Ağustos Ehliyet Sınavı Soruları ve Cevapları İNDİR!



27 Ağustos 2016 Ehliyet Sınavı Soruları ve Cevaplarını İndirmek için Tıklayınız

27 Ağustos 2016 çıkacak ehliyet soruları,27 Ağustos 2016 ehliyet çıkmış sorular,27 Ağustos 2016 ehliyet sınav soruları,27 Ağustos 2016 ehliyet sınavı,27 Ağustos 2016 ehliyet soruları,27 Ağustos 2016 ehliyet soruları...

27 Ağustos 2016 Ehliyet Sınavına Çıkmış Ehliyet Sorularını Çözerek Hazırlanın.Şimdi Geçmiş Yılların Ehliyet Sınav Sorularını İndirmek için Tıklayınız (27 Ağustos 2016 Ehliyet Sınavı Soruları ve Cevapları)

2016 Motorlu Taşıt Sürücü Adayları Sınavı e-Kılavuz Bilgileri için
Tıklayınız



EHLİYET SINAV SONUÇLARINI ÖĞRENMEK İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ


MEB 2016 ehliyet sınav tarihlerini açıkladı. Ehliyet sınavı ve ehliyet sınav tarihleri hakkında detaylı bilgilere ehliyetsinav.org sitemizden tüm detaylarıyla ulaşabileceksiniz.

Yeni Ehliyetler Yenileme Nasıl Yapılacak Yeni Ehliyet Sağlık Raporu Nasıl Alınacak?

Yeni tip sürücü belgesi almak, değiştirmek ve yenilemek isteyen vatandaşlar, 01/01/2016 tarihinden itibaren Emniyet Genel Müdürlüğü’nün surucurandevu.egm.gov.tr internet adresinden istedikleri trafik tescil birimlerinden randevu alabileceklerdir.

Gerekli bilgi ve belgeleri hazırladıktan sonra randevu sisteminden başvuru yaparak herhangi bir trafik tescil kuruluşundan işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Sürücü belgesi randevu sistemi üzerinden giriş yapabilmek için mutlaka bir e-mail adresinin bulunması gerekmektedir. Formda istenen bilgiler eksik veya yanlış girildiğinde başvuru iptal edilecektir.

ESKİ TİP SÜRÜCÜ BELGESİNİN DEĞİŞTİRİLMESİ

1) Eski sürücü belgesi
2) Nüfus cüzdanı, Pasaport veya Avukatlık Kimliği
3) Sürücü sağlık raporu
4) 15 TL (13 TL değerli kağıt bedeli, 2 TL vakıf payı) bedelinin vergi dairelerine veya bankalara yatırıldığına dair makbuz
5) 2 adet fotoğraf (5×6 ebadında arka fon beyaz olacak şekilde biyometrik bir vesikalık fotoğraf)
6) Kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan.
Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle birlikte 1 Ocak’tan itibaren yeni ehliyetler için sürücülerden istenecek olan belgeler ve sürücü olur sağlık raporu nasıl ve nereden alınır detaylar haberimizde.

Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle, 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren mevcut ehliyetler, yeni tip sürücü belgeleriyle değiştirilecek. Bu değişiklik için vatandaştan, 15 lira belge bedeli, 1 biyometrik fotoğraf, parmak izi ile ‘sürücü olur’ sağlık raporu istenecek.

Yeni sürücü belgeleri, uluslararası standartlara sahip olduğu için diğer ülkelerde de kullanılabilecek.

Yeni Tip Ehliyetler için İstenen Belgeler

“Tek hekimden alınan ‘Sürücü olur’ sağlık raporu, 1 biyometrik fotoğraf, parmak izi, sürücü belgesi değerli kağıt bedeli ile hizmet bedeli olan 15 liranın anlaşmalı bankalara yatırıldığını gösteren ödendi belgesi.”

Vatandaşlar bu belgelerle emniyet müdürlüklerinin trafik tescil şube müdürlüklerine başvuracak.

Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle mevcut sürücü belgeleri 1 Ocak 2016’dan itibaren değiştirilmeye başlanacak. Bu kapsamda mevcut sürücü belgeleri 5 yıl içinde yeni tip sürücü belgeleriyle değiştirilecek. Yeni sürücü belgeleri, uluslararası standartlara sahip olduğu için diğer ülkelerde de kullanılabilecek.


