07 Ekim 2017 Ehliyet Sınav Yerleri TIKLA ÖĞREN!



2017'nin 5. Ehliyet sınavı (MTSAS 2017) 07 Ekim 2017 Cumartesi günü MEB Merkezi Sınav Sistemi tarafından gerçekleştirilecek. Peki 07 Ekim 2017 tarihli Ehliyet sınavı giriş yerlerini nereden öğreneceğiz...

07 Ekim 2017 4. Ehliyet sınavı giriş yerleri sorgulama (MTSAS 2016)

EHLİYET SINAVI GİRİŞ YERLERİNİ ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYINIZ

(MTSAS) yani Ehliyet Sınavında sürücü adaylarının başarılı olup ehliyet almaya hak kazanmaları için İlkyardım, Trafik ve Motor derslerinin her birinden, baraj puan olan 70 ve üstü puan almaları gerekiyor.

ÇIKMIŞ EHLİYET SORULARI ÇÖZMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Sürücü adayları için nefesler tutuldu. Ehliyet Sınav sonuçlarına nerede ve zaman merak konusu. İşte sınav yerlerinin zaman açıklanacağı merak konusu. Sürücü adayları büyük bir heyecanla 07 Ekim 2017 ehliyet sınavına girecekleri yerlerin açıklanmasını bekliyor...

07 Ekim 2017 Cumartesi günü sözlü yapılacak olan ehliyet sınavıının sorularını ve cevaplarına sayfamızdaki linkten kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Bu yıl ehliyet sınavları MEB'in yaptığı açıklamaya göre 6 defa yapılacak. Sınava girecek olan sürücü adaylarının kurs müdürlüklerine başvurmaları gerekiyor. Ehliyet sınavına girebilmek için gerekli belgelerin hangileri olduğunu ehliyetsinav.org'den öğrenebilirsiniz.Ehliyet, motorlu veya motoru olmayan taşıtların belli bir kişi tarafından kontrol edilebileceğini gösteren bir belgedir. Ehliyeti yeterlilik belgesi olarak da tanımlayabiliriz. Ehliyeti günümüzde sürücü belgesi olarak söylüyoruz. Tek bir tip ehliyet belgesi yoktur.

Yeni yıl itibariyle sürücü kurslarına başvuran sürücü adayları yeni ehliyet sınıflarına göre ehliyetlerini alacaklar.Toplamda 8 olan ehliyet sınıf sayısı 18'e yükselmiştir. Eski ehliyet sınıfları ille yeni ehliyet sınıfları arasındaki farkın daha iyi anlaşılabilmesi için "temel" değişiklikler ile ilgili bilgiyi alt kısımda listeledik.

- Yeni ehliyet sisteminin temel yapı taşı araçlara takılan ek yüklerle ilgilidir. Belli sınırlar dahilden takılacak römorklara göre ehliyet sınıfları çeşitlenmiştir. Bu kadar ehliyet sınıfı çeşidi olmasının temel sebebi budur.

-Kimi ehliyet sınıflarında yaş sınırları değiştirilmiştir. Kimi ehliyet sınıflarına deneyim şartı getirilmiştir.

- Eskiden B sınıfı sürücüler minibüs sürebiliyordu. İlk defa ehliyet alacaklar direk minibüs kullanamayacak ve deneyim artı aranacak.

- MOPED sürücüleri için yaş sınırı 16'ya düşürülmüştür ve tüm sınıflar MOPED kullanabilecekler. (M sınıfı)

ENGELLİLER İÇİN SINAV SALONUNDA İŞARET DİLİ BİLEN ÖĞRETMEN BULUNACAK

Sürücü belgesi almak isteyen ve gerekli belgeleri tamamlayan kursiyerler, motorlu taşıtlar sürücü kurs müdürlüklerine kayıt yaptıracak. Kayıt şartları şu şekilde sıralandı: "A1, A2, F ve H sınıfı sürücü kursları için 17 (on yedi) yaşını bitirmiş olmak. B ve G sınıfları için 18 (on sekiz) yaşını bitirmiş olmak. C, D ve E sınıfları için 22 (yirmi iki) yaşını bitirmiş olmak. (Üniversitelerin sürücü eğitimi veren yüksek okul ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin askerî ihtisas görevleri için subay ve astsubay sınıf okullarında ve uzman Jandarma okullarında açılan sürücü eğitimi kurslarından mezun olanlarda bu şart aranmaz.) A1, A2, B, C, D, E, F, G ve H sınıfı için en az ilkokul düzeyinde eğitim almış olmak. Pratisyen tabip veya uzman tabip tarafından verilen 'sürücü olur' sağlık raporu almış olmak. 'Sabıka kaydının olmadığına dair' dilekçeyi kurs müdürlüğüne vermek. Sürücü belgesi süresiz olarak geri alınmamış olmak. Son 6 (altı) ay içinde cepheden çekilmiş 1 (bir) adet vesikalık fotoğrafını ve nüfus cüzdanı fotokopisini Özel MTSK Müdürlüğü'ne teslim etmek."

