Yeni Ehliyet Yasası Ne Zaman Uygulanacak?







1 Ocak 2016'dan itibaren sınıfına göre ehliyet alacaklara deneyim şartı geliyor. Stajyer sürücünün 2 yıl boyunca 75 ceza puanını aşmamaya dikkat etmesi gerekiyor.





İstanbul Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Federasyonu (İSKEF) Başkanı Murat Tekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni yönetmelikle büyük ehliyet sınıflarına direkt müracaatların ortadan kalkacağını söyledi.





B SINIFI İLE MİNİBÜS KULLANMAK YOK





Tekin, "E sınıfı dediğimiz otobüs gibi büyük taşıtlar için ehliyetlere direkt müracaat yapılamayacak, B sınıfı olan Otomobil ehliyetiyle minibüs kullanma yetkisi de ortadan kalkacak. Uygulama 10 Aralık'a kadar sürücü kurslarına başvuranları kapsamayacak" dedi.





ÇEŞİT ÇEŞİT MOTORSİKLET EHLİYETİ





Yeni yönetmelikte önce B sınıfı ehliyet alıp daha sonra otobüs ehliyetine müracaat şartının getirildiğini anlatan Tekin, "Motosikletler için de çeşitlendiriliyor. Önce en küçük motoru alıp, sonra büyüklere doğru geçilmesi sağlanacak" değerlendirmesinde bulundu.





DENEYİM ŞARTINA GÖRE EHLİYET





Ehliyet sınıfının da 9'dan 17'ye çıktığını dile getiren Tekin, yeni dönemde ehliyetlerin deneyim şartına göre verileceğini anlattı. Murat Tekin, şunları kaydetti:





"Şu anda sürücüler B sınıfı ehliyetleriyle 16+1 kişiye kadar minibüs kullanabiliyor. 1 Ocak'tan itibaren müracaat edeceklerin B sınıfından sonra 16+1 kişilik D1 minibüs ehliyetini alması gerekecek. Yani minibüs ehliyetini almak isteyen kişinin öncesinde otomobil ehliyetini almış olması şart. Sürücü kurslarına 10 Aralık'a kadar müracaat eden adaylar B sınıfı ehliyetleriyle hem otomobil, hem de minibüs kullanmaya devam edebilecekler.





ÖNCE "B" ALINIP SONRA "E" SINIFINA GEÇİLECEK





Yine aynı şekilde 10 Aralık'a kadar E sınıfı yani otobüs ehliyeti için de müracaat edebilecekler. Bunlar 1 Ocak 2016'dan sonra müracaat ettikleri halde ehliyetlerde deneyim şartı olacağı için önce B sınıfını almaları şart. E sınıfı için daha sonra tekrar sürücü kurslarına başvurarak, direksiyon uygulama sınavına girmeleri lazım. Minibüs kullanacakların da B sınıfı ehliyeti aldıktan sonra 21 yaşından gün aldıktan sonra D1 diye başka bir ehliyet daha alma şartı var.





Bu değişiklikler sürücü adaylarında büyük sınıf ehliyete geçmeden önce deneyim ve tecrübe oluşturmuş olacak. Bu bakımdan çok yerinde ve güzel bir uygulama. Bunun trafiğe olumlu yansımaları muhakkak olacaktır. Motosiklet için de A2 dediğimiz en üst sınırdaki ehliyete, yaşı uygun olanlar müracaat edebilecek."





"STAJYER SÜRÜCÜ EHLİŞETİYLE ARACINI KULLANACAK"





Tekin, 1 Ocak'ta ehliyetlerde stajyerlik döneminin başlayacağını anımsatarak, stajyer ehliyet konusunun yanlış algılandığını kaydetti. Halk arasında ehliyetini alan kişinin aracını kullanırken yanında ehliyeti olan başka birisinin oturması gerektiği şeklinde yanlış bir algının bulunduğunu belirten Tekin, böyle bir şeyin söz konusu olmadığını vurguladı. Murat Tekin, şunları söyledi:





"Stajyerlikte kişi kendi ehliyetiyle aracını kullanacak. Ancak 2 yıl boyunca 75 ceza puanını aşmamaya dikkat etmesi gerekiyor. Aracını kullanırken yanında birisinin oturmasına veya bulunmasına gerek yok. Yeni ehliyet alanlar için gerçekten iyi bir uygulama. Çünkü sürücü 2 yıl süresince çok daha dikkatli araç kullanacak. En az ikişer defa kırmızı ışık ihlalinde, alkollü yakalandığında ya da yayalara yol vermediğinde 75 ceza puanını doldurmuş olacak ve ehliyetine el konulacak. Sürücü hem bunun bilincinde olacak hem de acemi olduğu için kurallara dikkat edecek. Bu, trafik kazalarının azalmasına, trafik düzeninin yolunda gitmesine katkı sağlayacak bir durum."








HANGİ KURUMLARIN SAĞLIK RAPORU GEÇERLİ SAYILACAK?





Sürücü ve sürücü adaylarının muayene işlemleri de artık, Sağlık Bakanlığına ve üniversitelere bağlı sağlık tesisleri, aile sağlığı merkezleri ve Sağlık Bakanlığınca ruhsatlandırılan özel sağlık kuruluşlarında görevli tabip veya uzman tabip tarafından yapılması zorunlu hale getirilecek. Bu kurumlara ait sağlık raporları geçerli sayılacak.





Tabiplerce verilen sağlık raporlarında da mutlaka tabibin kaşe ve imzası yer alacak. Tabiplerce verilen raporların gerçeğe uygun olmadığının tespiti halinde çeşitli cezai işlemler yapılacak. Tabiplerin raporları geçersiz sayılacak ve sorumlular hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulacak.