SÜRÜCÜ BELGEMİN GEÇERLİLİK SÜRESİ NE KADAR?

M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yıl, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgeleri ise 5 yıl süreyle geçerli olarak düzenlenmektedir. Mevcut olan eski sürücü belgeniz ise yeni tip sürücü belgeleri verilmeye başlandığı tarihten itibaren 5 yıl geçerli olup, 5 yıl içinde yeni tip sürücü belgesi ile değiştirmeniz gerekmektedir. Ayrıca, sürücü belgesinin yenilenmesi sırasında sürücü olur sağlık raporu alınması zorunludur.

OTOMOBİL EHLİYETİ 10 YILDA BİR DEĞİŞECEK

Yeni tip sürüsü belgeleri, minibüs, otobüs, kamyon ve çekici sınıfları için 5 yıl; motosiklet, otomobil, traktör ve iş makinesi sınıfları için 10 yıl geçerli olacak. Ehliyetler, bu sürenin sonunda, sürücü sağlık kontrolünden geçirilerek yeniden düzenlenecek. İlk defa sürücü belgesi alanlar ile herhangi bir sebeple sürücü belgesi iptal edilmiş olup da yeniden sürücü belgesi alanlar, belgenin alındığı tarihten itibaren 2 yıl süreyle aday sürücü olarak kabul edilecekler.

Yeni tip ehliyetler tek basım merkezinde basılıp sürücülerin adresine postayla gönderilecek. Yeni tip sürüsü belgeleri, minibüs, otobüs, kamyon ve çekici sınıfları için 5 yıl, motosiklet, otomobil, traktör ve iş makinesi sınıfları için 10 yıl geçerli olacak. Ehliyetler, bu sürenin sonunda, sürücü sağlık kontrolünden geçirilerek yeniden düzenlenecek. İlk defa sürücü belgesi alanlar ile herhangi bir sebeple sürücü belgesi iptal edilmiş olup da yeniden sürücü belgesi alanlar, belgenin alındığı tarihten itibaren 2 yıl süreyle aday sürücü olarak kabul edilecekler.

Ehliyet sisteminde son yapılan düzenlemelere göre 9 Mayıs 2013’ten önce alınmış sürücü sertifikalarının 29 Mayıs 2015’e kadar sürücü belgesine dönüştürülmesi gerekiyor. Aksi takdirde belirtilen tarihlerin dışında ehliyet iptal olabiliyor. Yani 29 Mayıs 2015’e kadar belirtilen tarih öncesinde ehliyet alanlar bu ehliyetlerini sürücü belgesine dönüştürmezse elinde ki belge geçerli sayılmayacak.

17 SINIF OLACAK

9 sınıftan oluşan mevcut sürücü belgelerinin aksine yeni tip sürücü belgesi 17 sınıftan oluşacak. Otomobil ve kamyonet kullanmak için B, kamyon ve çekici kullanmak için C, minibüs kullanmak için D1, minibüs ve otobüs kullanmak için D sınıfı ehliyete ihtiyaç duyulacak. Lastik tekerlekli traktör kullanacaklar F, iş makinesi kullanacaklar ise G sınıfı sürücü belgesi alacaklar. B sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 3 bin 500 kilogramı geçmeyen römork içeren birleşik araçları kullanmak içi “BE” sınıfı ehliyet istenecek.

Azami yüklü ağırlığı 3 bin 500 kilogramın üzerinde olan ve 7 bin 500 kilogramı geçmeyen kamyon ve çekiciler için C1 sınıfı ehliyet gerekecek. C sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 750 kilogramı geçen römork veya yarı römorktan oluşan birleşik araçlar için “CE” sınıfı ehliyet istenecek.

İki, üç ve dört tekerlekli motorlu bisikletler için M, silindir hacmi 125 santimetreküpü, gücü 11 kilovatı ve gücünün ağırlığına oranı 0,1’i geçmeyen sepetli veya sepetsiz iki tekerlekli motosiklet ile gücü 15 kilovatı geçmeyen 3 tekerlekli motosikletler için A1 sınıfı ehliyet gerekecek.

