Araç çeşitleri nelerdir?







OTOMOBİL





Otomobil: Yapısı itibariyle, sürücüsünden başka en çok 7 oturma yeri olan ve insan taşımak için imal edilmiş bulunan motorlu taşıtlara “otomobil” denir.





Bunlardan taksimetre veya tarife ile yolcu taşıyanlara "taksi otomobil",Kişi başına ücretle yolcu taşıyanlara "dolmuş otomobil" denir.





MİNİBÜS





Minibüs: Yapısı itibariyle sürücüsünden başka 8 ila 14 oturma yeri olan ve insan taşımak için imal edilmiş bulunan motorlu taşıtlara “minibüs” denir. Münibüs kullananların src1 veya src2 belgesi ile psikoteknik değerlendirme raporu almaları zorunludur.





OTOBÜS





Otobüs: Yapısı itibariyle sürücüsünden başka en az 15 oturma yeri olan ve insan taşımak için imal edilmiş bulunan motorlu taşıtlara “otobüs” denir. Troleybüsler de bu sınıfa dâhildir. Otobüs kullanan şoföler src1 veya src2 belgesi ile psikoteknik değerlendirme merkezinden psikoteknik raporu almaları zorunludur. Büyük otobüsler de yaş şartı 26 dır.





KAMYONET





Kamyonet: İzin verilebilen azami yüklü ağırlığı 3.500 kg.'ı geçmeyen ve yük taşımak için imal edilmiş motorlu taşıtlara “kamyonet” denir. Kamyonet kullanmak için src3 veya src4 belgesi ile psikoteknik raporu alınması zorunldur.





KAMYON





Kamyon: İzin verilebilen azami yüklü ağırlığı 3.500 kg'dan fazla olan ye yük taşımak için imal edilmiş motorlu taşıtlara “kamyon” denir. Kamyon kullanabilmek için yurt içinde src4, uluslararası taşımacılıkta src3 belgesi ile psikoteknik raporu alınması gereklidir. Kamyon kullananlar da yaş şartı 22 yaşını doldurup 23 yaşından gün alınmalıdır. Bununla beraber en az C, D veya E sınıfı ehliyete sahip olunması zorunludur.





ÇEKİCİ





Çekici: Römork ve yarı römorkları çekmek için imal edilmiş olan ve yük taşımayan motorlu taşıtlara “çekici” denir.





ÇEKİCİ VE RÖMORKLARIN TESCİLİ





Madde 42 - * Çekici araçlar ile yüklü ağırlığı 750 kg.'ın üstündeki römork ve yarı römorklar (traktör römorkları hariç), bu Yönetmeliğin 29 uncu maddesindeki esas ve usullere uygun olarak ayrı ayrı tescil edilirler.





Çekici araçlar ile römork takacak araçların tescil belgelerine çekeceği römorkun taşıma sınırı yazılır.





Traktör römorkları ise, ayrı olarak tescil edilmeyip, bir dilekçe ile müracaat halinde, sahiplik ve teknik belgesindeki gerekli bilgiler, çekecek traktörün tescil ve trafik belgesinin ilgili bölümüne işlenir.





Traktör römorklarının arka kısımlarına; Avrupa Topluluğu Direktifleri ve Avrupa Ekonomik Komisyonu Regülasyonları ECE 69 ve ECE 70'e uygun iki adet işaret levhası takılması zorunludur.





Ayrıca, traktöre ait müracaat formu (Ek: 1) ile motorlu araç tescil ve trafik belgesi kayıt defterindeki (Ek: 2) bölümüne kayıt konur. Sahiplik ve teknik belgesine "....... plakalı traktörün plaka sayısı verilmiştir," şerhi konur.





Traktör römorklarının noter senedi ile başkasına satış veya devri halinde, belgelere ve deftere kayıt konularak verilen plaka geri alınıp iptal edilir.





Yeni sahibi adına tescil için yukarıdaki işlemler yapılır.





Çekiciler dışındaki araçların çekme sistemlerinin "Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkındaki Yönetmeliğe" uygun olup olmadığı muayene istasyonlarında tespit edilir tescil ve trafik belgelerine işlenir.





ARAZİ TAŞITI





Arazi Taşıtı: Karayolunda yolcu veya yük taşıyabilecek şekilde imal edilmiş olmakla beraber bütün tekerlekleri motordan güç alan veya alabilen motorlu taşıtlara “arazi taşıtı” denir.





