Nisan Ehliyet Sınavı / 2018 MEB Ehliyet Sınav Takvimi







2018 Yılı Motorlu Taşıt Sürücü Adaylari Sınav Takvimi için Tıklayınız





2018 Motorlu Taşıt Sürücü Kursiyerleri Sınavı e-Kılavuzu için Tıklayınız





Nisan 2018 Ehliyet Sınavı, MEB Motorlu Taşıt Sürücü Adayları Sınavı (Ehliyet) başvuru ve sınav tarihleri ne zaman? Ehliyet 2018 sınav soru ve cevapları ile sonuçları burada. Ehliyet sınavı nasıl yapılıyor? Ehliyet sınavında kaç soru var?





Ehliyet sınavı tarihleri ile ehliyet sınavı soru ve cevapları, MEB ehliyet sınav ve başvuru tarihleri belli oldu. 2018 Ehliyet sınav takvimi ehliyet sınavı başvuru ve sınavlarla ilgili tüm ayrıntılar burada...





EHLİYET SINAV SORU ve CEVAPLARI İÇİN TIKLAYIN!





2018 Yılı Ehliyet sınav tarihler Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklandı.Bu sene Milli Eğitim Bakanlığı MEB 2018 yılı içerisinde toplamda 6 sınav yapacak.





Her zaman olduğu gibi bu senede 2018 ehliyet sınav sonuçları sınav yapıldığı günden itibaren tam 10 gün içerisinde açıklanacak. ehliyetsinav.org olarak sizlere 2018 Ehliyet sınav tarihleri ve tüm detaylarını paylaşıyoruz. 2018 yılı ehliyet sınav takvimi tablosu MEB tarafından hazırlanmıştır.





Diğer Ehliyet sınav tarihleri şöyle





1 - 2018/MTSKS-1 Motorlu Taşıt Sürücü Kursiyerleri Sınavı 10 ŞUBAT 2018 (saat 14.00)





2 - 2018/MTSKS-2 Motorlu Taşıt Sürücü Kursiyerleri Sınavı 21 NİSAN 2018 (saat 10.00)





3 - 2018/MTSKS-3 Motorlu Taşıt Sürücü Kursiyerleri Sınavı 04 AĞUSTOS 2018 (saat 14.00)





4 - 2018/MTSKS-4 Motorlu Taşıt Sürücü Kursiyerleri Sınavı 20 EKİM 2018 (saat 14.00)





5 - 2018/MTSKS-5 Motorlu Taşıt Sürücü Kursiyerleri Sınavı 22 ARALIK 2018 (saat 14.00)





6 - 2018/MTSKS Motorlu Taşıt Sürücü Kursiyerleri e-Sınavı e-sınav salonu oluşturulan illerde haftanın 7 günü yapılacaktır.








Biraz karışık görünse de tüm bu işlemleri adayların yazıldığı Sürücü kursları takip edeceğinden ehliyet almak isteyen adayların yalnızca sürücü kursuna kayıt yaptırmaları ve derslere devam etmeleri gerekiyor. Sürücü adayları ehliyet yazılı sınavlarında başarılı olduktan sonra 2018 direksiyon sınavlarına girecek 2018 ehliyet direksiyon sınavları tarihleri ise kurslar tarafından adaylara bildirilecek.





İşte kayıtlarla ilgili MEB’den yapılan açıklama;





“Dönem kaydı kurum tarafından doğru olarak yapılan adayların MTSAS Ehliyet başvurusu, adayın kayıt yaptırdığı kurs müdürlüğüne banka dekontunu teslim etmesi ve Özel MTSK Modülünde paranın yatırıldığı görülmesinden sonra il/ilçe millî eğitim müdürlüğünün onay vermesi ile gerçekleşecektir.”





