Ehliyet için Gerekli Belgeler 2018



*** 2018 Motorlu Taşıt Sürücü Kursiyerleri Sınavı e-Kılavuzu Yayımlandı mı? 2018 Ehliyet Sınavları Hakkında Merak Ettiğiniz Bilgilere Ulaşmak için Buraya Tıklayınız

1 Ocak 2016'dan itibaren değiştirilmeye başlanan ehliyetler için istenen belgeler de değişecek. Yeni ehliyetler için hangi belgeler gerekli? 2018 MTSAS tarihleri ne zaman? Yeni yönetmeliğe göre değişen şartlar neler?

Her sene binlerce kişi, araç kullanım izni için Motorlu Taşıtlar Sınavına (ehliyet sınavına) giriyor, bilgi birikimini ve araç kullanım doğruluğunu uzmanlara kanıtlayanlar araç kullanım hakkını elde ediyor.

18 yaşını geçen her kişi birey olma hakkını elde etmesi ile birlikte ehliyet sınavına girme hakkı elde ediyor. Sınava girecek olan bireyler yazılı sınavdan en az 70 puan alması gerekiyor. Yazılı sınav olan bu ilk aşamayı geçen aday, bu seferde direksiyon başında kendini kanıtlamak durumunda kalıyor.

YENİ EHLİYETLER İÇİN İSTENEN BELGELER DEĞİŞTİ

İçişleri Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, Karayolları Trafik Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle mevcut sürücü belgeleri 1 Ocak 2016'dan itibaren değiştirilmeye başlandı. Bu kapsamda mevcut sürücü belgeleri 5 yıl içinde yeni tip sürücü belgeleriyle değiştirilecek. Yeni sürücü belgeleri, uluslararası standartlara sahip olduğu için diğer ülkelerde de kullanılabilecek.

YENİ SÜRÜCÜ BELGELERİ İÇİN VATANDAŞLARDAN ŞU BELGE VE İŞLEMLER İSTENECEK

"Tek hekimden alınan 'Sürücü olur' sağlık raporu, 1 biyometrik fotoğraf, parmak izi, sürücü belgesi değerli kağıt bedeli ile hizmet bedeli olan 15 liranın anlaşmalı bankalara yatırıldığını gösteren ödendi belgesi."

Vatandaşlar bu belgelerle emniyet müdürlüklerinin trafik tescil şube müdürlüklerine başvuracak.

POSTAYLA TESLİM EDİLECEK

Yeni tip ehliyetler tek basım merkezinde basılıp sürücülerin adresine postayla gönderilecek. Yeni tip sürüsü belgeleri, minibüs, otobüs, kamyon ve çekici sınıfları için 5 yıl, motosiklet, otomobil, traktör ve iş makinesi sınıfları için 10 yıl geçerli olacak. Ehliyetler, bu sürenin sonunda, sürücü sağlık kontrolünden geçirilerek yeniden düzenlenecek. İlk defa sürücü belgesi alanlar ile herhangi bir sebeple sürücü belgesi iptal edilmiş olup da yeniden sürücü belgesi alanlar, belgenin alındığı tarihten itibaren 2 yıl süreyle aday sürücü olarak kabul edilecekler.

17 SINIF OLACAK

9 sınıftan oluşan mevcut sürücü belgelerinin aksine yeni tip sürücü belgesi 17 sınıftan oluşacak. Otomobil ve kamyonet kullanmak için B, kamyon ve çekici kullanmak için C, minibüs kullanmak için D1, minibüs ve otobüs kullanmak için D sınıfı ehliyete ihtiyaç duyulacak.

Lastik tekerlekli traktör kullanacaklar F, iş makinesi kullanacaklar ise G sınıfı sürücü belgesi alacaklar. B sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 3 bin 500 kilogramı geçmeyen römork içeren birleşik araçları kullanmak içi "BE" sınıfı ehliyet istenecek.

Azami yüklü ağırlığı 3 bin 500 kilogramın üzerinde olan ve 7 bin 500 kilogramı geçmeyen kamyon ve çekiciler için C1 sınıfı ehliyet gerekecek. C sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 750 kilogramı geçen römork veya yarı römorktan oluşan birleşik araçlar için "CE" sınıfı ehliyet istenecek.

