Ehliyet Sınavı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular



- Ehliyet Sınavında toplam kaç soru sorulur?

Haziran döneminden sonra kurslara kayıt yaptıran kursiyerler için bütün sertifika sınıflarında toplam 50 soru sorulur.

- Ehliyetim B, A2- E- D almak istiyorum hangi derslerden sorumluyum?

Yeni ehliyet sistemine göre herhangi bir ehliyeti olan aday, almak istediği ehliyet sınıfının pratik derslerine (sürüş eğitimi) katılarak, sadece pratik sınava (direksiyon sınavı) girer.

- A2 yada F ehliyetim var B,E almak istiyorum. Hangi derslerden sınava gireceğim?

Yeni ehliyet sistemine göre herhangi bir ehliyeti olan aday, almak istediği ehliyet sınıfının pratik derslerine (sürüş eğitimi) katılarak, sadece pratik sınava (direksiyon sınavı) girer.

- Ehliyet Sınavında verdiğim yanlış cevaplar doğru cevaplarımı etkiler mi?

Etkilemez, yanlış doğruyu götürmüyor.

- Trafik , motor ve ilkyardım dersleri toplam kaç saattir?

Trafik 35 , motor 16 ve ilkyardım 12 olmak üzere toplam 63 saat ders verilir. Fark ehliyetleri B/A2-E-D ehliyetler için Motor dersinden 5 saat sorumludurlar

- Ehliyetimi almadan sürücü sertifikasıyla araç kullanabilir miyim?

Hayır. Trafik Tescil Bürosuna başvurup sürücü belgenizi aldıktan sonra araç kullanabilirsiniz

- Ehliyet Sınavı süresi toplam kaç saattir?

Haziran döneminden sonra kurslara kayıt yaptıran kursiyerler için 50 dakikadır. Sınav 11.00 de başlar. 11'i 1 dk. geçe kursiyer sınava alınmaz.

- Sınavda başarısız olduğumda kaç defa sınava girme hakkım var?

Aday, en fazla 4 (dört) yazılı, 4 (dört) uygulama sınavına girme hakkına sahiptir. Sınav döneminde sınava girmeyen adayın 1(bir) hakkı kullanılmış sayılır. Adayın sınav gününde sınava giremeyeceğini gösterir yatakta tedavi gerektiren doktor raporu varsa 4 (dört) yazılı (test) ve 4 (dört) uygulama sınav hakkı bittikten sonra girmediği sınav için 1 (bir) hak daha kullanabilir. Sınav hakkı biten adayın dosyası iptal edildiği için MTSK müdürlüğüne yeni kayıt yaptırması gerekmektedir.

- Yazılı ve direksiyon sınavı nerede yapılıyor?

Ankara Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü'nün belirlediği okullarda yazılı sınav, direksiyon sınavı ise Milli Eğitim Müdürlüğünün ve Trafik Şube Müdürlüğünün belirlediği güzergahta yapılır.

- Sürücü olur raporu (Heyet raporu) nerelerden alınabilir?

Devlet Hastaneleri ve sürücü olur raporu vermeye yetkili özel hastanelerden alınabilir. Ehliyet sağlık raporu veren hastaneler Sürücü Olur Raporu Veren Bazı Özel Kuruluşlar;

- Sınav komisyon üyeleri kimlerden oluşur?

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün belirlediği sınav yapma yeterliliği olan öğretmenlerden oluşur.

- Ders saatlerinde ne kadar devamsızlık yapabilirim?

Mazeretsiz olarak toplam ders saatlerinin 1/5 i kadar.

- Sürücü sertifikamı aldıktan sonra ne kadar süre içerisinde Trafik Tescil Bürosuna başvurmam gerek ?

Kurs başlangıç tarihinden itibaren alınan sağlık raporu ,sabıka kaydı,nüfus cüzdanı örneği ikametgahın üzerinde yazan tarih itibari ile 1 yıl süre verilir. Verilen süre içerisinde başvurulmadığı takdirde tekrar sağlık raporu (Heyet raporu) ,sabıka kaydı,nüfus cüzdanı örneği ikametgahın yenilenmesi gerekir. Eski raporlar ve belgeler atılmadan yenileri ile Güngören İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde bulunan Trafik Tescil Bürosuna gidilir.

- İlkokul mezunu olanlar hangi tarihe kadar sürücü belgesi için müracaat edebilir?

Tüm ilkokul mezunları ehliyet sahibi olabilirler.

-Sınav başarı puan barajı kaçtır?

Başarı puan barajı 100 üzerinden 70'tir.

- Stajer ehliyet uygulaması neler getirecek?

Yeni yasa ile Kursiyerler geçici ehliyet alacaklar 2 yıl sonunda geçmişe bakılıp 60 ceza puanı ve 4 kez kırmızı ışıkta geçmemiş, ölümlü bir trafik kazasına karışmamış ise asıl ehliyetine sahip olacak.

