Araç muayenesinden geçmenin püf noktaları
Kusurlu frenler, eksik veya çalışmayan emniyet kemerleri, ön cam çatlağı, arızalı silecek suyu pompası, elektrik aksamı ve kalorifer sistemindeki arıza, şase ve kaporta çürükleri gibi nedenlerle araçlar "emniyetsiz" veya "ağır kusurlu" sayıldığından muayeneden geçemiyor. Eksikliklerin giderilmesi için ise 1 ay süre tanınıyor.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının belirlediği standartlarda hizmet veren TÜVTürk'te yaklaşık 100 noktalık zorunlu kontrolden geçen araçların "ağır kusurlu" sayılmaması için sürücülerin küçük gördüğü ancak önemsenmesi gereken bazı püf noktaları bulunuyor.
BAZI ARAÇLAR GEÇEMİYOR
Otobüs, kamyon, çekici ve tankerler için 305,62 lira, otomobil, minibüs, kamyonet, özel amaçlı taşıt, arazi taşıtı, römork ve yarı römorklar için 226,56 lira, traktör, motosiklet ve motorlu bisikletler için 115,64 lira ödenerek TÜVTürk'te yaptırılan muayenelerden bazı araçlar, çeşitli nedenlerle geçemiyor.
1 AY SÜRE TANINIYOR
Kontroller sonucu araçlar, "kusursuz", "hafif kusurlu", "emniyetsiz" veya "ağır kusurlu" olmak üzere derecelendiriliyor. Muayene sonucunda aracın "emniyetsiz" veya "ağır kusurlu" bulunması halinde, tespit edilen eksikliklerin giderilmesi için bir ay süre tanınıp, bu zaman zarfında araca rapor verilmiyor. Söz konusu araçların eksiklerinin verilen zaman içinde giderilip yeniden muayeneden geçmesinin ardından rapor veriliyor.
20 LİRA BEDELLE GİDERİLİYOR
Fren kusuru, emniyet kemerinin olmaması ya da arızası, ön cam çatlağı, silecek suyu pompası arızası, elektrik aksamı ve kalorifer sistemindeki arıza, şase ve kaporta çürükleri gibi nedenlerle "emniyetsiz" veya "ağır kusurlu" sayılan araçların, muayeneden bir seferde geçmesi için vize işlemi öncesinde 20 ila 100 lira arasındaki bedellerle bu eksiklikler ustalar tarafından giderilebiliyor.
"KÜÇÜK KONTROLLER İLE GEÇİLEBİLİR"
Eskişehir Tornacılar ve Oto Tamirciler Odası Başkanı Adnan Karamanlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, vatandaşların TÜVTürk'e gidip eksiklikleri nedeniyle geri dönmemesi için araçlarına öncelikle bir uzman taraından bakım yaptırmaları gerektiğinin altını çizdi.
Eskişehir Sanayi Çarşısı'nda işin uzmanı ustalarının bulunduğunu ifade eden Karamanlı, şöyle konuştu:
"Her fren ustamızın TÜVTürk'te bulunan fren test cihazları bulunuyor. Aracın frenlerinin sağlıklı olması gerekiyor. Birçok kişi aracı, frenlerinin standart değerlere uymadığından muayeneyi geçemiyor. Fıskiye veya kalorifer arızası ile ön cam çatlağı gibi önemsiz görülen bazı eksiklikler nedeniyle araçlar ağır kusurlu görülüp vize alamıyor. Bunun önüne geçebilmek için özellikle belli yaşın üzerindeki araçların sahipleri vize öncesi cüzi ücretlerle bu alanda uzman ustalarımızdan hizmet alabilir."
"TEKRAR TEKRAR GİDİP GELMEKTEN KURTULUN"
Kentte uzun yıllardır TÜVTürk öncesi araç bakımı yapan şirketin sahibi Ümit Alan, aracın muayeneye hazırlanmasının önemine değinerek, vergi borcundan en ufak hasarına kadar burada kontrolleri yaptıklarını vurguladı.
Egzoz emisyonu, fren, emniyet kemeri, ön cam çatlağı, silecek suyu pompası, lastikler, lamba, kalorifer sistemi gibi yaklaşık aracın 100 noktasını kontrol ettiklerini anlatan Alan, "Araçlar, genellikle fren kusurları, şase ve kaporta çürükler, elektrik aksamı ve kalorifer sistemi arızaları nedeniyle muayeneden geçemiyor. Vatandaşlar araç muayene hazırlık noktalarına gelirlerse 20 ila 100 lirası arasında ücret ödeyerek TÜVTÜRK'e tekrar tekrar gidip gelmekten kurtulabilir." diye konuştu.
Alan, araçlarda yangın tüplerinin bulunmamasının ya da bakımsız olmasının "hafif kusur" sayılmasının yanlış olduğunu savunarak, eksikliğinin "ağır kusur" sayılması gereken yangın tüpünün taşıtlardaki en önemli unsurlardan olduğunu sözlerine ekledi.
Konular
- Dijital kimliği kimler alabilecek?
- Hangi pasaport nereden alınır?
- Okur yazarlık belgesi ile ehliyet alınır mı?
- E devlet üzerinden soy ağacı sorgulaması nasıl yapılır?
- Soyağacı sorguma ne zaman tekrar açılacak?
- Soy sorgulama için günlük belirli bir kota olacak
- Araç muayenesinden geçmenin püf noktaları
- Sıfır otomobil ve kamyonetlerin ilk tescil işlemleri nerede yapılıyor?
- Plakadan Ceza Sorgulaması Yapıldığında Hangi Bilgilere Ulaşılabiliyor?
- e-Devlet soyağacı uygulamasına bakan, çifte vatandaşlık başvurusunu nasıl yapacak?
- İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapanların lise mezunu olması şart mı?
- Tesk kart nedir?
- Suriyeli mülteciye yeni kimlik
- Direksiyon eğitimi dersi sınavlarında görev alanların ücretleri eşitlendi
- Kusurları giderilmeyen araç trafikten men edilir mi?
- E Devlet araç sefer görev emri sorgulama kimleri kapsıyor?
- Yeni ehliyetlerdeki kan grupları hatalı mı?
- Direksiyon eğitim sınavında e-tablet dönemine geçildi
- Schengen vizesi almak isteyenler için önemli değişiklik
- Yeni kimlik ve ehliyetler için personel yetersiz mi?
- Türk vatandaşlığını kaybeden kişiler yeniden Türk vatandaşlığını kazanabiliyor mu?
- Türkiye'de en çok kullanılan soyadları açıklandı
- Göç idaresi müdürlüğü adresleri tıkla indir
- Ehliyet, yeni kimlik ve pasaport alacaklar dikkat!
- Kimlik belgesi üzerinden sabıka kayıtları incelenebilir mi?
- İnternete ehliyetsiz girilemeyecek mi?
- Araçlarda akıllı takip sistemi hangi durumlarda uyarı verecek?
- Kimlik ve ehliyet sorgulamasında yeni dönem
- Trafik Genel Eğitim Planında Neler Var?
- Trafikte makas atanlara büyük ceza geliyor