NÜFUS MÜDÜRLÜKLERİ YETKİLİ

Meclis’te bekleyen yeni yasa tasarısı ile ehliyet verme işlemleri 1 yıl içinde Emniyet Genel Müdürlüğü yetkisinden alınarak nüfus müdürlüklerine devredilecek. Ancak hükümet isterse bu süreyi uzatabilecek.

Yeni ehliyet için kullanılacak biyometri resim nedir?

Biyometri, bireyin ölçülebilir fiziksel ve davranışsal özelliklerini tanıyarak kimlik saptamak üzere geliştirilmiş otomatik sistemler için kullanılan bir terimdir. Özetle, biyometri kişinin ölçülebilir biyolojik izlerini ifade etmektedir.

yeni tip ehliyetlerde pasaportlarda olduğu gibi yüz, parmak izi ve göz bebeği olmak üzere üç tür biyometrik verinin kullanılması mümkündür. Bunlardan göz bebeği biyometrisine dünyada henüz geçilmemiş olmakla birlikte bazı ülkeler tarafından bu konuda çalışmalar yapılmaktadır.

Ehliyette Kulanılacak biyometrik fotoğraf nedir? yeni ehliyetler için nerede biyometrik fotoğraf çektirebilir?

Biyometrik vesikalık fotoğraflar, standartları ICAO tarafından belirlenen ve Makinede Okunabilen Seyahat Belgelerinde kullanılan yüksek kaliteli, belli ölçüleri ve özellikleri olan ve yüz biyometrisinin tespit edilebildiği fotoğraflardır.

Aşağıda örnekli resimlerle açıklanan özellikte olması şartıyla, İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından istenilen vesikalık fotoğraf ebatı 50 mm x 60 mm, beyaz fonda ve desensiz olmalıdır. Fonda gölgeler oluşmamalıdır

Farklı ebatlarda ve fonlarda fotoğraf getirilmesi halinde başvuru tamamlanamamakta veya başvuru tamamlansa bile bu pasaportlar tanzim sırasında kalite kontrolden geçemediği için iptal edilebilmekte, bu durumda da yeniden başvurmanız gerekebilmektedir.

Bu nedenle, çektirmiş olduğunuz biyometrik fotoğrafların 35 mm x 45 mm ebadında kesilmemesi hususunun fotoğrafçılara muhakkak hatırlatılması gerekmektedir.

Tüm fotoğrafçılarda biyometrik vesikalık çektirmek mümkündür.En düşük biyometrik fotoğraf çekimi 10 TL

Yeni Ehliyetler uluslararası kullanıma uygun olacak

İçişleri Bakanlığı’ndan alınan bilgiye göre, Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle mevcut sürücü belgeleri 1 Ocak 2016’dan itibaren değiştirilmeye başlanacak. Mevcut sürücü belgeleri 5 yıl içinde yeni tip sürücü belgeleriyle değiştirilecek. Yeni sürücü belgeleri, uluslararası standartlara sahip olduğu için diğer ülkelerde de kullanılabilecek.

Yeni ehliyet için gerekli belgeler

Tek hekimden alınan ‘Sürücü olur’ sağlık raporu.
1 biyometrik fotoğraf.
Parmak izi.
Harç bedeli olan 15 liranın anlaşmalı bankalara yatırıldığını gösteren dekont.
Vatandaşlar bu belgelerle emniyet müdürlüklerinin trafik tescil şube müdürlüklerine başvuracak. Yeni tip ehliyetler basıldıktan sonra sürücülerin adresine postayla gönderilecek.

Yeni Sürücü Belgesi Başvuru ve Teslim Şartları Hakkında sık sorulan sorular

Sürücü Belgemi Değiştirmek İçin Nasıl Başvurabilirim?
SÜRÜCÜ BELGESİ İÇİN NASIL BAŞVURABİLİRİM?


Gerekli bilgi ve belgeleri hazırladıktan sonra randevu sisteminden başvuru yaparak herhangi bir trafik tescil kuruluşundan işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Sürücü
belgesi randevu sistemi üzerinden giriş yapabilmek için mutlaka bir e-mail adresinin bulunması gerekmektedir. Formda istenen bilgiler eksik veya yanlış girildiğinde başvuru iptal edilecektir.

Yeni Sürücü Belgeleri İçin Kaç tane fotoğraf gerekiyor?
FOTOGRAF (NASIL BİR FOTOĞRAF İBRAZ ETMEM GEREKİR?)