İşitme engelli kursiyerler için sınav salonunda görevlendirilecek öğretmenler öncelikle işaret dili bilen ve bakanlığa bağlı okul/kurumlarda görevli öğretmen personelden seçilecek. Yoksa il ve ilçede bulunan kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personel arasından görevlendirme yapılacak. Ortopedik engeli olan kursiyerler sınav binalarının giriş katlarındaki salonlara yerleştirilecek. Engelli kursiyerin ihtiyacına göre salon düzeni ya da ek oturma düzeni hazırlatılacak.

Ehliyet sınavları iki sistem şeklinde yapılmaktadır. Birinci sistemde adaylar 3 bölümden oluşan test sistemi ile sınava tabi tutulur. Kişiler bu sınava girebilmek için belirlenen bir ücreti ödemek zorundadırlar. Bu bölümler trafik, ilk yardım ve motordur. Bu 3 bölümden oluşan testlerde kişilerin doğru cevaplarına göre 100 üzerinden bir puan belirlenir. Sınavlarda 70 geçme notu olarak belirlenmiştir. Ehliyet almaya hak kazanabilmek için her 3 bölüm için de 70 olan taban puanına ulaşmanız veya üzerine çıkmanız gerekmektedir. Sınav sistemini geçtikten sonra kişiler direksiyon sınavına tabi tutulacaktır. Tüm bu şartları yerine getirdiyseniz 07 Ekim 2017 ehliyet sınav sonuçlarınızı Milli Eğitim Bakanlığı'nın resmi sistemi üzerinden öğrenebilirsiniz.

Kişinin ehliyeti yani sürücü yeterlilik belgesini alabilmek için bazı şartları yerine getirmesi gerekmektedir. Bu şartlardan en önemlisi sabıka kaydıdır. 2015 yılı için geçerli olacak olan kanun ile 5237 / 188, 190, 191, 2918 / 119, 4926 / 6 kanunlarından sabıka kaydı olanlara ehliyet verilmemektedir. Ehliyet alabilmek için ikinci şartta sağlık raporudur. Doktordan veya uzmandan alınan sağlık raporu onaylı olmalıdır. Eğitim de ehliyet şartları için önemli bir yer tutar. İlkokul mezunu veya orta terk olanlar, ilköğretim mezunu olanlar, lise mezunu veya öğrencisi olanlar, üniversite mezun veya öğrencisi olanlar ehliyet alabilirler.

07 Ekim 2017 tarihinde girilen ehliyet sınavlarının sonuçları merakla bekleniyor.07 Ekim 2017 ehliyet sınav sonuçları Milli Eğitim Bakanlığı tarafından MTSAS duyuruları bölümünden açıklanacak.

Sürücü belgesinin değiştirilmesi için EGM (Emniyet Genel Müdürlüğü) yeni bir randevu sistemi açtı. İl ve ilçeye göre size randevu verecek olan bu sistemi kullanmak oldukça basit. Ehliyetlerin bu yıl da dahil olmak üzere 5 yıl içinde değiştirilmesi gerekiyor.

Eğer bir sürücü belgesine sahipseniz, izlemeniz gereken ilk yol randevu sistemine girmenizdir. EGM Sürücü Belgesi Randevu Sistemi’ne (http://surucurandevu.egm.gov.tr/) girdikten sonra "Randevu Al" sekmesinden "Eski Sürücü Belgesi Yenileme-Fark" bağlantısını ve randevu almak istediğiniz şehri seçmelisiniz. Daha sonra karşınıza gelecek olan ekranda uygun tarih ve saati seçebilirsiniz. Kişisel bilgilerinizi de girdikten sonra "Onay" kısmına geçiniz. Artık eski sürücü belgenizi yenisiyle değiştirmek için randevuyu almış oldunuz.