Motorlu taşıt sürücü kursuna (ehliyet) kayıt yaptırma şartları





Milli Eğitim Bakanlığı ehliyet sınav kılavuzunda yer alan bilgilere göre, sürücü belgesi almak isteyen ve gerekli belgeleri tamamlayan adaylar, motorlu taşıtlar sürücü kurs müdürlüklerine kayıt yaptıracaklar. Kayıt şartları şu şekilde;





- A1, A2, F ve H sınıfı sürücü kursları için 17 (on yedi) yaşını bitirmiş olmak.


- B ve G sınıfları için 18 (on sekiz) yaşını bitirmiş olmak.


- C, D ve E sınıfları için 22 (yirmi iki) yaşını bitirmiş olmak. ( Üniversitelerin sürücü eğitimi veren yüksek okul ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin askerî ihtisas görevleri için subay ve astsubay sınıf okullarında ve uzman jandarma okullarında açılan sürücü eğitimi kurslarından mezun olanlarda bu şart aranmaz.)


- A1, A2, B, C, D, E, F, G ve H sınıfı için en az ilkokul düzeyinde eğitim almış olmak.


- Pratisyen tabip veya uzman tabip tarafından verilen sürücü olur sağlık raporu almış olmak.


- “Sabıka kaydının olmadığına dair” dilekçeyi kurs müdürlüğüne vermek.


- Sürücü belgesi süresiz olarak geri alınmamış olmak.


- Son 6 (altı) ay içinde cepheden çekilmiş 1 (bir) adet vesikalık fotoğrafını MTSK Müdürlüğüne teslim etmek.


- Nüfus cüzdanı fotokopisini MTSK Müdürlüğüne teslim etmek.





Yabancı uyruklu adaylardan;





- Pasaportun noter tasdikli Türkçe tercümesi,


- Öğrenim vizesinin bulunması veya Türkiye’de altı aydan fazla kalacağını gösteren ikametgâh izni veya öğrenim vizesi,


Öğrenim belgesinin noter tasdikli Türkçe tercümesi,


Pratisyen tabip veya uzman tabip tarafından verilen sürücü olur sağlık raporu’nu kayıt esnasında


MTSK Müdürlüğüne teslim etmesi,


Son 6 (altı) ay içinde cepheden çekilmiş bir adet vesikalık fotoğrafını MTSK Müdürlüğüne teslim etmesi, istenmektedir.





Peki Ehliyet için başvuru süreci nasıl işliyor?





Ehliyet almak isteyen adayın, öncelikle bir Motorlu Taşıt Sürücü Kursları (MTSK) müdürlüğüne kayıt yaptırarak sorumlu olduğu teorik ve uygulama derslerinin eğitimlerini tamamlamaları gerekmektedir. MTSK’ya kayıt yaptıran, belgelerini süresi içerisinde tamamlayan, il/ilçe milli eğitim müdürlüklerinin Özel MTSK Modülünden başvurularını kabul ettiği ve elektronik onaylama işlemi yapılan adaylar MTSAS’a girebilmektedir. Adayların başvuru işlemlerini adayın devam ettiği MEB onaylı ehliyet kursları adayın yerine gerçekleştirmektedir. Bu nedenle sürücü adayları kendi tercih ettiği sürücü kurslarına başvuru yapıp derslere devam ettikleri takdirde sınavlara girmek için başvuru yapabilirler.





Ehliyet sınavlarına en fazla kaç kez giriliyor?





Her bir sürücü adayı toplamda 4 defa teorik sınava , 4 defa uygulama sınavı(direksiyon sınavı) girme hakkı vardır. Eğer aday sınav döneminde mazeretsiz şekilde sınava girmezse bir hakkını kullanmış sayılmaktadır. Sınava mazereti nedeniyle giremeyen adayların durumu yönetmelikte belirtilmiştir.





Teorik sınava en fazla kaç defa girebilirim ?





Eğer sürücü adayı 4 sınav sonucunda başarısız olursa, kursu tekrar etmek zorunda kalır.





Direksiyon sınavına en fazla kaç defa girebilirim?





