Motorlu Taşıtlar 2018 Sınav Tarihleri Ne Zaman?
Her yıl sürücü adaylarının başvuruları doğrultusunda tekrarlanan ehliyet sınavlarının ne zaman yapılacağı 2018 yılı itibari ile merak konusu oldu. Sınav tarihlerine ilişkin açıklama, MEB tarafından sınav takviminde açıklandı. 2018 yılı ehliyet sınavları ne zaman yapılacak? Sınav ücretleri ne kadar olacak? Sınav giriş yerlerini nasıl öğreneceğim? Sorularının cevaplarını sizler için haberimizde yayınladık…
Her yıl Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan ehliyet sınavlarının, 2018 yılında ne zaman yapılacağı sürücü adayları için merak konusu haline geldi. MEB ehliyet sınav tarihlerini resmi sınav takviminde açıkladı. En son 23 Aralık 2017 tarihinde gerçekleşen ehliyet sınavlarının ardından bir sonraki sınav tarihinin 10 Şubat 2018 olacağı MEB sınav takviminde açıklandı.
2018 yılında yapılacak MTSKS sınav tarihleri
1 - 2018/MTSKS-1 Motorlu Taşıt Sürücü Kursiyerleri Sınavı 10 ŞUBAT 2018 (saat 14.00)
2 - 2018/MTSKS-2 Motorlu Taşıt Sürücü Kursiyerleri Sınavı 21 NİSAN 2018 (saat 10.00)
3 - 2018/MTSKS-3 Motorlu Taşıt Sürücü Kursiyerleri Sınavı 04 AĞUSTOS 2018 (saat 14.00)
4 - 2018/MTSKS-4 Motorlu Taşıt Sürücü Kursiyerleri Sınavı 20 EKİM 2018 (saat 14.00)
5 - 2018/MTSKS-5 Motorlu Taşıt Sürücü Kursiyerleri Sınavı 22 ARALIK 2018 (saat 14.00)
6 - 2018/MTSKS Motorlu Taşıt Sürücü Kursiyerleri e-Sınavı e-sınav salonu oluşturulan illerde haftanın 7 günü yapılacaktır.
Sınav sonuçlarının bildirilmesi
Sınav sonuçları, http://www.meb.gov.tr/ internet adresinden duyurulacaktır. Kursiyerler, bu adresten Özel Motorlu Taşıt Sürücü Kursiyerleri Sınav Sonuçları linkinin üzerine tıklayarak açılacak sayfadan, T.C. kimlik numarasını girerek sınav sonuçlarını öğrenebilecek.
Ayrıca, Özel MTSK müdürlükleri Özel MTSK Modülünden kurum kodunu ve şifresini girerek, müdürlüklerinden sınava girenlerin sonuç listesini çıkaracak ve kursiyerlere tebliğ edecektir.
Ehliyet Sınavları nasıl yapılır?
Ehliyet almak isteyen sürücü adayları ilk olarak yazılı sınava tabi tutulur. Yazılı sınavdan geçer puan alan adaylar ikinci sınav olan direksiyon sınavına katılmaya hak kazanırlar.
Yazılı sınavda adaylara 12 ilk yardım, 23 trafik, 9 motor, 6 trafik adabı olmak üzere toplamda 50 soru sorulur. Yazılı sınav baraj puanı 70’dir. Her bir sorunun değeri 2 puandır. Bu durumda 35 doğru yapan adaylar yazılı sınavdan başarılı olmuş olacaktır. 70 puan alan adaylara ikinci sınava katılmaya hak kazanacaklardır.
2018 ehliyet sınav ücretleri ne kadar?