YENİ EHLİYET İÇİN GEREKLİ BELGELER NELERDİR?

1) Eski sürücü belgesi
2) Nüfus cüzdanı, Pasaport veya Avukatlık Kimliği
3) Sürücü sağlık raporu
4) 15 TL (13 TL değerli kağıt bedeli, 2 TL vakıf payı) bedelinin vergi dairelerine veya bankalara yatırıldığına dair makbuz
5) 2 adet fotoğraf (5x6 ebadında arka fon beyaz olacak şekilde biyometrik bir vesikalık fotoğraf)
6) Kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan.

07 Ekim 2017 Ehliyet Sınav Sonuçlarını Nasıl Öğrenebilirim?

07 Ekim 2017 ehliyet sınav sonuçları Milli Eğitim Bakanlığı'nın (http://www.meb.gov.tr/) resmi sistemi üzerinden takip edebilirsiniz. Sistemde 07 Ekim 2017 ehliyet sınav sonuçları için asıl takip etmeniz gereken kısım duyurulardır. Duyurular kısmında açıklandığı öğrenir öğrenmez 07 Ekim 2017 ehliyet sınav sonuçlarını öğrenebilirsiniz. 07 Ekim 2017 ehliyet sınav sonuçları için öncelikli olarak yazının sonunda yer alan bağlantı adresine tıklayınız. Açılan sekmede girdiğiniz bilgileri kontrol edip doğru girerek 07 Ekim 2017 ehliyet sınav sonuçlarını öğrenebilirsiniz. 07 Ekim 2017 ehliyet sınav sonuçlarını elektronik ortam üzerinden öğrenebilmeniz için herhangi bir şifreye ihtiyacınız olmayacaktır. Kimlik bilginiz ile sorgulama yapabilirsiniz.

Tıklamanız gereken butona bastıktan sonra açılan ekranda 08 Ekim 2016 ehliyet sınav sonuçları için T.C. kimlik numaranızı giriniz. Ardından resimde görmüş olduğunuz doğrulama kodunu giriniz. Doğrulama kodu 07 Ekim 2017 ehliyet sınav sonuçları işlemi için büyük harf, küçük harf ve sayılardan oluşabilir. Resimde gördüğünüz kodu işleminiz için birebir girmelisiniz. Girmiş olduğunuz bilgilerin doğruluğunu kontrol ediniz. Ardından 07 Ekim 2017 ehliyet sınav sonuçları işleminiz için "Tamam" butonuna tıklayınız. Milli Eğitim Bakanlığı resmi sisteminde yer alan duyurular kısmında 07 Ekim 2017 ehliyet sınav sonuçlarını öğrenmiş bulunmaktasınız. Yeni sistem ile sınav dönemleri 6'ya indirildi. Sınavı başarısız geçirdiyseniz bir sonraki dönemin sınavına girerek tekrardan tercih edebilirsiniz.07 Ekim 2017 ehliyet sınav sonuçlarını öğrendikten sonra sonuçlarınıza itiraz edebilirsiniz. Sınav sorularına, cevap anahtarına ve sonuçlara yapılacak olan itirazlarınızı 07 Ekim 2017 ehliyet sınav sonuçlarının internet üzerinden açıklanması ile birlikte yapabilirsiniz. 07 Ekim 2017 ehliyet sınav sonuçlarının ardından itirazınızı "Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü (06500 Teknikokullar - ANKARA" adresi üzerinden yapmalısınız. Çağımızın getirdiği kolaylıklar sayesinde 07 Ekim 2017 ehliyet sınav sonuçları ardından itiraz etme işleminizi dilerseniz elektronik ortamdan da yapabilirsiniz. Bu itiraz işleminizi sınav itiraz bölümünden elektronik olarak ÖDSGM'ye yapabilirsiniz.

Direksiyon eğitimi ücretine zam!

2017 Yılı direksiyon sınav ücretleri ne kadar? Direksiyon ücretine zam geldi mi? Direksiyon sınavı telafi eğitimi nedir? Yasal olarak ödenmesi gereken ücret ne kadar?

