MEB Sürücü Kurslarına Denetimi Sıklaştırdı

MEB Sürücü Kurslarına Denetimi Sıklaştırdı








Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), sürücü kurslarından sonra iş makineleri sürücülerine yönelik yapılan sınavları zorlaştırdı. Yeni düzenlemeyle sürücü eğitimlerini veren kurslara da sıkı denetimler getirildi.








Buna göre, dozer, greyder, pamuk toplama makinesi, mıcır serici asfalt palent makinesi ve mobil rıhtım vinci gibi iş makinesi kullanacaklar, direksiyon sınavlarına benzer şekilde uygulama sınavında tek bir hata yaparsa başarısız sayılacak. Yönergenin iş kazalarının önlenmesi ve pahalı iş makinelerinin ekonomik kullanımı için yapıldığı belirtildi.





Yeni düzenlemeyle iş makineleri sürücü kurslarının da eğitim ve sınavlarının denetim altına alındığı açıklandı. MEB tarafından iş makineleri sürücülerinin eğitimlerini veren kursların açılışı, işleyişi, sınavları ve sonucunda başarılı olanlara verilecek operatörlük belgelerine yönelik yeni bir yönerge hazırlandı.





Buna göre, kursta kullanılacak iş makinelerinden eksavatör, forklift, beko loder, vinç ve silindirin birer tanesinin kursun kurucusunun adına kayıtlı olması veya finansal kiralama yoluyla alınmış olması gerekecek. Kurslar, bu iş makinelerinin birden fazla olması halinde diğerleri ile bunların dışındaki iş makineleri için en az bir yıl süreli noter tasdikli kira sözleşmesi yapmaları gerekiyor.





Resmi ve ücretsiz olanlar azami 10 katılımcı için verilecek öğretim programına uygun bir iş makinesi ve belli şartlara uygun eğitim alanının kamu kurum ve kuruluşlarından temin etmeleri halinde açılabilecek.





Kurslar, iş makinelerini her kursiyer için öğretim programında belirtilen uygulama ders saati dikkate alınarak program süresi sonuna kadar kullanacaklarına dair bu kurumlardan yazılı belge alacaklar.





MEB, iş makineleri sürücü kurslarına yönelik yeni öğretim programını da belirledi. Buna göre, aralarında iş makineleri dozer operatörü yetiştirme, greyder operatörü yetiştirme, yükleyici operatörü yetiştirme, asfalt ve beton serme makinesi operatörü yetiştirme, zemin delgi makinesi operatörü yetiştirme gibi 31 alanda kurs açılabilecek.





Burada verilen eğitimler, 24 saat ile 300 saat arasında değişecek. Yönergede yer alan 31 kurs programı çizelgesine göre en fazla öğretim süresinin olduğu kurs ise "konteyner, rıhtım köprü vinci operatörü yetiştirme kursu" oldu. Buna katılıp operatör olabilmek için 150 saat araç kullanarak, 80 saat araç başında ve 70 saat teorik uygulama eğitimi olmak üzere toplamda 300 saat ders alınması zorunluluğu getirildi.











Eğitim vereceklere üniversite mezunu koşulu





Kurslara kayıt olabilmek için 19 yaşından gün almamak, en az ilkokul düzeyinde eğitim düzeyi ve pratisyen veya uzman tabip tarafından verilen "G" sınıfı sürücü sağlık raporuna sahip olmak gerekecek.





Eğitim personeline yönelik yeni düzenleme de yapıldı. İş makinelerinde eğitim personeli olabilmek için üniversitelerin makine, motor, otomotiv, mekatronik veya iş makineleri bölümü yüksek lisans veya ön lisans mezunu olmaları şartı aranacak. Tarım makineleri için üniversitelerin ziraat fakültesi tarım makineleri bölümünden lisans veya ön lisans diploması alınacak. En az ön lisans mezunu olup en 3 üç yıl önce alınmış operatörlük belgesi bulunanlar, belgesinde belirtilen iş makinesinin uygulama derslerinde usta öğretici olarak görevlendirilebilecek.











Sınavlar zorlaştırıldı





Kursiyerlerin aldığı teorik ve uygulamalı eğitimleri elektronik ortamda takip edilerek eğitimlerini tamamlamayanların sınava girmeleri engellenecek.





Yönergenin sınavlar bölümünde de değişiklik yapıldı. Buna göre, her kursiyerin sınav süresi 15 dakikadan az olamayacak. Yazılı ve uygulama sınavları aynı gün yapılması zorunluluğu getirildi.





Uygulama sınavlarının değerlendirmesinde direksiyon sınavlarında olduğu gibi tek bir hata yapan kursiyerler başarısız sayılacak. Uygulama sınavı yapılacak kursiyerler için yeni bir "Uygulama Sınavı Değerlendirme Formu" hazırlandı.