Kursiyer, 2018 yılında her sınav dönemi için ayrı ayrı olmak üzere KDV dâhil 70.00 (yetmiş) TL MTSKS ücretini T.C. Ziraat Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O, Türkiye Halk Bankası A.Ş. Şubelerinden birine “Kurumsal Tahsilât Programı” aracılığı ile kendi T.C kimlik numarasına göre MTSKS takviminde belirtilen sınav ücreti yatırma süresi içerisinde sınavın adıyla yatıracaktır. Kursiyer, banka dekont/ATM işlem fişini MTSKS uygulama takviminde belirtilen başvuru süresi içinde Özel MTSK müdürlüğüne teslim edecektir. T.C. kimlik numarası yanlış ise sorumluluk kursiyerin olacaktır.
MTSKS takviminde belirtilen sınav ücreti yatırma süreleri değiştirilmez ya da uzatılmaz.
Ehliyet Sınavı başvuru şartları nelerdir?
“M”, “A1” ve “B1” sınıfı sertifikalar için 16 (onaltı) yaşını bitirmiş olmak.
“A2”, “B”, “BE”, C1”, C1E”, “F” ve “G” sınıfı sertifikalar için 18 (onsekiz) yaşını bitirmiş olmak.
“A” sınıfı sertifikalar için 20 (gücü 15 kilovatı aşan üç tekerlekli motosikletler için 21) yaşını bitirmiş olmak.
“C”, “CE”,“D1” ve “D1E” sınıfı sertifikalar için 21( yirmi bir) yaşını bitirmiş olmak.
“D”, “DE” sınıfı sertifikalar için 24 (yirmi dört) yaşını bitirmiş olmak.
Bütün sertifika sınıfları için en az ilkokul düzeyinde eğitim almış olmak.
Pratisyen tabip veya uzman tabip tarafından verilen “sürücü olur” sağlık raporu almış olmak.
“Sabıka kaydının olmadığına dair” dilekçeyi Özel MTSK müdürlüğüne vermek.
Sürücü belgesi süresiz olarak geri alınmamış olmak.
Son 6 (altı) ay içinde cepheden çekilmiş 2 (iki) adet biyometrik fotoğrafını Özel MTSK müdürlüğüne teslim etmek.
Nüfus cüzdanı fotokopisini Özel MTSK Müdürlüğüne teslim etmek.
Yabancı uyruklu kursiyerler için başvuru şartları;
Pasaportun noter tasdikli Türkçe tercümesi
Öğrenim vizesinin bulunması veya Türkiye’de altı aydan fazla kalacağını gösteren ikametgâh izni veya öğrenim vizesi
Öğrenim belgesinin noter tasdikli Türkçe tercümesi
Pratisyen tabip veya uzman tabip tarafından verilen sürücü olur sağlık raporunu kayıt esnasında Özel MTSK müdürlüğüne teslim etmesi
Son 6 (altı) ay içinde cepheden çekilmiş 2 (iki) adet biyometrik fotoğrafını Özel MTSK müdürlüğüne teslim etmesi
Sınav itiraz hakkı
İtirazlar, soru ve cevap anahtarlarının http://www.meb.gov.tr ve http://www.odsgm.gov.tr internet adreslerinden yayımlanmasından itibaren 5(beş) takvim günü, sonuçların aynı internet adresinde yayımlanmasından itibaren de 5 (beş) takvim günü içinde dilekçeyle ÖDSGM’ye yapılacaktır.
Kursiyerler, sınav sorularına, sınav sonuçlarına ve sınav uygulamasına ilişkin itiraz başvurularını, T.C. Ziraat Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. ve Türkiye Halk Bankası A.Ş. şubelerinden herhangi birine, “Kurumsal Tahsilât Programı” aracılığı ile 20 TL (Yirmi TL KDV Dâhil) itiraz ücreti yatırarak, alınan banka dekont/ATM işlem fişi ve sınav adının teorik olduğu dilekçe ile birlikte yapacaklardır.
Sınav ücretini yatırıp sınav başvurusu onaylanmayan ya da yanlış yatırılan ücretlere dair kursiyerlere ücret iadesi yapılacaktır. Başvurusu/sınavı geçersiz sayılan, sınava girmeyen, sınava alınmayan ya da sınavdan çıkarılan, kursiyerlerin bu konuyla ilgili itiraz başvuruları dikkate alınmayacaktır.