- Geçtim her şey bitti kurs benden sertifika parası istiyor vermek zorun damıyım?

Hayır, tüm ücretleri yatırdıysanız , başka ücret ödemek zorunda değilsiniz.

- Kursiyer geçti sertifikasını aldı ne yapacak?

Sertifikasını aldığı sürücü kursunun bulunduğu ilçedeki trafik tescil bürosuna gidecek, burada bulunan vergi dairesi elemanına harç parasını yatıracak makbuzla birlikte evrakları yetkili polise teslim edip kart parasını ödeyecektir.

- Kayıp veya kırılan ehliyet nasıl yeniden çıkartılır?

Kırılan, kaybolan ehliyeti yeni çıkartmak için aldığınız Trafik Tescile giderek, kaybolmuşsa bir polis tutanağı ve bir resim, kırılmış ise sadece 1 resim ile kart ücreti ödeyerek müracaat edebilirsiniz. Eğer aynı şehirde değilseniz ikametgahınızın bulunduğu ilçe trafik tescile müracaat edebilirsiniz.

- B/E ehliyetim var ancak sağlık sorunu yaşadım H ehliyeti almak istiyorum ne yapmalıyım?

Ehliyeti var iken Engelli duruma düşen kişiler önce bir devlet hastanesinden "H Grubu Sürücü Olur" sağlık raporu alarak ehliyetlerini aldıkları Trafik Tescil bürolarına 1 resimle müracaat edeceklerdir.

- Ehliyeti H olarak aldım ancak durumum düzeldi ve B/E ehliyet almak istiyorum ne yapabilirim?

H ehliyeti alırken motordan muaf olan kursiyer B/E alacaksa sadece Motor dersinden sınava girecek ve öncelikle bu durumunu Devlet Hastanesinden alacağı sağlık raporu ile belgeleyerek sürücü kursuna müracaat edecektir. Alacağı ehliyet grubu için motordan yazılı ve Direksiyon sınavına girecektir.

- Sınava girdim ne zaman açıklanır?

Her sınav sonucu, sınav tarihinden itibaren yaklaşık 3 hafta sonra direksiyon sınavının olacağı haftanın başında açıklanmış olur.

- A2/B Ehliyetim başka ilçeden E/D yi başka ilçeden aldım ne yapmalıyım?

Sürücü kursunun bulunduğu İlçedeki Trafik Tescil Bürosuna dosya ile müracaat edilip, daha önceki ehliyeti aldığı İlçedeki Trafik Tescil bürosuna, E-mail ile görevli kişi ehliyetin doğruluğunu varsa cezasını soracak, cevap 24 saat içinde gelecek ve ehliyet için asıl müracaat olacaktır. Ehliyet harcı cevap geldikten sonra yatırılabilinir.

- B sertifikayı yeni aldım başka ilçeden A2/E/D alırsam ne kadar masrafım olur?

Tavsiyemiz eğer dosyayı ehliyet haline getirmediyseniz aynı ilçeden almanız. Diğer türlü başka ilçelerde yeniden tüm evraklar düzenlenecek ve ilk aldığınız sertifikayı ehliyet haline getirdikten sonra yeni alacağınız sertifikayı yeniden ehliyet haline getirmek için tekrar masraf yapmak zorunda kalacaksınız.

- A2-B-C ehliyetim var E/D alacağım ehliyette hangi tarih yazar?

Ehliyet de en büyük ehliyetin tarihi yazar. E sınıfı büyük kabul edilir. E'nin tarihi yazar. E' si var D alıyorsa E' nin, D'si var E alacaksa yine E' nin, A2/B si var E' nin gibi..

- Sınava yada Direksiyon sınavına girmedim/giremedim hakkım yanar mı?

Yanar, Kursiyer sınav hakkını elde ettikten sonra sınavına girmek zorundadır. Eğer giremediyse hakkı yanar. Ancak sağlık raporu ile durumunu belgelerse hakkı yanmaz. Kurs temsilci ücretini yatırmış ise kursiyerde kursa geç bildirimde bulunmuş ise kurs ücreti talep eder.

- Sınava girmedim kurs benden ücret istiyor. Ne yapayım?

Kursiyerin keyfi yada zaruretten sınava girememesi kursun sorunu değildir. Kursiyerlerin sınav listeleri İlçe Milli Eğitimden gelmekte ve temsilci ücretlerinin yatırılması istenmektedir. Ancak, yazılıda dekont süresi içinde, direksiyonda da sınav sonuçları açıklandığında sağlık sorunu varsa, bu belgelenmelidir sorun olmaz. Dolayısı ile kursun haberi yoksa ya da listeler çıkmışsa kurs temsilci ücretini yatırmak zorundadır.

Konular