İki, üç ve dört tekerlekli motorlu bisikletler için M, silindir hacmi 125 santimetreküpü, gücü 11 kilovatı ve gücünün ağırlığına oranı 0,1'i geçmeyen sepetli veya sepetsiz iki tekerlekli motosiklet ile gücü 15 kilovatı geçmeyen 3 tekerlekli motosikletler için A1 sınıfı ehliyet gerekecek.

NÜFUS MÜDÜRLÜKLERİ YETKİLİ

Meclis'te bekleyen yeni yasa tasarısı ile ehliyet verme işlemleri 1 yıl içinde Emniyet Genel Müdürlüğü yetkisinden alınarak nüfus müdürlüklerine devredilecek. Ancak hükümet isterse bu süreyi uzatabilecek.

Her sene binlerce kişi, araç kullanım izni için Motorlu Taşıtlar Sınavına (ehliyet sınavına) giriyor, bilgi birikimini ve araç kullanım doğruluğunu uzmanlara kanıtlayanlar araç kullanım hakkını elde ediyor.

18 yaşını geçen her kişi birey olma hakkını elde etmesi ile birlikte ehliyet sınavına girme hakkı elde ediyor. Sınava girecek olan bireyler yazılı sınavdan en az 70 puan alması gerekiyor. Yazılı sınav olan bu ilk aşamayı geçen aday, bu seferde direksiyon başında kendini kanıtlamak durumunda kalıyor.

2018 yılı için sınavlarda başarı gösterip ehliyet almaya hak kazananların ehliyetlerini alabilmeleri için hazırlamaları gereken belgeler aşağıda sıralanmıştır.

* Diploma Fotokopisi (Aslı veya Noter tastkli) veya
* Öğrencilerden 2 adet öğrenci belgesi asıl olacak

* Nüfus Cüzdan Fotokopisi

* 7 Adet Fotoğraf

* Savcılıktan Temiz Kağıdı
( Adliyeden Ehliyet için olacak veya Beyan Dilekçesi e-devlet sitesinden de alabilirsiniz)

* Sağlık Raporu (Tek tabibten veya hastaneden sürücü olur raporu Aile hekimleri ücretsiz veriyor)

* Evli Bayanlardan Evlilik Cüzdanı Fotokopisi

* Kan Gurubu Kartı

* Ehliyeti Olup Büyütmek İsteyenler

*** (Ayrıca Yukarıdakilere ek olarak)
Sürücü Belgesi Fotokopisi

Milli Eğitim Bakanlığı, motorlu taşıt sürücü adaylığı sınavı (Ehliyet 2018) başvuru ve sınav tarihlerini açıklıyor. İşte 2018 Ehliyet Başvuru ve Sınav takvimi Sürücü adaylarının merakla beklediği 2018 Ehliyet Sınav ve Başvuru Takvimi nihayet yayınlanıyor. Sürücü adayları 2018'de toplam 6 ehliyet sınavından kendilerine uygun olan ehliyet sınavına sürücü kursları aracılığıyla girebilecek. Sürücü kursları sınava girecek adayların ehliyet sınavı başvurularını her ayın 10'undan sonra MEB aracılığıyla yapacak.

-Ehliyet 2018 sürücü kursu ehliyet kursiyerleri onay tarihleri;
-Ehliyet 2018 sınav takvimi ve başvuru ücretlerinin bankalara yatırılacağı tarihler;
-Ehliyet sınav ücretinin yatırılacağı bankalar; İşte tüm detaylar;

İşte MEB tarafından açıklanan Ehliyet 2017-2018 başvuru ve sınav tarihleri;

2018 Ehliyet yazılı sınav tarihleri;

1.sınav ŞUBAT 2018(saat 14.00)
2.sınav MAYIS 2018 (saat 14.00)
3.sınav TEMMUZ 2018( saat 14.00)
4.sınav EKİM 2018 (saat 14.00)
5.sınav ARALIK 2018(saat 14.00)

*** TÜM BAKANLIKLARA BAĞLI/İLGİLİ KURUM VE KURULUŞLARLA YAPILACAK OLAN PROTOKOLLÜ SINAVLAR

Sınav protokollerinde belirtilecektir.