Sürücü veya sürücü adaylarının genel muayenesinde şu kontroller yapılacak:





İşitme kaybı, günlük hayatı kısıtlayan denge problemi, baş dönmesi nedeni olabilecek bir hastalık, uyku bozukluğu, malign tümör hikayesi, eklem hareketlerinde kısıtlama, ekstremite noksanlığı, kas, tendon ve bağ lezyonları, hipoglisemiye yol açabilecek ilaç kullanılan diyabet hastalığı, kalp-damar hastalığı, organ yetmezliği, santral sinir sistemi hastalıkları, periferik sinir sistemi hastalıkları, epilepsi, kas hastalıkları, ruh hastalığı (ağır akıl hastalığı, zeka geriliği, demans, kişilik bozukluğu, ağır davranış bozukluğu), alkol bağımlılığı, psikotrop madde bağımlılığı ve görme değerlendirmesi.





Muayeneler neticesinde, sürücülüğe engel hali tespit sürücü ya da sürücü adayının sağlık raporları bu şekilde düzenlenecek. ilk muayene sonucunu gösteren sağlık raporu uzman tabipler tarafından düzenlenecek.





Ehliyet almak isteyen sürücüleri 2016 yılından itibaren yeni değişiklikler bekliyor. Alınan kararla birlikte ehliyete hangi şartlar getirildi? Artık bu sağlık sorunlarına sahip olanlar ehliyet alamayacak! Detaylar haberimizde.





2015'in sonlarına doğru yeni çıkarılan yönetmelik ile birlikte, 2016' da ehliyet alma şartları değişikliğe uğradı. Ehliyet almak isteyen sürücüleri 2016 yılından itibaren yeni değişiklikler bekliyor..





Yapılan resmi açıklamaya göre, ehliyet almak isteyen sürücü adayları ve sürücülerde aranacak sağlık şartları, yeni çıkan yönetmelik ile birlikte değişti. Değişikliğe göre; zeka geriliği (IQ düzeyi 79 ve altı) sorunu olanlar, bunama yaşayanlar, duygu ve heyecanı düşünceyi bozan sürekli bir hastalığı bulunanlar artık sürücü belgesi alamayacak.





Ayrıca sürücü belgesi verilmesi uygun görülmeyen hastalıklardan olan bazı kalp damar hastalığı olan adaylara da, uzman doktor kontrolü göz önüne alınarak sürücü belgesi verilebilecek. Uyku sorunu ile ilgili sorun yaşayanlar özellikle, ağır derecede obstrüktif uyku apnesi veya orta derecede apne ile gündüz uyuklama hali olan adaylara da, tedavi işlemlerinden sonra sürücü belgesi verilebilecek.





Resmi Gazete'de yayımlanan, "Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları ile Muayenelerine Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile artık ciddi sağlık sorunları olanlara sürücü belgesi verilemeyecek.





SAĞLIK RAPORUNA İTİRAZ EDİLEBİLİR Mİ?





Sürücülük için başvuran adaylar, kendileri adına düzenlenen rapora itiraz edebilecek. Raporun verildiği ilin İl Sağlık Müdürlüğü' ne başvuruda bulunabilecek.





Ayrıca sürücü adayı veya sürücünün sağlık şartları nedeniyle araç kullanması belirli şartlara bağlanmış olanlar ise bu şartlar altında kod numarası tanımlanarak sağlık raporu yazılacak.





Yönetmelik değişikliği, 1 Ocak 2016'dan itibaren yürürlüğe girecek. Uygulama ile birlikte sürücülerin sağlıklı şekilde trafiğe çıkması ve trafik kazalarının biraz da olsa önüne geçilmesi hedeflenmekte.


Konular

Dijital kimliği kimler alabilecek?
Hangi pasaport nereden alınır?
Okur yazarlık belgesi ile ehliyet alınır mı?
E devlet üzerinden soy ağacı sorgulaması nasıl yapılır?
Soyağacı sorguma ne zaman tekrar açılacak?
Soy sorgulama için günlük belirli bir kota olacak
Araç muayenesinden geçmenin püf noktaları
Sıfır otomobil ve kamyonetlerin ilk tescil işlemleri nerede yapılıyor?
Plakadan Ceza Sorgulaması Yapıldığında Hangi Bilgilere Ulaşılabiliyor?
e-Devlet soyağacı uygulamasına bakan, çifte vatandaşlık başvurusunu nasıl yapacak?
İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapanların lise mezunu olması şart mı?
Tesk kart nedir?
Suriyeli mülteciye yeni kimlik
Direksiyon eğitimi dersi sınavlarında görev alanların ücretleri eşitlendi
Kusurları giderilmeyen araç trafikten men edilir mi?
E Devlet araç sefer görev emri sorgulama kimleri kapsıyor?
Yeni ehliyetlerdeki kan grupları hatalı mı?
Direksiyon eğitim sınavında e-tablet dönemine geçildi
Schengen vizesi almak isteyenler için önemli değişiklik
Yeni kimlik ve ehliyetler için personel yetersiz mi?
Türk vatandaşlığını kaybeden kişiler yeniden Türk vatandaşlığını kazanabiliyor mu?
Türkiye'de en çok kullanılan soyadları açıklandı
Göç idaresi müdürlüğü adresleri tıkla indir
Ehliyet, yeni kimlik ve pasaport alacaklar dikkat!
Kimlik belgesi üzerinden sabıka kayıtları incelenebilir mi?
İnternete ehliyetsiz girilemeyecek mi?
Araçlarda akıllı takip sistemi hangi durumlarda uyarı verecek?
Kimlik ve ehliyet sorgulamasında yeni dönem
Trafik Genel Eğitim Planında Neler Var?
Trafikte makas atanlara büyük ceza geliyor