G Sınıfı - Arazi Taşıtları





N1 sınıfı araçlardan azami kütlesi 2 tonu aşmayanlar ve M1 sınıfındaki motorlu araçlar, en az bir ön dingili ve en az bir arka dingili eşzamanlı tahrikli olarak tasarlanmış, bir dingilinin tahriki ayrılabilen araçlar dahil ve en az bir diferansiyel kilit mekanizması veya buna benzer işlevde en az bir mekanizması varsa ve tek araç için hesaplanan %30'luk bir eğimi tırmanabiliyorsa, arazi tipi araç olarak kabul edilir.





MOTOSİKLET





Motosiklet: 2 veya 3 tekerlekli sepetli veya sepetsiz motorlu araçlara “motosiklet” denir. Bunlardan karoserini yük taşıyabilecek şekilde sandıklı veya özel biçimde yapılmış olan ve yolcu taşımalarında kullanılmayan 3 tekerlekli motosikletlere “yük motosikleti (triportör)” denir.





MOTORLU BİSİKLET





Motorlu Bisiklet: Silindir hacmi 50 santimetre küpü geçmeyen içten patlamalı motorla donatılmış ve imal hızı saatte 50 km.’den az olan bisikletlere “motorlu bisiklet” denir.





BİSİKLET





BİSİKLET: En çok üç tekerleği olan ve üzerinde bulunan insanın adale gücü ile pedal veya el ile tekerleği döndürülmek suretiyle hareket eden ve yolcu taşımalarında kullanılmayan motorsuz taşıtlardır. Bisiklet için ülkemizde sürücü belgesi almadan kullanılmaktadır. Bisiklet motorlu ise; bu motorlubisiklet olarak adlandırılır. Bunun için motor gücüne göre A1 ve A2 sınıfı ehliyet alarak kullanılabilir.








LASTİK TEKERLEKLİ TRAKTÖR (LTT)





LASTİK TEKERLEKLİ TRAKTÖR: Belirli şartlarda römork ve yarı römork çekebilen, ancak ticari amaçla taşımada kullanılmayan tarım araçtandır.





İŞ MAKİNELERİ





İŞ MAKİNELERİ: Paletli ve ya madeni tekerlekli traktör, biçerdöver, forklift ve yol inşaa makineleri ile benzeri tarım, sanayi, bayındırlık, milli savunma ile çeşitli kuruluşların iş ve hizmetlerinde kullanılan; iş amacına göre üzerine çeşitli ekipmanlar monte edilmiş; karayolunda insan, hayvan, yük taşımasında kullanılamayan motorlu araçtır. İş Makineleri kullanan operatörün g sınıfı ehliyete sahip olması zorunludur. İş makinesi kendi aralarında çeşitlere ayrılır. Buna göre; hangi iş makinesi kullanılacaksa ona göre operatör belgesi alıp trafik tescil kuruluşuna giderek sürücü belgesine o belge türü de ayrıca tescil edilir.





forklift ehliyeti





TRAMVAY





TRAMVAY: Genellikle yerleşim birimleri içinde insan taşımasında kullanılan, karayolunda tekerlekleri raylar üzerinde hareket eden ve hareket gücünü dışarıdan sağlayan taşıttır








ÖZEL AMAÇLI TAŞIT





ÖZEL AMAÇLI TAŞIT: Yolcu veya yük taşımak üzere özel bir işlevi yerine getirmek için kullanılan (bunun için özel gövde ve düzenekleri ve/veya ekipmanları gereklidir). M-N–0 sınıfı motorlu araçtır.





OKUL SERVİS ARACI (OKUL TAŞITI)





OKUL SERVİS ARACI (OKUL TAŞITI): Genel olarak okul öncesi eğitim, ilköğretim, orta öğretim ve yüksek öğretim öğrencileri ile sadece rehber personel taşımalarında kullanılan ticari tescilli yolcu taşımaya mahsus taşıttır. (11 Ekim 2008 tarih ve 27021 sayılı resmi gazete) Okul servisi kullanan sürücülerin src2 belgesi ve psikoteknik raporu almaları gerekmektedir.





KAMU HİZMETİ TAŞITI





KAMU HİZMETİ TAŞITI: Kamu hizmeti için yük veya yolcu taşıması yapan bütün taşıtlardır.








