Ehliyet Trafik Adabı Ders Notları İndir







Trafik Adabı Ders Notları sitemizin Mevzuat menüsünün Diğer bölümünde yayımlanmıştır. Ulaşmak için tıklayın.





Trafik Adabı nedir? Trafik Adabı dersi nedir? Ehliyet Sınavı Trafik Adabı İçeriği?





Meb tarafından 2016 yılıyla beraber ehliyet alacaklar için trafik adabı dersini eklendi. Sürücü adayları Trafik adabı dersini, alacakları teorik eğitime ek olarak 4 ders saati olmak alacak ardindan ehliyet sınavında da trafik adabı dersinden 6 soruyu cevaplayacaklardır. Trafik adabı dersinde sürücü adaylarının trafikteki kurallara uymaları gerekliliği ve uyulmaması durumunda ortaya çıkabilecek olumsuzluklar hakkında bilgiler verilecek ve bu yolla da toplumda bir trafik kültürünün oluşması amaçlanmaktadir. Unutmayalım ki güzelim ülkemizde hepimizin bir tanıdığı ya trafikte canını ya da vücudunun herhangi bir organını kaybetmiş, sakat kalmış, tekerlekli sandalyeye mahkum kalmıştır. Ülke olarak trafik terörü kadar başiş büyük can kaybımız yoktur.





İnsanlar var olduğu günden bu güne toplu olarak yaşamak mecburiyetinde kalmıştır. Bunun da sebebi bireylerin tek başlarına hayatlarını sürdürme şansı olmadığındandır. Bu yüzden insanlar toplumsal yaşama geçmis, diğer insanlarla yardımlaşma, dayanışma ve dolayısıyla da sosyalleşmek zorunda kalmistir.





Toplumsal yaşantımızı düzenleyen birçok kural vardır. Bunlar; hukuk kuralları, gelenek görenek, örf adet, din gibi kurallardır. Hukuk kuralları devlet tarafından koyulan ve her insanın uymak zorunda olduğu kurallardır. Bu yazılı kurallara uymayanlar para cezası, hapis cezası vs. almaktadır.





Tüm bunlar ışığında insanların trafikte güvenli bir şekilde seyahat edebilmelerini sağlamak, kişilerin can ve mal kayıplarının önlemek amacıyla trafik kuralları konmuş ve trafik kurallarına uymayanlar da çeşitli trafik cezaları (trafik cezası, trafikten men, hapis cezası) ödemek zorunda kalmışlardır. Ancak tüm bu kurallar ile trafikte düzen ve intizamı sağlamak, yani yasal yaptırımlarla bu işi çözmek mümkün değildir. İşte tam bu yüzden 2016 yılından itibaren ehliyet alacaklara Trafik adabı dersi verilmesi kararlaştırılmıştır.





Trafikte sürücülerimizin eğitim düzeyi ne olursa olsun; ister doktor, ister fabrikatör isterse işçi farketmemekte; şoför koltuğuna oturan her sürücü asabileşmekte diğer sürücülere hiç tolerans göstermemekte ve sonuçta da çeşitli trafik kazaları, kavgalar, gürültüler ve diğer insanları olumsuz etkileyen görüntüler ortaya çıkmaktadır.





zincirleme-kazaÖncelikle sürücüler trafik kurallarına uymalı ve trafik kuralına uymayanlara da aşırı agresif olmamalı, biraz toleranslı olmalıdırlar. İşte trafik adabı dersi ile bu yapılan yanlış davranışların azaltılması amaçlanmaktadır.





Sürücülerin birbirlerine hiç saygı göstermediği, trafik kurallarının hiçe sayıldığı, kişilerin nezaket kurallarının unuttuğu, birbirlerine el-kol hareketi yaptığı bir toplum haline geldir. Birçok kişi evine vardığında zihinsel ve bedensel bir yorgunlukla dönmekte.





Sürücülerin kırmızı ışıkta geçmeleri, emniyet şeridini kuralları çiğneyerek kullanmaları, yayalara veye diğer araçlara öncelik vermemeleri, hız kurallarına uymamaları, makas atarak şerit değiştirmeleri gibi birçok ihlali trafik adabı eğitimi verilerek azaltılması amaçlanıyor.





Trafik adabı dersi ile;





Psikoloji,


Trafik kazaları ve cezaları,


Kusurlu davranışlar,


Araç muayeneleri,


Teknik şartlar ve çevre başlıkları olacak





Trafikte Uyulmayan Görgü Kuralları ve Trafik Adabına Uymayan Davranışlar:





Trafik adabına uymayan, bir sürücüye yakışmayan Trafik görgü kurallarını ve trafik adabına Uymayan davranışları maddeler halinde bir sıralayalım (not:sizin de eklemek istedikleriniz varsa yorum kısmından ekleyebilirsiniz):





Bayan sürücüleri sıkıştırma onlara hakaret etme; unutmayalım ki eşimiz, kardeşimiz, annemiz de bir sürücü olabilir. Onlara bu şekilde davranılması hoş olmayacağı için bizde diğer bayan sürücülere nezaketimizi elden bırakmayalım.