Direksiyon sınav ücreti MEB'e banka yoluyla ödenmektedir. Fakat bu ücretleri kurslara ödemeniz daha iyidir. Çünkü çok sayıda sınav olmakta ve takibi açısından sürücü kursunun bilmesi faydalıdır. Direksiyon sınavları için ödenen ücretler yasal ve ödemekle yükümlüsünüz. Gördüğümüz kadarıyla kurslar alınacak ücretleri bazen abartabiliyor. Bu noktada ödeyeceğiniz ücretleri lütfen en baştan konuşunuz. MEB'e ödenen ücret sabittir ve ilden ile değişmez.Devlet bankalarına ödeme yaparak dekontu sürücü kursuna vermeniz gerekmektedir. İlk giriş için bu adımı izleyebilirsiniz.

Direksiyon sınav ücreti 2017'de ne kadar oldu? Yeni yılda direksiyon sınav ücreti ocak 2017 itibariyle 70 TL olarak belirlenmiştir.

Ehliyetler çeşitlenecek

Edirne özel bir Motorlu Taşıt Sürücü Kursu sahibi olan Ali Uzun, 2016'da yürürlüğe girecek olan yeni yönetmelikten bahsetti. Uzun, “ Ehliyette 18 çeşit sınıf ortaya çıktı” dedi.

Yeni yönetmeliğe göre biyometrik fotoğrafla müracaat edilmesi gerektiğini söyleyen Uzun, “ Çünkü yeni yönetmeliğe göre ehliyetler tek merkezden alınacak. Şimdilik İç İşleri Bakanlığı'ndan veriliyor fakat daha sonra şehir nüfus idarelerine geçecek. Müracaat eden kursiyer ilk önce müracaat ettiği kursta imtihana girecek. Bizden başarılı olursa Milli Eğitim'den sınava girecek. Bu durum kursiyerlere daha faydalı olacak. Kursiyer Milli Eğitim'de sınıfta kaldığı zaman kursa ve onu yetiştiren öğretmen bir yıl ceza veriliyor. Simülatör ile beraber B sınıfı ehliyet almak için 14 saat direksiyon dersi alması lazım. Kursiyer eğer bu saatleri aldığı halde yetişmezse tekrar kursun ilan ettiği fiyat üzerinden dersi almak zorunda. Eskisi gibi kolay şekilde ehliyet sınavından geçilemeyecek. Avrupai sisteme dönüyor. Stajyer sürücü ortaya çıktı, stajyerlikte iki yıl içinde kendi başına araba kullanabiliyorsun. Hiç kimse sen niye tek başına araba kullanıyorsun demiyor. Ancak iki yıl içerisinde yetmiş beş eksi puan doldurduğu zaman geçici belge iptal oluyor. İptal olunca tekrar sürücü kursana kayıt olması gerekiyor.

“HİÇ EHLİYETİ OLMAYAN BİR İNSAN DİREK OLARAK E VE D SINIF EHLİYET ALAMAYACAK”

17 çeşit sınıf ortaya çıktı. Üst sınıfı ehliyetler için daha önceden iki yıl önceden B sınıfı ehliyeti almak gerekecek. Hiç ehliyeti olmayan bir insan direk olarak E ve D sınıf ehliyet alamayacak. Eskiden bu alınabiliyordu şimdi yok. Hepsi sıra sıra alınacak. Otobüsler D sınıfı ehliyet oldu. Motor ehliyeti de çeşitlendi, birkaç tane motor var. A1, A2 ve M bunların birbirinden güç farkı var. Küçük ehliyetler on yılda bir büyükler beş yılda bir güncellenecek. 10 Ocak'ta dersler açılacak. Gelecek olan kursiyer buna göre ehliyet alacak. Birde 4 saat Trafik Adabı dersi eklendi” diye aktardı.

Trafik Kazalarının Başlıca Nedenleri

1896 yılında Londra'da meydana gelen ölümlü trafik kazası ile Dünya, Otomobillerin de tehlikeli olabileceğiyle tanışmış oldu. Kaza sonrası yetkililerin yaklaşımı tam olarak: "Bu bir daha asla olmamalı." şeklindeydi. Ama malesef o gün bu gündür trafik kazalarının sayıları ve oranları gittikçe artıyor. Peki teknoloji sürekli gelişiyor olmasına rağmen neden trafik kazaları da her geçen gün artarak devam ediyor? Yapılan araştırmalara göre trafik kazalarına en çok sebep olan faktörler şu şekilde sıralanmış;

1. Dikkatsiz Sürücüler

İstatistiklere göre gerçekleşen tüm trafik kazalarının %25'ten %50'ye olan bir oranı dikkat dağınıklığı nedeniyle gerşekleşiyor. Tabi dikkat dağınıklığına da bir çok faktör neden olabiliyor. Araştırmaya göre mesajlaşma ve meraklı bir şekilde başka şeylere bakma (başka bir trafik kazasına bakmak için yavaşlama) trafik kazalarının %16'sının nedeni oluyor.