PERSONEL SERVİS ARACI





PERSONEL SERVİS ARACI: Herhangi bir kamu kurum ve kuruluşu veya özel veya tüzel kişilerin personelini bir akit karşılığı taşıyan şahıs veya şirketlere ait minibüs ve otobüs türündeki ticari araçlardır. Kamu kurum ve kuruluşları ile özel ve tüzel kişilere ait araçların kendi personelini veya yolcusunu taşıma işi bu tanımın kapsamına girmez.





PERSONEL SERVİS ARACI





PERSONEL SERVİS ARACI: Herhangi bir kamu kurum ve kuruluşu veya özel veya tüzel kişilerin personelini bir akit karşılığı taşıyan şahıs veya şirketlere ait minibüs ve otobüs türündeki ticari araçlardır. Kamu kurum ve kuruluşları ile özel ve tüzel kişilere ait araçların kendi personelini veya yolcusunu taşıma işi bu tanımın kapsamına girmez.





UMUM SERVİS ARACI





UMUM SERVİS ARACI: Okul taşıtları ile personel servis araçlarının birlikte değerlendirilmesidir.








KAMP TAŞITI





KAMP TAŞITI: Yük taşımasında kullanılmayan; iç dizaynı tatil yapmaya uygun teçhizatlarla donatılmış, hizmet edebileceği kadar yolcu taşıyabilen motorlu taşıttır.





RÖMORK





RÖMORK: Motorlu araçla çekilen insan veya yük taşımak için imal edilmiş motorsuz taşıttır.





YARI RÖMORK: Bir kısmı motorlu taşıt veya araç üzerine oturan, taşıdığı yükün ve kendi ağırlığının bir kısmı motorlu araç tarafından taşınan römorktur.





HAFİF RÖMORK: Azami yüklü ağırlığı 0.75 tonu geçmeyen römork veya yarı römorktur.





ZIRHLI TAŞIT





ZIRHLI TAŞIT: Taşınan yolcuların ve / veya yüklerin korunması için tasarlanmış ve kurşun geçirmez zırhlı kaplama gereklerine uygun olan motorlu araçtır.








AMBULANS





AMBULANS: Hasta veya yaralı insan taşınması için tasarlanmış ve bu amaç için özel ekipmanlara sahip motorlu araçtır.








CENAZE ARABASI





CENAZE ARABASI: Cenaze taşınması için tasarlanmış ve bu amaç için özel ekipmanlara sahip motorlu araçtır.

Konular

Dijital kimliği kimler alabilecek?
Hangi pasaport nereden alınır?
Okur yazarlık belgesi ile ehliyet alınır mı?
E devlet üzerinden soy ağacı sorgulaması nasıl yapılır?
Soyağacı sorguma ne zaman tekrar açılacak?
Soy sorgulama için günlük belirli bir kota olacak
Araç muayenesinden geçmenin püf noktaları
Sıfır otomobil ve kamyonetlerin ilk tescil işlemleri nerede yapılıyor?
Plakadan Ceza Sorgulaması Yapıldığında Hangi Bilgilere Ulaşılabiliyor?
e-Devlet soyağacı uygulamasına bakan, çifte vatandaşlık başvurusunu nasıl yapacak?
İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapanların lise mezunu olması şart mı?
Tesk kart nedir?
Suriyeli mülteciye yeni kimlik
Direksiyon eğitimi dersi sınavlarında görev alanların ücretleri eşitlendi
Kusurları giderilmeyen araç trafikten men edilir mi?
E Devlet araç sefer görev emri sorgulama kimleri kapsıyor?
Yeni ehliyetlerdeki kan grupları hatalı mı?
Direksiyon eğitim sınavında e-tablet dönemine geçildi
Schengen vizesi almak isteyenler için önemli değişiklik
Yeni kimlik ve ehliyetler için personel yetersiz mi?
Türk vatandaşlığını kaybeden kişiler yeniden Türk vatandaşlığını kazanabiliyor mu?
Türkiye'de en çok kullanılan soyadları açıklandı
Göç idaresi müdürlüğü adresleri tıkla indir
Ehliyet, yeni kimlik ve pasaport alacaklar dikkat!
Kimlik belgesi üzerinden sabıka kayıtları incelenebilir mi?
İnternete ehliyetsiz girilemeyecek mi?
Araçlarda akıllı takip sistemi hangi durumlarda uyarı verecek?
Kimlik ve ehliyet sorgulamasında yeni dönem
Trafik Genel Eğitim Planında Neler Var?
Trafikte makas atanlara büyük ceza geliyor