Teorik sınavdan başarılı oldunuz diyelim. Bu durumda 4 defa direksiyon sınavına girme hakkına sahip olursunuz. Direksiyon sınavında 4 defa başarısız olursanız kursa, direksiyon eğitim ücretini ödeyerek ve zorunlu direksiyon eğitim saatinizi doldurarak 4 defa daha sınava girme hakkı kazanırsınız.





Sonuç olarak: Bir aday 4 defa teorik sınava, teorik sınavdan başarılı olduktan sonra, 4+4 toplam 8 defa direksiyon sınavına girebilir.





Özel Durumlar (Sağlık Raporu, Afetler, Yakınların Durumu, Spor Musabakaları)





a)Sürücü adayı yatakta tedaviyi gerektirecek bir hastalık nedeniyle sınava giremezse durumunu resmi veya özel sağlık kurumundan alacağı sağlık raporuyla en geç sınavın yapıldığı günün akşamına kadar kurs müdürlüğüne teslim etmeleri gerekmektedir.





b) Yangın, deprem ve benzeri tabiî afetler yüzünden veya ana, baba, kardeş gibi yakınlarından birisinin ağır hastalığı veya ölümü yahut spor, müzik, folklor ve benzeri ulusal veya uluslararası düzeyde ülkemizi temsil etme gibi nedenlerle sınavlara giremeyeceklerini gösterir resmî bir makamdan alacakları belgeyi kurs müdürlüğüne teslim etmeleri gerekmektedir.





Bu koşullar altında 4 dönem sınav hakkı tamamlandıktan sonra bir defaya mahsus ilgili mazereti olan adaylar sınava girebilirler.





2018 Ehliyet sınav ücreti ne kadar?





Adaylar, 2018 yılında her sınav dönemi için ayrı ayrı olmak üzere KDV dâhil 75.00 (yetmişbeş) TL MTSKS ücretini T.C. Ziraat Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O, Türkiye Halk Bankası A.Ş. Şubelerinden birine “Kurumsal Tahsilât Programı” aracılığı ile kendi T.C kimlik numarasına göre MTSKS takviminde belirtilen sınav ücreti yatırma süresi içerisinde sınavın adıyla yatıracaklar.





Adaylar ayrıca, banka dekont/ATM işlem fişini MTSKS uygulama takviminde belirtilen başvuru süresi içinde Özel MTSK müdürlüğüne teslim edecek. T.C. kimlik numarası yanlış ise sorumluluk adaylarda olacak.





Ehliyet sınav ücretinin yatırılacağı bankalar





Ehliyet sınav ücretini adaylar, T.C. Ziraat Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O, Türkiye Halk Bankası A.Ş. Şubelerinden birine “Kurumsal Tahsilât Programı” aracılığı ile kendi T.C kimlik numarasına göre MTSAS takviminde belirtilen sınav ücreti yatırma süresi içerisinde yatırabilirler. Banka dekontunda adayın adının, soyadının, T.C. kimlik numarasının ve sınavın adının bulunması gerekir. Aday, banka dekontunu MTSAS uygulama takviminde belirtilen başvuru süresi içinde MTSK müdürlüğüne teslim edecektir. T.C. kimlik numarası yanlış ise sorumluluk adayın olacaktır. MTSAS takviminde belirtilen sınav ücreti yatırma süreleri değiştirilmez ya da uzatılmaz.





Ehliyet yazılı sınavları nasıl yapılıyor?