Motorlu Taşıt Sürücü Adaylığı Sınavı (Ehliyet) bütün sertifika sınıflarında teorik derslerin, yazılı sınavda sorulacak soru sayısı ve süreleri şu şekilde;



Ehliyet başvuru, sınav ve onay işlemleri tarihleri



Ehliyet başvuru sınav ücreti hangi bankalara yatırılacak?

2018 yılında yapılacak 6 ehliyet sınavı için başvuru ve sınav ücretleri

Ehliyet sınav ücretinin yatırılacağı bankalar 2018

Ehliyet sınav ücretini adaylar, T.C. Ziraat Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O, Türkiye Halk Bankası A.Ş. Şubelerinden birine “Kurumsal Tahsilât Programı” aracılığı ile kendi T.C kimlik numarasına göre MTSAS takviminde belirtilen sınav ücreti yatırma süresi içerisinde yatırabilirler. Banka dekontunda adayın adının, soyadının, T.C. kimlik numarasının ve sınavın adının bulunması gerekir. Aday, banka dekontunu MTSAS uygulama takviminde belirtilen başvuru süresi içinde MTSK müdürlüğüne teslim edecektir. T.C. kimlik numarası yanlış ise sorumluluk adayın olacaktır. MTSAS takviminde belirtilen sınav ücreti yatırma süreleri değiştirilmez ya da uzatılmaz.

Ehliyet sınavlarına en fazla kaç kez giriliyor?

2018 Ehliyet Kılavuzunda göre, sürücü adayları, en fazla 4 (dört) yazılı, 4 (dört) uygulama sınavına girme hakkına sahiptir. Sınav döneminde sınava girmeyen adayın 1(bir) hakkı kullanılmış sayılır. Adayın sınav gününde sınava giremeyeceğini gösterir yatakta tedavi gerektiren doktor raporu varsa 4 (dört) yazılı (test) ve 4 (dört) uygulama sınav hakkı bittikten sonra girmediği sınav için 1 (bir) hak daha kullanabilir. Teorik derslerin sınavlarında başarılı olup direksiyon eğitimi dersi sınavlarında dört dönem sonunda da başarısız duruma düşenler istemesi hâlinde aynı kursta ilan edilen direksiyon eğitimi dersinin ücretini ödemek ve sertifika sınıfında belirtilen sayıda direksiyon eğitimi dersi almak kaydıyla dört dönem daha sınava girebilir. Teorik derslerin sınavından dört dönem sonunda, direksiyon eğitimi dersi sınavında ise ikinci dört dönem sonunda da başarısız duruma düşenler, kayıt işlemlerini tamamlamak ve ücretlerini ödemek suretiyle kurslara yeniden kayıt yaptırabilirler. Adayların sınavda başarısız olmaları durumunda tekrar sınava girmeleri gerekmektedir. Sınava girebilmek için tekrar sınav ücreti yatırılması zorunludur.

Ehliyet sınav ücreti 2018 yılı için ne kadar?

Sürücü adayları, 2018 yılı ve/veya her sınav dönemi için ayrı-ayrı olmak üzere 50 TL sınav ücreti ödemek zorundaydı.Güncel tutarlar pek yakında açıklanacaktır.

Ehliyet sınavı başvuru ve kayıt işlemleri nasıl yapılıyor?

İşte kayıtlarla ilgili MEB’den yapılan açıklama;
“Dönem kaydı kurum tarafından doğru olarak yapılan adayların MTSAS Ehliyet başvurusu, adayın kayıt yaptırdığı kurs müdürlüğüne banka dekontunu teslim etmesi ve Özel MTSK Modülünde paranın yatırıldığı görülmesinden sonra il/ilçe millî eğitim müdürlüğünün onay vermesi ile gerçekleşecektir.”

