H sınıfı sürücü belgeleri verilmiyor mu?







İçişleri Bakanlığı, “Karayolları Trafik Yönetmeliği”nde 17 Nisan 2015 Cuma günü bir değişiklik yaptı. 29329 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Karayolları Trafik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile sürücü belgesi sınıfları yeniden belirlendi.





Söz konusu yönetmelikte engellileri yakından ilgilendiren maddeler de var.





Yeni yönetmeliğe göre 1/1/2016 tarihinden itibaren engellilere verilen H sınıfı ehliyetler (sürücü belgesi) kişinin engel durumuna A sınıfı sürücü belgesi yada B sınıfı sürücü belgeleriyle değiştirilecek. Ehliyetlerin değiştirilme bedeli 15 TL olarak belirlenmiş. Kısaca H sınıfı sürücü belgeleri tarihe karışacak.





Buna göre; iki tekerlekli motosikletler ile gücü 15 kilovatı geçen üç tekerlekli motosikletleri kullanacaklara A, otomobil ve kamyonet kullanacaklara B, kamyon ve çekici kullanacaklara C, minibüs ve otobüs kullanacaklara D, lastik tekerlekli traktör kullanacaklara F, iş makinesi türündeki motorlu araçları kullanacaklara ise G sınıfı sürücü belgesi verilecek. Ayrıca M, A1, A2, B1,BE, C1, C1E, CE, D1, D1E, DE ve K sürücü belgesi sınıfları kullanılan aracın niteliğine göre düzenlenecektir.





Bilindiği üzere halihazırda özel tertibatlı olarak, imal, tadil veya teçhiz edilmiş motosiklet veya otomobil türünden araçları kullanacak engelli bireyler için “H” sınıfı ehliyet verilmektedir. Ancak bu Yönetmelik uyarınca 1 Ocak 2016 tarihinden başlamak üzere engelli bireyler, engelli olup olmamalarına göre değil kullanacakları aracın niteliğine uygun olarak ehliyet alacaklar. Yani bu tarihten sonra özel tertibatlı araç kullanan engelli bireylere de artık “H” sınıfı ehliyet değil kullandığı araca göre ehliyet verilecektir. Peki “H” sınıfı ehliyeti olanlar ne yapacak? “H” sınıfı ehliyeti olanlar bu sürücü belgelerini engellinin kullanmaya yetkili olduğu araç cinsine göre “A” veya “B” sınıfı sürücü belgesi ile değiştireceklerdir. Değiştirme işlemi sırasında engelli bireyin kullanacağı araçta özel tertibat bulunması gerekiyorsa bu durumu gösteren ve özel tertibatın “Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları ile Muayenelerine Dair Yönetmelik” doğrultusunda hazırlanan listede yer alan kodu ile birlikte yazılı olduğu engelli sağlık kurulu raporunu vereceklerdir. Ancak bu işlemin yapılması için beş yıl süre tanınmıştır.





Yani 1 Ocak 2016 tarihinden sonra “H” sınıfı sürücü belgesi verilmeyecek ancak daha önce verilmiş olan “H sınıfı sürücü belgelerinin değiştirme işlemlerinin 2021 yılının sonuna kadar yapılması gerekecektir. Bu sürenin uzatılma yetkisi İçişleri Bakanlığına bırakılmıştır.





Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce verilmiş olan ve 2918 sayılı Kanuna göre değiştirilmesi zorunlu olan sürücü belgelerinin değiştirme işlemleri beş yıl içerisinde tamamlanır. Gerekmesi halinde bu süre İçişleri Bakanlığınca uzatılabilir.





Sürücü belgelerinin değiştirilebilmesi için;





•a) İlgililerin Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları ile Muayenelerine Dair Yönetmelikte belirlenen sağlık şartlarını taşımaları,





•b) İlgililerin bu Yönetmeliğin 76 ncı maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde belirtilen hükümlülükle ilgili şartları taşımaları,





•c) Herhangi bir nedenle sürücü belgesi geçici olarak geri alınmış ise iade edilme şartlarının gerçekleşmiş olması





gereklidir.





Bu madde kapsamında yapılacak değiştirme işlemlerinden harç alınmaz. Ancak indirimli değerli kâğıt bedeli olarak 13 Türk Lirası ve 2918 sayılı Kanunun 131 inci maddesinin son fıkrası kapsamında da 2 Türk Lirası bedel ödenir.





Belirlenen süre içerisinde değiştirilmeyen sürücü belgeleri geçersiz sayılır. Ancak, ilgililerin başvuruları halinde, gerekli harçlar ve indirimsiz değerli kâğıt bedeli ödendikten sonra kendilerine geçersiz sayılan sürücü belgesinin karşılığı olan yeni sürücü belgeleri verilir. Ancak, sürücü belgeleri çeşitli nedenlerle geri alınmış olanlar ile mücbir sebeplerle sürücü belgelerini bu madde kapsamında belirlenen sürelerde değiştirmeyenlerden de belgelerinin değiştirilmesi sırasında harç alınmaz.

Konular

Dijital kimliği kimler alabilecek?
Hangi pasaport nereden alınır?
Okur yazarlık belgesi ile ehliyet alınır mı?
E devlet üzerinden soy ağacı sorgulaması nasıl yapılır?
Soyağacı sorguma ne zaman tekrar açılacak?
Soy sorgulama için günlük belirli bir kota olacak
Araç muayenesinden geçmenin püf noktaları
Sıfır otomobil ve kamyonetlerin ilk tescil işlemleri nerede yapılıyor?
Plakadan Ceza Sorgulaması Yapıldığında Hangi Bilgilere Ulaşılabiliyor?
e-Devlet soyağacı uygulamasına bakan, çifte vatandaşlık başvurusunu nasıl yapacak?
İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapanların lise mezunu olması şart mı?
Tesk kart nedir?
Suriyeli mülteciye yeni kimlik
Direksiyon eğitimi dersi sınavlarında görev alanların ücretleri eşitlendi
Kusurları giderilmeyen araç trafikten men edilir mi?
E Devlet araç sefer görev emri sorgulama kimleri kapsıyor?
Yeni ehliyetlerdeki kan grupları hatalı mı?
Direksiyon eğitim sınavında e-tablet dönemine geçildi
Schengen vizesi almak isteyenler için önemli değişiklik
Yeni kimlik ve ehliyetler için personel yetersiz mi?
Türk vatandaşlığını kaybeden kişiler yeniden Türk vatandaşlığını kazanabiliyor mu?
Türkiye'de en çok kullanılan soyadları açıklandı
Göç idaresi müdürlüğü adresleri tıkla indir
Ehliyet, yeni kimlik ve pasaport alacaklar dikkat!
Kimlik belgesi üzerinden sabıka kayıtları incelenebilir mi?
İnternete ehliyetsiz girilemeyecek mi?
Araçlarda akıllı takip sistemi hangi durumlarda uyarı verecek?
Kimlik ve ehliyet sorgulamasında yeni dönem
Trafik Genel Eğitim Planında Neler Var?
Trafikte makas atanlara büyük ceza geliyor