Sınavlarda yanlış yatırılan ücretlerin iadeleri sınavın tamamlanmasından yaklaşık 4 hafta sonra tek yanlı olarak döner sermaye işletmesi tarafından herhangi bir başvuru talep etmeksizin yapılacaktır.
Faksla yapılan itirazlar dikkate alınmayacaktır.
İtirazların cevaplanmasında ÖDSGM genel evrak kayıt tarihi dikkate alınacaktır.
Süresi geçtikten sonra yapılan itirazlar ile kursiyerin T.C. kimlik numarası belirtilmeyen, banka dekont/ATM işlem fişi eklenmemiş, imza ve adresleri olmayan dilekçeler dikkate alınmayacaktır.
Sınav protokollerinde belirtilecektir.
Ehliyet başvuruları adayların devam ettikleri sürücü kursları aracılığıyla yapılacak. Sürücü adayları ehliyet yazılı sınav başvurularını bu kurslar aracılığıyla yapabilecek. Yazılı Ehliyet sınavından 70 ve üzerinde puan alan sürücü adayları direksiyon sınavına girmeye hak kazanacağından adayların en az 70 alması gerekiyor.
Ehliyet Sınav Yerlerinizi Öğrenmek için Buraya Tıklayınız
Direksiyon Sınavı Esnasında Adaylar Nereden Kaç Puan Kaybedebiliyor Şöyle Bir İnceleyelim:
1. Aracı çalıştırma ve harekete geçirme usul ve kurallarına uymuyor emniyetli ve rahat kalkış yapamıyor iseniz 2 puan kaybedersiniz.
2. Durakladığınız veya parkettiğiniz yerden çıkarken yoldan geçen araçlara geçiş kolaylığı sağlamıyor, kontrolsuz ve işaretsiz çıkış yapıyor iseniz 5 puan kaybedersiniz.
3. Şerit izleme kurallarına uymuyor. Uygun şeritten gitmiyor. Şerit değiştirme kurallarına uymuyor iseniz 5 puan kaybedersiniz.
4. Hız kurallarına uymuyor. Hızını ayarlamada başarısız bulunuyor. Hız sınırlarına dikkat etmiyor iseniz 5 puan kaybedersiniz.
5. Önündeki aracı yakından takip ediyor. Takip mesafesinin yeterli olup olmadığı hususundaki kontrol metodunu bilmiyor iseniz 5 puan kaybedersiniz.
6. Önündeki aracı sollayıp geçme kurallarına uymuyor iseniz 5 puan kaybedersiniz.
7. Kendisini geçmek isteyen araçlarla ilgili geçilme kurallarına uymuyor iseniz 5 puan kaybedersiniz.
8. Kavşak yaklaşımlarında doğrultu değiştirme (Dönüş) kurallarına uymuyor iseniz 5 puan kaybedersiniz.
9. Kavşaklardaki karşılaşmalarda ilk geçiş hakkı kurallarına uymuyor iseniz 5 puan kaybedersiniz.
10. Araçların manevralarıyla ilgili kurallara uymuyor. Manevra beceriniz zayıf bulunuyor ise 5 puan kaybedersiniz.
11. Karşıdan gelen trafikle karşılaştığında geçiş kolaylığı sağlama kurallarına uymuyor iseniz 2 puan kaybedersiniz.
12. Durma, duraklama, parketme, indirme, bindirme, kapıların açılmasıyla ilgili kurallara uymuyor iseniz 5 puan kaybedersiniz.
13. Yaya geçidi, okul geçidi ve demiryolu geçidi yaklaşımlarındaki kurallara uymuyor, geçiş hakkı vermiyor iseniz 5 puan kaybedersiniz.