Motorlu taşıt sürücü kursuna (ehliyet) kayıt yaptırma şartları
Milli Eğitim Bakanlığı ehliyet sınav kılavuzunda yer alan bilgilere göre, sürücü belgesi almak isteyen ve gerekli belgeleri tamamlayan adaylar, motorlu taşıtlar sürücü kurs müdürlüklerine kayıt yaptıracaklar. Kayıt şartları şu şekilde;

- A1, A2, F ve H sınıfı sürücü kursları için 17 (on yedi) yaşını bitirmiş olmak.
- B ve G sınıfları için 18 (on sekiz) yaşını bitirmiş olmak.
- C, D ve E sınıfları için 22 (yirmi iki) yaşını bitirmiş olmak. ( Üniversitelerin sürücü eğitimi veren yüksek okul ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin askerî ihtisas görevleri için subay ve astsubay sınıf okullarında ve uzman jandarma okullarında açılan sürücü eğitimi kurslarından mezun olanlarda bu şart aranmaz.)
- A1, A2, B, C, D, E, F, G ve H sınıfı için en az ilkokul düzeyinde eğitim almış olmak.
- Pratisyen tabip veya uzman tabip tarafından verilen sürücü olur sağlık raporu almış olmak.
- “Sabıka kaydının olmadığına dair” dilekçeyi kurs müdürlüğüne vermek.
- Sürücü belgesi süresiz olarak geri alınmamış olmak.
- Son 6 (altı) ay içinde cepheden çekilmiş 1 (bir) adet vesikalık fotoğrafını MTSK Müdürlüğüne teslim etmek.
- Nüfus cüzdanı fotokopisini MTSK Müdürlüğüne teslim etmek.
Yabancı uyruklu adaylardan;
- Pasaportun noter tasdikli Türkçe tercümesi,
- Öğrenim vizesinin bulunması veya Türkiye’de altı aydan fazla kalacağını gösteren ikametgâh izni veya öğrenim vizesi,

Öğrenim belgesinin noter tasdikli Türkçe tercümesi,

Pratisyen tabip veya uzman tabip tarafından verilen sürücü olur sağlık raporu’nu kayıt esnasında
MTSK Müdürlüğüne teslim etmesi,

Son 6 (altı) ay içinde cepheden çekilmiş bir adet vesikalık fotoğrafını MTSK Müdürlüğüne teslim etmesi, istenmektedir.

Peki Ehliyet için başvuru süreci nasıl işliyor?

Ehliyet almak isteyen adayın, öncelikle bir Motorlu Taşıt Sürücü Kursları (MTSK) müdürlüğüne kayıt yaptırarak sorumlu olduğu teorik ve uygulama derslerinin eğitimlerini tamamlamaları gerekmektedir. MTSK’ya kayıt yaptıran, belgelerini süresi içerisinde tamamlayan, il/ilçe milli eğitim müdürlüklerinin Özel MTSK Modülünden başvurularını kabul ettiği ve elektronik onaylama işlemi yapılan adaylar MTSAS’a girebilmektedir. Adayların başvuru işlemlerini adayın devam ettiği MEB onaylı ehliyet kursları adayın yerine gerçekleştirmektedir. Bu nedenle sürücü adayları kendi tercih ettiği sürücü kurslarına başvuru yapıp derslere devam ettikleri takdirde sınavlara girmek için başvuru yapabilirler.

Ehliyet türleri şu şekilde

İlk defa yazılı(test) sınava girecek adaylar sertifika türlerine göre;
A1, A2, B, C, D, E, F, G ve H sertifika türlerinde;
*İlk Yardım Dersi,
*Trafik ve Çevre Dersi,
*Araç Tekniği Dersi’nden sorumlu olacaktır.
Motorlu Taşıt Sürücü Belgesi tablo-1’de gösterilen belge sınıfı ve araç cinsine göre düzenlenmektedir.