Ehliyet yazılı sınav süresi 60 dakika






Motorlu Taşıt Sürücü Adayları Sınavları (Ehliyet) “MTSAS sınav takviminde” belirtilen tarihlerde, saat 11.00’de başlayıp, tek oturum olarak yapılmaktadır. (saat 11.00’ den sonra hiçbir aday, kesinlikle sınava alınmaz). Kimlik kontrolleri ve salonlara yerleştirmenin zamanında yapılabilmesi için adayların en geç saat 10.30’da sınav giriş belgesinde belirtilen salonda hazır bulunmaları gerekmektedir. Adayların sınava gelirken yanında fotoğraflı ve çift mühürlü sınav giriş belgesi, nüfus cüzdanı (pasaport ve/veya başka sınıf sürücü belgesi), en az iki adet koyu siyah ve yumuşak kurşun kalem, kalemtıraş ve leke bırakmayan yumuşak silgi bulundurmalıdır. Kimlik belgesi yanında olmayan adaylar kesinlikle sınava alınmaz. Ehliyet yazılı sınav süresi 60 dakikadır. Her sorunun 4 (dört) seçeneği vardır. Bu seçeneklerden sadece bir tanesi doğru cevaptır. Çift işaretlenmiş veya iyi silinmemiş cevaplar optik okuyucular tarafından yanlış cevap olarak değerlendirilecektir. Soru kitapçığına işaretlenen cevaplar, fotoğraflı cevap kâğıdına işaretlenmediği takdirde değerlendirme işlemine alınmayacaktır. Bu nedenle adayların sorulara verdiği cevapları fotoğraflı cevap kağıdına işaretlemeleri gerekmektedir.





Ehliyet sınavlarında 60 olan soru sayısını 50'ye düşürüldü





12 Ocak 2014 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, Milli Eğitim Bakanlığı, ehliyet sınavlarında 60 olan soru sayısını 50'ye düşürdü, sınav süresini de 1 saat 15 dakikadan bir saate indirdi.Milli Eğitim Bakanlığı, Motorlu Taşıt Sürücü Adayları Sınavı e-Kılavuzu'nda ehliyet sınav soru sayısında ve sınav süresinde yeni düzenlemeler yaptı. Ehliyet sınavlarında geçen yıl 120 olan soru sayısı 60'a, 150 dakika olan sınav süresi de 75 dakikaya indirilmişti.





1 Ocak 2014'ten geçerli olmak üzere ehliyet sınavlarının süresi ve soru sayısında değişiklik yapıldı. Buna göre sınavlardaki soru sayısı 60'tan 50'ye indirildi. Buna paralel olarak da 75 dakika olan sınav süresi de 60 dakika olarak yeniden belirlendi.





MTSAS‘nın bütün sertifika sınıflarında teorik derslerin, yazılı sınavda sorulacak soru sayısı ve süreleri











Ehliyet yazılı sınavında başarılı olabilmek için en az kaç puan almak gerekir?





Ehliyet yazılı sınavında adayların başarılı olabilmesi için her ders için 100 üzerinden 70 ve üzeri puan alanlar başarılı sayılır.





İşte MEB’den yapılan ehliyet açıklaması;





“Adayların derslere göre sorulara verdikleri doğru cevap sayıları tespit edilir, yanlış cevaplar dikkate alınmaz. Tespit edilen doğru cevap sayıları üzerinden her bir ders için 100 puandan hesaplama yapılır.





Her ders için 100 üzerinden 70 ve üzeri puan alan aday başarılı sayılır. Merkezi sistem sınavında her soru puan olarak eşit ağırlığa sahiptir. Teorik derslerin tamamı için bir sınav yapılarak tek notla 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Sınavda 70 ve üzeri puan alan kursiyerler başarılı sayılır.”





Ehliyet sınavı sonuçları nasıl öğreniliyor?





Ehliyet sınav sonuçları, her sınav sonrası sınavın yapıldığı tarihten en az 10 gün sonra http://www.meb.gov.tr internet adresinden duyuruluyor. Adaylar, bu adresten Motorlu Taşıt Sürücü Adayları Sınav Sonuçları linkinin üzerine tıklayarak açılacak sayfadan, T.C. kimlik numarasını girerek sınav sonuçlarını öğrenebilecektir. Ayrıca, MTSK müdürlükleri Özel MTSK Modülünden kurum kodunu ve şifresini girerek, müdürlüklerinden sınava girenlerin sonuç listesini çıkaracak ve adaylara tebliğ edecektir.





Ehliyet türleri şu şekilde





İlk defa yazılı(test) sınava girecek adaylar sertifika türlerine göre;





A1, A2, B, C, D, E, F, G ve H sertifika türlerinde;





*İlk Yardım Dersi,


*Trafik ve Çevre Dersi,


*Araç Tekniği Dersi’nden sorumlu olacaktır.


