2017 Yılının En Son Ehliyet Sınav Tarihi Ne Zaman?
2017 Yılının En Son Ehliyet Sınav Tarihi,MEB tarafından 23 Aralık 2017 olarak açıklandı.
Ehliyet yazılı sınavında adayların başarılı olabilmesi için her ders için 100 üzerinden 70 ve üzeri puan alanlar başarılı sayılır.
Motorlu taşıt kullanmak isteyen vatandaşların ehliyet almaları gereklidir. Ehliyet alabilmek içinde ehliyet kurslarına başvurmanız gereklidir. Ehliyet kurslarına başvuran sürücü adayları ehliyet alabilmek için kursta bazı dersler görmektedir. Kurs süresince bu dersleri gören sürücü adayları kurs eğitimi bittikten sonra Milli Eğitim Bakanlığının düzenlediği motorlu taşıtlar ve sürücü sınavına girmelidir. Bu sınavda kursta aldığınız derslerden sorular karşınıza gelecektir. 3 bölüm olan bu sınavdan her bölümden 70 ve üzeri not almalısınız. 70 ve üzeri not alan sürücü adayları artık son sınav olan ehliyet sınavına girmeye hak kazanırlar. Ehliyet sınavından da geçer not alan sürücü adayları ehliyet almaya hak kazanabilir.
Ülkemizde çeşitli ehliyet türleri bulunmaktadır. Bu ehliyet türlerine göre de bazı yaş sınırları vardır. Mesela motor ehliyeti almak isteyen sürücü adayları 17 yaşını doldurmuş olması gerekirken Otomobil ehliyeti almak isteyen sürücü adaylarının da 18 yaşını doldurmuş olması gereklidir. Ağır vasıta araçlarının ehliyetini almak için ise 22 yaşınızı doldurmanız gereklidir. Yaş şartını sağladıktan sonra bazı belgeleri alarak ehliyet kurslarına başvurabilirsiniz. Vesikalık fotoğraf, sabıka kaydı ve sağlık raporu belgelerini tamamladıktan sonra istediğiniz sürücü kursuna başvurabilirsiniz. Ehliyet kursunda 3 ana ders verilmektedir. Motor araç ve gereçleri, trafik kuralları ve ilk yardım derslerini kurslarda aldıktan sonra bu derslerden sınava girersiniz. Ehliyet sınavında bu 3 bölümden de 70 puan ve üzeri not almalısınız. Bu 3 bölümden de 70 puan ve üzeri not alan sürücü adayları Milli Eğitim Bakanlığının yapmış olduğu motorlu taşıtlar ve sürücü adayları sınavını geçmiş olur ve direksiyon sınavına girmeye hak kazanırlar. Direksiyon sınavında ise aracınızı istop ettirmemeniz gereklidir ve park etmeniz gereklidir. Bu şartları yerine getirdikten sonra direksiyon sınavından da geçmiş olursunuz ve ehliyet almaya hak kazanırsınız.
Milli Eğitim Bakanlığının sürücü adayları için yaptığı yazılı sınava geçmiş yıllarda çıkan sorular ile çalışabilirsiniz. Genellikle aynı tip sorular sorulan bu yazılı sınavda geçmiş sınav sorularına çalışan sürücü adayları başarılı olmuştur. Geçmiş yıllarda çıkan yazılı sınav sorularına da internet üzerinden kolaylıkla ulaşabilirsiniz. İlk olarak Milli Eğitim Bakanlığının internet sitesine giriş yapılmalıdır. Ana sayfada yer alan sınavlar bölümünü seçtikten sonra açılan seçeneklerden motorlu taşıt sürücü adayı sınav duyuruları seçilmelidir. Açılan sayfada geçmiş sınav soru ve cevapları bulunur. Hangi yıl ve hangi ayın geçmiş sınav soru ve cevaplarını istiyorsanız buradan seçerek o sınav sorularına ulaşabilirsiniz. Bu bölümde ayrıca sınav sonuçları da yer almaktadır. Son olarak 23 ARALIK 2017 tarihinde yapılan sınavın sonuçları yer almaktadır. 23 ARALIK 2017 günü yapılan sınavın ise soru ve cevapları açıklanmıştır. Bu sayfada yer alan 23 ARALIK 2017 tarihli motorlu taşıtlar sürücü adayları sınavı soru ve cevapları seçeneğini seçerek soru ve cevaplara ulaşabilirsiniz.
23 ARALIK 2017 Ehliyet Sınav Sonuçları Tıkla Öğren
Ehliyet Geçmiş Sınav Soruları ve Cevapları Tıkla İndir
Ehliyet sınavlarına en fazla kaç kez giriliyor?