Meraklılıktan sonra başlıca kaza nedenleri ise;

Yorgunluk: %12

Diğer yolcular veya çocuklar: %9

Radyo ayarlamaya çalışmak: %7

Birşeyler okumaya çalışmak: %2


Bunlarla birlikte tüm sürücülerin %85'inin araç sürerken cep telefonları ile konuşmaya devam ettiği ve bunun da kaza riskini 4 kat arttırdığı bilinmektedir.

2. Uykusuz Sürücü

Uykusuz kişilerin dikkatlerinin dağıldığı ve dalgınlaştığı bilinen bir gerçek. İstatistiklere göre trafik kazaları için en riskli saatler, gece 11 ile Sabah 8 arası. Siz siz olun göz kapaklarınız ağırlaşıyorsa, sık sık esniyorsanız ve ara ara aracınızın şeritten çıktığını fark ediyorsanız uygun bir yerde durup uykunuzu aldıktan sonra yolunuza devam edin.

3. Alkollü Sürücü

Ciddi kazaların %30'unun nedeni alkollü araç kullanımı. İlginç bir veri de haftasonları bu oranın %54 civarlarında gerçekleşmesi. Bu maddeyle ilgili denecek pek bir şey yok. Alkollüyken araba kullanılmaz.

4. Aşırı Hız

Ciddi kazaların en büyük nedenlerinden birisi de aşırı hız yapmak. Çalışmalara göre bir aracın hızının 70 km'den 100 km'ye çıkması, olası bir kazada etkiyi iki katına çıkarmakta. Mümkün olduğunca belirlenen hız limitlerinin dışına çıkmayıp trafik kurallarına uymak, kaza riskini azaltmada kritik rol oynamaktadır.

5. Agresif Sürüş

Agresif sürüş derken tam olarak neyi kastediyoruz? Başka araçları çok yakın mesafede takip etmek, öndeki aracı rahatsızlık verecek şekilde selektör yapmak, hızlıca şerit değiştirmek veya trafik kurallarına uymadan başkaları için tehlike agresif sürüş olarak değerlendirilebilir. Bu şekilde araç kullanırken siz rahat olabilirsiniz ancak diğer sürücüler tedirgin olduğunda kazaya karışma ihtimaliniz ciddi anlamda yükselmektedir.

6. Olumsuz Hava Koşulları

Şiddetli yağmur, dolu, kar fırtınaları, buz, kuvvetli rüzgarlar ve sis gibi kötü hava koşullarında araba kullanmak daha da zorlaşmaktadır. Kötü hava koşullarında sürüş hızını azaltılıp diğer araçlara daha fazla dikkat ederek güvenli bir sürüş sağlayabilirsiniz. Ancak yine de aracınızın donanımının hava koşullarına uygun olmadığını düşünüyorsanız trafiğe çıkmamakta fayda var.

EHLİYET SINAV BAŞVURU İŞLEMLERİ NASIL YAPILACAK?

MTSAS başvurusu, adayın kayıt yaptırdığı kurs müdürlüğüne banka dekontunu teslim etmesi ve Özel MTSK Modülünde paranın yatırıldığı görülmesinden sonra il/ilçe millî eğitim müdürlüğünün onay vermesi ile gerçekleşecektir.

Yabancı uyruklu adaylar, aldıkları geçici TC. kimlik numarası ile MTSK müdürlüklerine başvuracaklardır. Kurumlar bu numara ile Özel MTSK Modülünde açılan ekrandan aday bilgilerini girecektir. Alınan bu numarayla aday bankaya sınav ücretini yatıracak ve dekontunu MTSK müdürlüğüne teslim edecektir.

07 Ekim 2017 Ehliyet Sınav Yerleri TIKLA ÖĞREN! yorumları

  • Image Description
    Misafir
    20.03.2015

    sınav yerleri diye yalan söylüyor sunuz
    utanmıyor musunuz bu haberi yapmakla

Konular