Araçla giderken dikkatsiz bir şekilde su birikintesinden su, çamur ve benzerlerini sıçratmak,


Araçta sigara külü, çöp atmak, çerez kabuğu, meyve kabuğunu araçtan dışarı atmak,


Diğer sürücüleri korkutmak, şaşırtmaya çalışmak,


Kırmızıdan yeşile dönen ışıktan sonra hemen korna çalmak, selektör kullanmak,


Yol kenarında bekleyen bayanlara sarkıntılık yapmak,


Yüksek sesle müzik dinlemek, egzozun susturucusunu çıkartıp herkesi rahatsız etmek, düğün konvoylarında sürekli korna çalmak, şeridi açan ve hızla ilerleyen ambulans, itfaiye gibi araçların arkasına takılmak.





Diğer araç sürücülerini rahatsız edecek şekilde selektör kullanmak, sürekli uzunlarla gitmek. Gereksiz yere kullanılan uzunlar diğer sürücülerin gözlerini almakta ve can güvenlikleri tehlike altına girmektedir.





Sollama Kurallarına Uymamak,


Makas atmak: En çok yapılan ihlallerden biridir. Kişi makas attığında kendisini süper sürücü olarak görmekte fakat diğer araçlar ve içindekilerin can kaybına neden olabilmektedir.


Yayalara geçiş önceliği vermemek, yaya geçitlerinde yayaların geçiş önceliği vardır ama maalesef bu kurala ülkemizde uyulmaz.


Takip mesafesine uymamak, öndeki aracı çok yakından takip etmek adeta dibinden gitmek ve bu yolla taciz etmek suretiyle zincirleme trafik kazlarına sebep olmak.





Taksi, minibüs gibi taşımacılık yapanların olur olmadık yerde yolcu indirme-bindirme yapmaları ve arkalarından gelen sürücüleri tehlikeye sokmaları.





Seyir halindeyken cep telefonu kullanımı,


Sebepsiz yere korna çalmak,


Dar yolda iki araç karşılaştığında dar olan aracın geçiş önceliği vardır,


Sol şeridin sürekli işgal edilmesi, unutmayın ki sol şerit sadece sollama yapmak içindir,


Aşırı hızlı, yüksek motor devrinde araç kullanmak, yüksek sesli müzik dinlemek


Özel amaçlarla keyfi yada kasıtlı davranışlarda bulunarak araç sürmek ve bu suretle diğer araç ve yayaları tehlikeye sokmak,


Araç bakımlarını yaptırmamak suretiyle (tüp patlamaları, araç yangınları) diğer insanları tehlikeye sokmak,


İşin özeti; trafik adabı dersi ile birbirine daha saygılı, diğer sürücü ve yayalara daha toleranslı sürücülerin sayısının trafikte artmasını amaçlanmaktadır. Siz de daha saygılı bir trafik için görüş ve önerilerinizi yorum kısmından yazabilirsiniz.

Konular

Dijital kimliği kimler alabilecek?
Hangi pasaport nereden alınır?
Okur yazarlık belgesi ile ehliyet alınır mı?
E devlet üzerinden soy ağacı sorgulaması nasıl yapılır?
Soyağacı sorguma ne zaman tekrar açılacak?
Soy sorgulama için günlük belirli bir kota olacak
Araç muayenesinden geçmenin püf noktaları
Sıfır otomobil ve kamyonetlerin ilk tescil işlemleri nerede yapılıyor?
Plakadan Ceza Sorgulaması Yapıldığında Hangi Bilgilere Ulaşılabiliyor?
e-Devlet soyağacı uygulamasına bakan, çifte vatandaşlık başvurusunu nasıl yapacak?
İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapanların lise mezunu olması şart mı?
Tesk kart nedir?
Suriyeli mülteciye yeni kimlik
Direksiyon eğitimi dersi sınavlarında görev alanların ücretleri eşitlendi
Kusurları giderilmeyen araç trafikten men edilir mi?
E Devlet araç sefer görev emri sorgulama kimleri kapsıyor?
Yeni ehliyetlerdeki kan grupları hatalı mı?
Direksiyon eğitim sınavında e-tablet dönemine geçildi
Schengen vizesi almak isteyenler için önemli değişiklik
Yeni kimlik ve ehliyetler için personel yetersiz mi?
Türk vatandaşlığını kaybeden kişiler yeniden Türk vatandaşlığını kazanabiliyor mu?
Türkiye'de en çok kullanılan soyadları açıklandı
Göç idaresi müdürlüğü adresleri tıkla indir
Ehliyet, yeni kimlik ve pasaport alacaklar dikkat!
Kimlik belgesi üzerinden sabıka kayıtları incelenebilir mi?
İnternete ehliyetsiz girilemeyecek mi?
Araçlarda akıllı takip sistemi hangi durumlarda uyarı verecek?
Kimlik ve ehliyet sorgulamasında yeni dönem
Trafik Genel Eğitim Planında Neler Var?
Trafikte makas atanlara büyük ceza geliyor