2016 Ehliyet Kılavuzunda göre, sürücü adayları, en fazla 4 (dört) yazılı, 4 (dört) uygulama sınavına girme hakkına sahiptir. Sınav döneminde sınava girmeyen adayın 1(bir) hakkı kullanılmış sayılır. Adayın sınav gününde sınava giremeyeceğini gösterir yatakta tedavi gerektiren doktor raporu varsa 4 (dört) yazılı (test) ve 4 (dört) uygulama sınav hakkı bittikten sonra girmediği sınav için 1 (bir) hak daha kullanabilir. Teorik derslerin sınavlarında başarılı olup direksiyon eğitimi dersi sınavlarında dört dönem sonunda da başarısız duruma düşenler istemesi hâlinde aynı kursta ilan edilen direksiyon eğitimi dersinin ücretini ödemek ve sertifika sınıfında belirtilen sayıda direksiyon eğitimi dersi almak kaydıyla dört dönem daha sınava girebilir. Teorik derslerin sınavından dört dönem sonunda, direksiyon eğitimi dersi sınavında ise ikinci dört dönem sonunda da başarısız duruma düşenler, kayıt işlemlerini tamamlamak ve ücretlerini ödemek suretiyle kurslara yeniden kayıt yaptırabilirler. Adayların sınavda başarısız olmaları durumunda tekrar sınava girmeleri gerekmektedir. Sınava girebilmek için tekrar sınav ücreti yatırılması zorunludur.
Ehliyet yazılı sınavları nasıl yapılıyor?
Motorlu Taşıt Sürücü Adayları Sınavları (Ehliyet) “MTSAS sınav takviminde” belirtilen tarihlerde, saat 11.00’de başlayıp, tek oturum olarak yapılmaktadır. (saat 11.00’ den sonra hiçbir aday, kesinlikle sınava alınmaz). Kimlik kontrolleri ve salonlara yerleştirmenin zamanında yapılabilmesi için adayların en geç saat 10.30’da sınav giriş belgesinde belirtilen salonda hazır bulunmaları gerekmektedir. Adayların sınava gelirken yanında fotoğraflı ve çift mühürlü sınav giriş belgesi, nüfus cüzdanı (pasaport ve/veya başka sınıf sürücü belgesi), en az iki adet koyu siyah ve yumuşak kurşun kalem, kalemtıraş ve leke bırakmayan yumuşak silgi bulundurmalıdır. Kimlik belgesi yanında olmayan adaylar kesinlikle sınava alınmaz. Ehliyet yazılı sınav süresi 60 dakikadır. Her sorunun 4 (dört) seçeneği vardır. Bu seçeneklerden sadece bir tanesi doğru cevaptır. Çift işaretlenmiş veya iyi silinmemiş cevaplar optik okuyucular tarafından yanlış cevap olarak değerlendirilecektir. Soru kitapçığına işaretlenen cevaplar, fotoğraflı cevap kâğıdına işaretlenmediği takdirde değerlendirme işlemine alınmayacaktır. Bu nedenle adayların sorulara verdiği cevapları fotoğraflı cevap kağıdına işaretlemeleri gerekmektedir.
Ehliyet sınavlarında 60 olan soru sayısını 50'ye düşürüldü
12 Ocak 2014 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, Milli Eğitim Bakanlığı, ehliyet sınavlarında 60 olan soru sayısını 50'ye düşürdü, sınav süresini de 1 saat 15 dakikadan bir saate indirdi
Milli Eğitim Bakanlığı, Motorlu Taşıt Sürücü Adayları Sınavı e-Kılavuzu'nda ehliyet sınav soru sayısında ve sınav süresinde yeni düzenlemeler yaptı. Ehliyet sınavlarında geçen yıl 120 olan soru sayısı 60'a, 150 dakika olan sınav süresi de 75 dakikaya indirilmişti.
1 Ocak 2014'ten geçerli olmak üzere ehliyet sınavlarının süresi ve soru sayısında değişiklik yapıldı. Buna göre sınavlardaki soru sayısı 60'tan 50'ye indirildi. Buna paralel olarak da 75 dakika olan sınav süresi de 60 dakika olarak yeniden belirlendi.
ENGELLİLER İÇİN SINAV SALONUNDA İŞARET DİLİ BİLEN ÖĞRETMEN BULUNACAK
Sürücü belgesi almak isteyen ve gerekli belgeleri tamamlayan kursiyerler, motorlu taşıtlar sürücü kurs müdürlüklerine kayıt yaptıracak. Kayıt şartları şu şekilde sıralandı: "A1, A2, F ve H sınıfı sürücü kursları için 17 (on yedi) yaşını bitirmiş olmak. B ve G sınıfları için 18 (on sekiz) yaşını bitirmiş olmak. C, D ve E sınıfları için 22 (yirmi iki) yaşını bitirmiş olmak. (Üniversitelerin sürücü eğitimi veren yüksek okul ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin askerî ihtisas görevleri için subay ve astsubay sınıf okullarında ve uzman Jandarma okullarında açılan sürücü eğitimi kurslarından mezun olanlarda bu şart aranmaz.) A1, A2, B, C, D, E, F, G ve H sınıfı için en az ilkokul düzeyinde eğitim almış olmak. Pratisyen tabip veya uzman tabip tarafından verilen 'sürücü olur' sağlık raporu almış olmak. 'Sabıka kaydının olmadığına dair' dilekçeyi kurs müdürlüğüne vermek. Sürücü belgesi süresiz olarak geri alınmamış olmak. Son 6 (altı) ay içinde cepheden çekilmiş 1 (bir) adet vesikalık fotoğrafını ve nüfus cüzdanı fotokopisini Özel MTSK Müdürlüğü'ne teslim etmek."