Formda, belge verilecek kursiyerler için 27 farklı kriter getirildi. Bunların arasında yer alan "durma, duraklama park etme kurallarına uyulmadığında", "aşırı derecede heyecanlı ve telaşlı olunduğunda", "iş makinesi ile çalışma esnasında etrafa ve insanlara dikkat edilmediğinde, kontrolsüz ve emniyetsiz olunduğunda", "çalışma esnasında güvenlik kurallarına uyulmadığında" operatörlük belgesi verilmeyecek. Adayın bu hatalardan birini yapması halinde sınav kesilerek, başarısız sayılacak.





Ayrıca, "makine ekonomik kullanılmadığında", "yayalara dikkat edilmediğinde", "ses cihazı ve ışıklar gereksiz yere kullanıldığında ya da hiç kullanılmadığında, "ışıklı ikaz sistemleri ve şarj, yağ, hararet, yakıt göstergelerinin ve anlamlarının bilinmemesi halinde", "yükleme yapılırken malzemelerin sert alınıp sert indirilip bindirilmesi halinde", "iş makineleriyle karşılaşma esnasında geçiş kurallarına uyulmaması halinde", "diğer araçlar ve yapılara güvenli mesafe bırakılmaması" durumlarından iki tanesini yapan aday da başarısız olacak.





Sınava girmeyen veya başarısız olan kursiyerlere üç sınav hakkı daha verilecek. Buna rağmen başarısız olan kursiyerlerin kurstan kayıtları silinecek.











Amaç iş kazalarını önlemek





Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Federasyonu Genel Başkanı Lokman Yıldırım, yeni yönergeyle iş makineleri eğitim programlarının ayrılarak bire bir araç başı eğitime ağırlık verildiğini ve eğitimlerin de uygulama ağırlıklı hale getirildiğini belirtti.





Uygulama sınavlarında iş makinesi kullanım sürelerinin değiştirilmesi ile başarının yükseltilmesinin hedeflendiğini dile getiren Yıldırım, şöyle konuştu:





"Teorik ve uygulama sınavlarında iş makineleri eğitimlerinin alanında uzman eğitimciler tarafından verilmesi öngörülüyor. Eğitimin kalitesi arttırılarak daha uzman iş makinesi operatörleri yetiştirilmesi amaçlanıyor. Yeni düzenlemenin hazırlanıp çıkarılmasında emeği geçen Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğünün çalışmalarından dolayı sektör olarak teşekkür ederiz. Geçen yılın istatistiklerine göre resmi ve özel kurslarda 78 bin 120 kişiye operatörlük belgeleri verildi. Sınavının zorlaştırılmasıyla iş kazalarını önlenmesi ve yüksek fiyatlı iş makinelerinin daha profesyonel ellerde ekonomik kullanımı amaçlanıyor.”

Konular

Dijital kimliği kimler alabilecek?
Hangi pasaport nereden alınır?
Okur yazarlık belgesi ile ehliyet alınır mı?
E devlet üzerinden soy ağacı sorgulaması nasıl yapılır?
Soyağacı sorguma ne zaman tekrar açılacak?
Soy sorgulama için günlük belirli bir kota olacak
Araç muayenesinden geçmenin püf noktaları
Sıfır otomobil ve kamyonetlerin ilk tescil işlemleri nerede yapılıyor?
Plakadan Ceza Sorgulaması Yapıldığında Hangi Bilgilere Ulaşılabiliyor?
e-Devlet soyağacı uygulamasına bakan, çifte vatandaşlık başvurusunu nasıl yapacak?
İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapanların lise mezunu olması şart mı?
Tesk kart nedir?
Suriyeli mülteciye yeni kimlik
Direksiyon eğitimi dersi sınavlarında görev alanların ücretleri eşitlendi
Kusurları giderilmeyen araç trafikten men edilir mi?
E Devlet araç sefer görev emri sorgulama kimleri kapsıyor?
Yeni ehliyetlerdeki kan grupları hatalı mı?
Direksiyon eğitim sınavında e-tablet dönemine geçildi
Schengen vizesi almak isteyenler için önemli değişiklik
Yeni kimlik ve ehliyetler için personel yetersiz mi?
Türk vatandaşlığını kaybeden kişiler yeniden Türk vatandaşlığını kazanabiliyor mu?
Türkiye'de en çok kullanılan soyadları açıklandı
Göç idaresi müdürlüğü adresleri tıkla indir
Ehliyet, yeni kimlik ve pasaport alacaklar dikkat!
Kimlik belgesi üzerinden sabıka kayıtları incelenebilir mi?
İnternete ehliyetsiz girilemeyecek mi?
Araçlarda akıllı takip sistemi hangi durumlarda uyarı verecek?
Kimlik ve ehliyet sorgulamasında yeni dönem
Trafik Genel Eğitim Planında Neler Var?
Trafikte makas atanlara büyük ceza geliyor