5X6 EBATINDA ARKA FON BEYAZ OLACAK ŞEKİLDE BİOMETRİK BİR VESİKALİK FOTOĞRAF İSTENMEKTEDİR.

Yeni Sürücü Belgesi Başvuru İşlemleri Ne Kadar Sürmektedir?
BAŞVURU NE KADAR SÜRMEKTEDİR?


Başvuru işlemi ortalama olarak 5-10 dakika içinde tamamlanmaktadır. Başvuru sırasında alınan bilgiler yaklaşık 30 saniye içinde güvenlikli elektronik ortamda tanzim merkezine iletilmekte ve kişiselleştirme (baskı/yazım) sırasına girmektedir.

Yeni Sürücü Belgemi Nasıl Teslim Alırım?
SÜRÜCÜ BELGEMİ NASIL TESLİM ALIRIM?


Herhangi bir trafik kuruluşuna yapacağınız müracaat sonrasında sürücü belgeniz düzenlenerek müracaatta beyan ettiğiniz adresinize gönderilecektir.

Sürücü Belgemi teslim alırken Kargo Ücreti Ödeyecek miyim?
SÜRÜCÜ BELGEMİ TESLİM ALIRKEN ÜCRET ÖDEYECEKMİYİM?


PTT tarafından adrese gönderilen sürücü belgeleri için herhangi bir ücret ödenmez.

Yeni sürücü belgesi başvurudan Kaç Gün sonra Teslim Edilir?
SÜRÜCÜ BELGEM KAÇ GÜN SONRA TESLİM EDİLİR?


Sürücü belgesi başvurularında başvuru kabul edildikten sonra sürücü belgesi yerine geçen geçici belge düzenlenecek olup, 15 gün içerisinde asıl sürücü belgesi teslim edilecektir.

Yeni Sürücü belgemi Bir Yakınım teslim alabilir mi?
SÜRÜCÜ BELGEMİ BİR YAKINIM TESLİM ALABİLİR Mİ?


Sürücü belgesinin, sürücü belgesi müracaat formunda kimlik bilgileri belirtilen kişi tarafından teslim alınması gerekmektedir.

Yeni sürücü Belgemi Kaybettim Ne Yapmalıyım?
SÜRÜCÜ BELGEMİ KAYBETTİĞİMDE NE YAPMALIYIM?


Kaybettiğinizi bildirdiğiniz sürücü belgenizin başkaları tarafından kullanılmasının önlenmesi ve bilgisayar kayıtlarına zayi kaydının girilmesini teminen herhangi bir İl/İlçe Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil Şube/Büro Müdürlüğüne/Amirliğine müracaat etmeniz ve bu hususta yazılı beyanınızın alınmasını müteakip, sürücü belgesi değerli kağıt bedeli ve sürücü belgesi hizmet bedelini (vakıf payı) ödemek suretiyle zayi ettiğiniz sürücü belgenizi yeniden çıkartmalısınız. Kayıp olan sürücü belgeniz için ayrıca kayıp ilanı verilmesi gerekmemektedir.

Yeni sürücü Belgelerinin Geçerlilik süresi Ne Kadar?
SÜRÜCÜ BELGEMİN GEÇERLİLİK SÜRESİ NE KADAR?


M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yıl, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgeleri ise 5 yıl süreyle geçerli olarak düzenlenmektedir. Mevcut olan eski sürücü belgeniz ise yeni tip sürücü belgeleri verilmeye başlandığı tarihten itibaren 5 yıl geçerli olup, 5 yıl içinde yeni tip sürücü belgesi ile değiştirmeniz gerekmektedir. Ayrıca, sürücü belgesinin yenilenmesi sırasında sürücü olur sağlık raporu alınması zorunludur.

Yeni sürücü Belgeleri Yenileme İşleminde Yeniden Sağlık Raporu Alacak mıyım?

SÜRÜCÜ BELGEMİ YENİLEME İŞLEMİ ESNASINDA YENİDEN SAĞLIK RAPORU ALMAK ZORUNDAMIYIM?

CEVAP: Evet. Sürücü belgesinin yenilenmesi sırasında sürücü olur sağlık raporu alınması zorunludur.

Konular