Motorlu Taşıt Sürücü Belgesi tablo-1’de gösterilen belge sınıfı ve araç cinsine göre düzenlenmektedir.





Ehliyet almaya hak kazanan adaylar ne yapacak?


Ehliyet için müracaata gerek kalmadı






Yeni düzenlemeyle direksiyon sınavını geçen sürücü adayının ehliyet almak için bizzat müracaat şartı da kaldırıldı. Direksiyon sınavını geçen adayların sınav bilgileri elektronik ortamda otomatik olarak Emniyet Genel Müdürlüğüne iletilecek. Böylece elektronik sistem üzerinden alınan bilgiler esas alınarak, sürücü adayının trafik tescil birimlerine bizzat müracaat şartı aranmadan, sertifikaları sürücü belgesine dönüştürülecek.





Bu işlem Emniyet Genel Müdürlüğünce, Karayolları Trafik Yönetmeliğinin ilgili maddesinde belirtilen usul ve esaslara göre merkezi olarak kişiselleştirilerek basılacak ve ilgililerin beyan etmiş oldukları adreslerine posta yoluyla gönderilecek.





2 yıl şartı yine geçerli





Sürücü adaylarının sürücü sertifikalarını sürücü belgesine dönüştürme süresi daha önceki düzenlemede olduğu gibi yine iki yıl olarak belirlendi. Bu süre içerisinde sınıfına uygun sürücü belgesi ile değiştirilmeyen sertifikaların geçerliliği sona erecek. Sertifikalar sürücü belgesiyle değiştirilmedikçe karayolunda araç kullanma yetkisi verilmeyecek.





Yeni düzenlemede, kurslara kaydolacak kursiyerlerden istenecek belgelere parmak izi alındığına dair belge beyan etme zorunluluğu da eklendi. Bu belgenin ilçe emniyet müdürlüklerinden alınacağı kaydedildi.





Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) ehliyet sınavlarına getirdiği yeni düzenlemenin üzerinden yaklaşık bir yıla yakın bir süre geçti. Geçen süre zarfında ehliyet alabilenlerin sayısı bazı illerde yüzde 40'lara kadar düştü.





Bakanlık verilerine göre, direksiyon uygulama sınavlarına ilk girişte başarısız olanların yüzde 70'i, dubalar arasına geri geri kurallara göre park yapamadı.





AB ülkeleri





İlk girişte direksiyon sınavı başarı yüzdesi %






Türkiye (yönetmelik öncesi)


95


AB ortalaması


58


Almanya


72


İsviçre


65


İsveç


61


Danimarka


60


Fransa


55


Hollanda


48


İngiltere


45





Yönetmelikten önce Türkiye genelinde direksiyon sınavlarına ilk girişte başarı yüzdesi yüzde 95 iken, yönetmeliğin uygulanmaya başladığı Temmuz ayından itibaren bu başarı oranı yüzde 72'ye düştü. Ancak sınavın zorlaştırılmasıyla Türkiye'de de başarı yüzdeleri AB ortalamalarına yaklaştı.





Direksiyon eğitimi dersi sınavının altı aylık başarı ortalaması temmuzda yüzde 83,3, ağustosta yüzde 72,1, eylülde yüzde 73,8, ekimde yüzde 65,7, kasımda yüzde 70,9, aralıkta yüzde 64,9 olarak gerçekleşti.





Denizli'de 100 kişiden 44'üne ehliyet verildi





Denizli'de sınava giren 100 kişiden 44'ü ehliyet alabilirken, başarı oranı en düşük iller sıralamasında Denizli'yi Uşak, Manisa, Edirne, Rize, Kahramanmaraş, Aydın, Çanakkale, Afyon ve Kocaeli izledi.