14. Okul taşıtlarıyla geçiş üstünlüğü hakkına sahip araçlarla karşılaştığında ilgili kurallara uymuyor iseniz 2 puan kaybedersiniz.
15. Eğimli yolda aracı harekete geçirmede başarısız bulunuyor, eğimli yolda hareket etme kurallarına uymuyor iseniz 5 puan kaybedersiniz.
16. Aracı harekete geçirmede, yavaşlatıp durdurmada, kumanda pedallerine yeterince intibak edemiyor iseniz, Vites değiştirme beceriniz zayıf ise, Vites değiştirirken direksiyon hakimiyetiniz azalıyor ise, gözünü yoldan ayırıyor iseniz 10 puan kaybedersiniz.
17. Genel olarak direksiyon hakimiyetiniz zayıf ise 10 puan kaybedersiniz.
18. Ses cihazını ve araçların ışıklarını gereksiz yere ve amaçları dışında kullanıyor iseniz, gerektiğinde kullanmıyor iseniz 2 puan kaybedersiniz.
19. Işık sisteminin, ısıtma ve havalandırma tertibatının kumanda düğmelerinin yerlerini bilmiyor ve kul-lanamıyor iseniz. Soğutma, yağlarna, şarj ve yakıt göstergelerini ve manalarını bilmiyor iseniz 2 puan kaybedersiniz.
20. Aşırı derecede heyecanlı ve telaşlı bulunursanız. Bu halinizle dikkatiniz dağınık görülürse 10 puan kaybedersiniz.
Toplamda 100 üzerinden, hatalarınızdan kaynaklanan puanlar düşüldüğünde 70 veya üzeri bir puandaysanız direksiyon sınavını başarıyla geçtiniz demektir.
Konular
- Dijital kimliği kimler alabilecek?
- Hangi pasaport nereden alınır?
- Okur yazarlık belgesi ile ehliyet alınır mı?
- E devlet üzerinden soy ağacı sorgulaması nasıl yapılır?
- Soyağacı sorguma ne zaman tekrar açılacak?
- Soy sorgulama için günlük belirli bir kota olacak
- Araç muayenesinden geçmenin püf noktaları
- Sıfır otomobil ve kamyonetlerin ilk tescil işlemleri nerede yapılıyor?
- Plakadan Ceza Sorgulaması Yapıldığında Hangi Bilgilere Ulaşılabiliyor?
- e-Devlet soyağacı uygulamasına bakan, çifte vatandaşlık başvurusunu nasıl yapacak?
- İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapanların lise mezunu olması şart mı?
- Tesk kart nedir?
- Suriyeli mülteciye yeni kimlik
- Direksiyon eğitimi dersi sınavlarında görev alanların ücretleri eşitlendi
- Kusurları giderilmeyen araç trafikten men edilir mi?
- E Devlet araç sefer görev emri sorgulama kimleri kapsıyor?
- Yeni ehliyetlerdeki kan grupları hatalı mı?
- Direksiyon eğitim sınavında e-tablet dönemine geçildi
- Schengen vizesi almak isteyenler için önemli değişiklik
- Yeni kimlik ve ehliyetler için personel yetersiz mi?
- Türk vatandaşlığını kaybeden kişiler yeniden Türk vatandaşlığını kazanabiliyor mu?
- Türkiye'de en çok kullanılan soyadları açıklandı
- Göç idaresi müdürlüğü adresleri tıkla indir
- Ehliyet, yeni kimlik ve pasaport alacaklar dikkat!
- Kimlik belgesi üzerinden sabıka kayıtları incelenebilir mi?
- İnternete ehliyetsiz girilemeyecek mi?
- Araçlarda akıllı takip sistemi hangi durumlarda uyarı verecek?
- Kimlik ve ehliyet sorgulamasında yeni dönem
- Trafik Genel Eğitim Planında Neler Var?
- Trafikte makas atanlara büyük ceza geliyor