteyenler için önemli değişiklik



Avrupa Birliği, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu çok sayıda ülkenin vatandaşları için ‘çile’ anlamına gelen Schengen vizesi alanında önemli değişikliklere gidiyor.

AB Komisyonu’nun Göçten Sorumlu Üyesi Dimitris Avramopoulos tarafından açıklanan öneriler gereği, kuralları ihlal etmeyenler için Schengen vizesi almak daha kolay olacak.

AB Komisyonu, yeni kuralları büyük ölçüde değişen güvenlik kaygıları nedeniyle belirledi. İşte Komisyon tarafından belirlenen yeni kurallar:

Schengen vizesi almak isteyenler için 6 önemli değişiklik:

1- Vize başvurularında karar süresi 15 günden 10 güne düşecek.

2- Başvurular seyahatten 3 ay yerine 6 ay önce yapılabilecek.

3- Elektronik başvuru yapılabilecek. Vize başvuru sahiplerinin fiziki olarak konsolosluklarda bulunmaları gerekmeyecek. Konsolosluklara sadece parmak izi için çağrılacaklar.

4- Schengen ülkelerine giriş ve bu ülkelerde kalış kurallarını ihlal etmeyen vize sahiplerine sonraki başvurularında çok girişli vize verilecek. Çok girişli vizelerin süreleri, kurallara uyma sicili pozitif olanlar için kademeli olarak bir yıldan beş yıla yükseltilecek.

5- Kısa süreli kalışlar için dış kara ve deniz sınırlarında, geçici nitelikte, sezona bağlı ve sadece giriş yapılan ülke için geçerli vizeler verilebilecek. Turizmi destekleme amacı taşıyan bu tip vizelerin geçerlilik süresi azami 7 gün olacak.

6- Vize ücretleri 20 Euro’luk artışla 60 Euro’dan 80 Euro’ya yükselecek.

Schengen vizesi değişikliği ne zaman yürürlüğe girecek?

Komisyon tarafından yapılan yeni öneriler, Avrupa Parlamentosu’ndan ve üye ülkelerden onay alındıktan sonra devreye girecek.

Avrupa Birliği Türkiye’ye ödemeyi onayladı

Diğer yandan Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye’nin üzerinde anlaştığı mülteci krizi odaklı 18 Mart mutabakatının en önemli unsurları arasında yer alan ikinci 3 milyar Euro’luk yardım dilimine AB Komisyonu’ndan resmi onay geldi.

26 Mart’ta Bulgaristan’ın Varna şehrinde Türkiye ile yapılacak liderler toplantısı öncesinde, ‘taahhütlerine bağlı olduğu’ mesajı vermek isteyen AB Komisyonu’nun açıkladığı karar sonrasında üye ülkelerin de harekete geçerek kendi paylarına düşen kaynağı serbest bırakmaları gerekecek.

AB Komisyonu, 2016’da devreye sokulan ilk 3 milyar Euro’luk paket için geçerli kuralların ikinci 3 milyar Euro için de geçerli olmasını önerdi. Kararı açıklayan AB Komisyonu’nun Göçten Sorumlu Üyesi Dimitris Avramopoulos, mantıklı yaklaşımın bu olacağının altını çizdi. Bu da 2018’den sonra aktif olarak devreye sokulacak yeni paketin 1 milyar Euro tutarındaki bölümünün Birlik bütçesinden, geri kalan bölümün ise AB üyesi ülkelerin ulusal bütçelerinden karşılanması anlamına geliyor.

AB’nin vereceği ikinci 3 milyar Euro’luk dilim üye ülkeler arasında ciddi tartışmalara neden oluyor. Fransa ve Almanya’nın da aralarında bulunduğu bazı ülkeler, bu miktarın tamamının AB bütçesinden karşılanmasını istemişlerdi. AB Komisyonu ise bu yaklaşıma direndi.

Türkiye hız ve esneklik istiyor

Türkiye açısından kaynağın kimin tarafından sağlanacağı önem taşımıyor. Bu nedenle de Ankara gelişmeleri izlemekle yetiniyor. Türkiye’nin ikinci dilime yönelik en önemli beklentisi ise ödemelerin ilk pakete kıyasla daha hızlı yapılması. AB’nin ödemeler konusunda hızını artırma ihtimali ise oldukça düşük görülüyor. Bunun yanı sıra Türkiye’nin paranın kullanımına yönelik esneklik talebi de var. Ankara, AB tarafından sağlanan kaynağın sadece Türkiye’de bulunan Suriyelilere yönelik projeler için değil Suriye’ye dönecek olanlara yönelik projeler için de kullanılabilmesini istiyor.

AB şu ana kadar ilk 3 milyar Euro’nun tamamını sözleşmeye bağlamış olsa ödemeleri henüz tamamlamadı. 2018 tamamlanmadan önce ilk dilimin tüm ödemelerinin yapılmış olması gerekiyor.

AB Komisyonu’nun Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, ikinci dilim için ilk adımın atıldığını belirterek, üye ülkelere ikinci pakete yönelik taahhütlerini yerine getirme çağrısı yaptı. Komisyon’un İnsani Yardımlardan Sorumlu Üyesi Christos Stylianides ise kaynağın çocukların okula erişimini sağlamaktan ihtiyacı olan ailelerin temel hizmetlerden yararlanmasına kadar geniş bir yelpazede kullanıldığını hatırlattı.

Konular

Dijital kimliği kimler alabilecek?
Hangi pasaport nereden alınır?
Okur yazarlık belgesi ile ehliyet alınır mı?
E devlet üzerinden soy ağacı sorgulaması nasıl yapılır?
Soyağacı sorguma ne zaman tekrar açılacak?
Soy sorgulama için günlük belirli bir kota olacak
Araç muayenesinden geçmenin püf noktaları
Sıfır otomobil ve kamyonetlerin ilk tescil işlemleri nerede yapılıyor?
Plakadan Ceza Sorgulaması Yapıldığında Hangi Bilgilere Ulaşılabiliyor?
e-Devlet soyağacı uygulamasına bakan, çifte vatandaşlık başvurusunu nasıl yapacak?
İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapanların lise mezunu olması şart mı?
Tesk kart nedir?
Suriyeli mülteciye yeni kimlik
Direksiyon eğitimi dersi sınavlarında görev alanların ücretleri eşitlendi
Kusurları giderilmeyen araç trafikten men edilir mi?
E Devlet araç sefer görev emri sorgulama kimleri kapsıyor?
Yeni ehliyetlerdeki kan grupları hatalı mı?
Direksiyon eğitim sınavında e-tablet dönemine geçildi
Schengen vizesi almak isteyenler için önemli değişiklik
Yeni kimlik ve ehliyetler için personel yetersiz mi?
Türk vatandaşlığını kaybeden kişiler yeniden Türk vatandaşlığını kazanabiliyor mu?
Türkiye'de en çok kullanılan soyadları açıklandı
Göç idaresi müdürlüğü adresleri tıkla indir
Ehliyet, yeni kimlik ve pasaport alacaklar dikkat!
Kimlik belgesi üzerinden sabıka kayıtları incelenebilir mi?
İnternete ehliyetsiz girilemeyecek mi?
Araçlarda akıllı takip sistemi hangi durumlarda uyarı verecek?
Kimlik ve ehliyet sorgulamasında yeni dönem
Trafik Genel Eğitim Planında Neler Var?
Trafikte makas atanlara büyük ceza geliyor