Direksiyon sınavında başarı oranı düşük iller (yüzde)





Denizli


44,3


Uşak


44,6


Manisa


45,6


Edirne


48,7


Rize


52,8


K.Maraş


53,4


Aydın


55,3


Çanakkale


56,7


A. Karahisar


57,1


Kocaeli


57,6





Kadın sürücü adayları parkta zorlanıyor





Sürücü Kursları ve Eğitimleri Federasyonu Başkanı Lokman Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 29 Mayıs 2013'te Özel Motorlu Taşıt Sürücü Kursları Yönetmeliği'nde değişiklikler yapıldığını anımsattı.





Yönetmelik değişikliğiyle ehliyet sınavlarının, Avrupa standartlarına kavuştuğuna işaret eden Yıldırım, yazılı aşamadan sonraki direksiyon uygulama sınavında adayların, bazı hataları bir, bazılarını da iki defa yaptığında sınavdan başarısız sayıldığını anlattı.





Sürücü adaylarının kalkış sinyalini vermemesi, kemerini takmaması ya da arabayı ilk çalıştırdığında stop ettirmesi halinde sınavın o anda sona erdirilip adayın başarısız sayıldığını belirten Yıldırım, uygulama sınavında geri manevra ve iki duba arasına geri geri park etme zorunluluğunun da getirildiğini söyledi.





Bu kategorilerde kadın adayların başarısız olduğunu ifade eden Yıldırım, şöyle konuştu:





"Yeni düzenlemelerle artık cüzdanda ehliyet dönemi kapandı. Özellikle temmuz ayından itibaren sürücü belgesi alan sürücülerimiz, aktif olarak trafiğe çıkabilecek ve aracını kullanabilecek donanımdadır. Hiçbir adayımızın mezun olduktan sonra artık araç sürmeyle ilgili bir problemi yoktur. İki duba arasına kesinlikle yanaşamayan düz geri gidemeyen, aracını hareket ettirirken herhangi bir hata yapan adayın sınavı hemen iptal ediliyor, diğer adayın randevu saati bekleniyor."

Konular

Dijital kimliği kimler alabilecek?
Hangi pasaport nereden alınır?
Okur yazarlık belgesi ile ehliyet alınır mı?
E devlet üzerinden soy ağacı sorgulaması nasıl yapılır?
Soyağacı sorguma ne zaman tekrar açılacak?
Soy sorgulama için günlük belirli bir kota olacak
Araç muayenesinden geçmenin püf noktaları
Sıfır otomobil ve kamyonetlerin ilk tescil işlemleri nerede yapılıyor?
Plakadan Ceza Sorgulaması Yapıldığında Hangi Bilgilere Ulaşılabiliyor?
e-Devlet soyağacı uygulamasına bakan, çifte vatandaşlık başvurusunu nasıl yapacak?
İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapanların lise mezunu olması şart mı?
Tesk kart nedir?
Suriyeli mülteciye yeni kimlik
Direksiyon eğitimi dersi sınavlarında görev alanların ücretleri eşitlendi
Kusurları giderilmeyen araç trafikten men edilir mi?
E Devlet araç sefer görev emri sorgulama kimleri kapsıyor?
Yeni ehliyetlerdeki kan grupları hatalı mı?
Direksiyon eğitim sınavında e-tablet dönemine geçildi
Schengen vizesi almak isteyenler için önemli değişiklik
Yeni kimlik ve ehliyetler için personel yetersiz mi?
Türk vatandaşlığını kaybeden kişiler yeniden Türk vatandaşlığını kazanabiliyor mu?
Türkiye'de en çok kullanılan soyadları açıklandı
Göç idaresi müdürlüğü adresleri tıkla indir
Ehliyet, yeni kimlik ve pasaport alacaklar dikkat!
Kimlik belgesi üzerinden sabıka kayıtları incelenebilir mi?
İnternete ehliyetsiz girilemeyecek mi?
Araçlarda akıllı takip sistemi hangi durumlarda uyarı verecek?
Kimlik ve ehliyet sorgulamasında yeni dönem
Trafik Genel Eğitim Planında Neler Var?
Trafikte makas atanlara büyük ceza geliyor