Ehliyet almaya hak kazanan adaylar ne yapacak?
Ehliyet için müracaata gerek kalmadı


Yeni düzenlemeyle direksiyon sınavını geçen sürücü adayının ehliyet almak için bizzat müracaat şartı da kaldırıldı. Direksiyon sınavını geçen adayların sınav bilgileri elektronik ortamda otomatik olarak Emniyet Genel Müdürlüğüne iletilecek. Böylece elektronik sistem üzerinden alınan bilgiler esas alınarak, sürücü adayının trafik tescil birimlerine bizzat müracaat şartı aranmadan, sertifikaları sürücü belgesine dönüştürülecek.

Bu işlem Emniyet Genel Müdürlüğünce, Karayolları Trafik Yönetmeliğinin ilgili maddesinde belirtilen usul ve esaslara göre merkezi olarak kişiselleştirilerek basılacak ve ilgililerin beyan etmiş oldukları adreslerine posta yoluyla gönderilecek.

2 yıl şartı yine geçerli

Sürücü adaylarının sürücü sertifikalarını sürücü belgesine dönüştürme süresi daha önceki düzenlemede olduğu gibi yine iki yıl olarak belirlendi. Bu süre içerisinde sınıfına uygun sürücü belgesi ile değiştirilmeyen sertifikaların geçerliliği sona erecek. Sertifikalar sürücü belgesiyle değiştirilmedikçe karayolunda araç kullanma yetkisi verilmeyecek.

Yeni düzenlemede, kurslara kaydolacak kursiyerlerden istenecek belgelere parmak izi alındığına dair belge beyan etme zorunluluğu da eklendi. Bu belgenin ilçe emniyet müdürlüklerinden alınacağı kaydedildi.

Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) ehliyet sınavlarına getirdiği yeni düzenlemenin üzerinden yaklaşık bir yıla yakın bir süre geçti. Geçen süre zarfında ehliyet alabilenlerin sayısı bazı illerde yüzde 40'lara kadar düştü.

Bakanlık verilerine göre, direksiyon uygulama sınavlarına ilk girişte başarısız olanların yüzde 70'i, dubalar arasına geri geri kurallara göre park yapamadı.

Konular

Dijital kimliği kimler alabilecek?
Hangi pasaport nereden alınır?
Okur yazarlık belgesi ile ehliyet alınır mı?
E devlet üzerinden soy ağacı sorgulaması nasıl yapılır?
Soyağacı sorguma ne zaman tekrar açılacak?
Soy sorgulama için günlük belirli bir kota olacak
Araç muayenesinden geçmenin püf noktaları
Sıfır otomobil ve kamyonetlerin ilk tescil işlemleri nerede yapılıyor?
Plakadan Ceza Sorgulaması Yapıldığında Hangi Bilgilere Ulaşılabiliyor?
e-Devlet soyağacı uygulamasına bakan, çifte vatandaşlık başvurusunu nasıl yapacak?
İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapanların lise mezunu olması şart mı?
Tesk kart nedir?
Suriyeli mülteciye yeni kimlik
Direksiyon eğitimi dersi sınavlarında görev alanların ücretleri eşitlendi
Kusurları giderilmeyen araç trafikten men edilir mi?
E Devlet araç sefer görev emri sorgulama kimleri kapsıyor?
Yeni ehliyetlerdeki kan grupları hatalı mı?
Direksiyon eğitim sınavında e-tablet dönemine geçildi
Schengen vizesi almak isteyenler için önemli değişiklik
Yeni kimlik ve ehliyetler için personel yetersiz mi?
Türk vatandaşlığını kaybeden kişiler yeniden Türk vatandaşlığını kazanabiliyor mu?
Türkiye'de en çok kullanılan soyadları açıklandı
Göç idaresi müdürlüğü adresleri tıkla indir
Ehliyet, yeni kimlik ve pasaport alacaklar dikkat!
Kimlik belgesi üzerinden sabıka kayıtları incelenebilir mi?
İnternete ehliyetsiz girilemeyecek mi?
Araçlarda akıllı takip sistemi hangi durumlarda uyarı verecek?
Kimlik ve ehliyet sorgulamasında yeni dönem
Trafik Genel Eğitim Planında Neler Var?
Trafikte makas atanlara büyük ceza geliyor