İşitme engelli kursiyerler için sınav salonunda görevlendirilecek öğretmenler öncelikle işaret dili bilen ve bakanlığa bağlı okul/kurumlarda görevli öğretmen personelden seçilecek. Yoksa il ve ilçede bulunan kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personel arasından görevlendirme yapılacak. Ortopedik engeli olan kursiyerler sınav binalarının giriş katlarındaki salonlara yerleştirilecek. Engelli kursiyerin ihtiyacına göre salon düzeni ya da ek oturma düzeni hazırlatılacak.
SINAVA İTİRAZ İÇİN BANKAYA 10 LİRA YATIRILACAK
Sınav değerlendirmesinin güvenliği açısından kursiyerlerin cevap kâğıdı, iki adet optik okuyucu tarafından çift kontrol sistemiyle okutulacak. Kursiyerlerin derslere göre sorulara verdikleri doğru cevap sayıları tespit edilecek. Yanlış cevaplar dikkate alınmayacak. Tespit edilen doğru cevap sayıları üzerinden her bir ders için 100 puandan hesaplama yapılacak. Her ders için 100 üzerinden 70 ve üzeri puan alan kursiyer başarılı sayılacak. Merkezi sistem sınavında her soru puan olarak eşit ağırlığa sahip olacak. Sınav sonuçları www.meb.gov.tr internet adresinden duyurulacak.
Ehliyet sınavı sorularına, ehliyet sınavı cevap anahtarına ve ehliyet sınavı sonuçlarına yapılacak olan itirazlar internetten yayımlanmasından itibaren en geç 10 (on) gün içinde dilekçeyle yapılabilecek. İtiraz dilekçeyle Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü 06500-Teknikokullar/Ankara adresine yapılabilecek. Kursiyerler, sınav sonuçlarına ve sınav uygulamasına ilişkin itiraz başvurularını, T.C. Ziraat Bankası Başkent/Ankara şubesi, Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. Ankara Merkez şubesi ve Türkiye Halk Bankası A.Ş. Küçükesat şubelerinden herhangi birine, "Kurumsal Tahsilât Programı" aracılığı ile 10 TL (On TL KDV Dahil) itiraz ücreti yatıracak. Alınan banka dekontu ve sınav adının yazılı olduğu dilekçe ile birlikte yapılacak. Faksla yapılan itirazlar dikkate alınmayacak.
2017 EHLİYET SINAVI TARİHLERİ VE EHLİYET SINAVLARI TAKVİMİ NE ZAMAN AÇIKLANACAK?
Milli Eğitim Bakanlığı sürücü adaylarının merakla beklediği 2017 ehliyet sınavı takvimini aralık ayında ilan edecek.MEB'in yayınlamış olduğu MTSK Sınav Takviminde,sınav tarihlerinin bir önceki dönem ile benzerlik olduğu görülmektedir. MEB'in geçen yıl yapmış olduğu duyuruya göre yıl içinde 5 ehliyet sınavı (MTSKS) yapılmıştı. Ehliyet sınavı sonuçları ise sınav yapıldığı tarihten 10 gün sonra açıklanıyor. Ehliyet sınavı takvimine göre 2017'in ilk sınavı 11 ŞUBAT 2017'de yapılacak.2017 Ehliyet Sınav Tarihleri Şu Şekildeydi.
1.sınav 11 ŞUBAT 2017(saat 14.00)
2.sınav 20 MAYIS 2017 (saat 14.00)
3.sınav 29 TEMMUZ 2017( saat 14.00)
4.sınav 07 EKİM 2017 (saat 14.00)
5.sınav 23 ARALIK 2017(saat 14.00)
Ehliyet ile ilgili önemli değişiklik
Milli Eğitim Bakanlığı'nın sürücü kurslarına gönderdiği yazıda, yeni bir Karayolları Trafik Yönetmeliği hazırlandığı ve taslakta otomatik vites araç kullanan sürücülere B1 sınıfı ehliyet verileceği belirtildi.
-Otomatik vites kullananlara ayrı ehliyet
-1997 öncesi ilkokul mezunlarına ehliyet hakkı
-Ehliyet çeşidi artıyor
-Ehliyetlere süre kısıtmalası geliyor.
Ak Parti milletvekillerinin Nisan 2012'de Meclis Başkanlığı'na sunduğu ve Trafik Kanunu'nda değişiklik öngören yasa teklifinde, otomatik vitesli araçlar için özel ehliyet verilmesi, ilköğretimin 8 yıl olmasından önce (18 Ağustos 1997) ilkokul diploması alanlara da ehliyet sahibi olma hakkı tanınması gibi düzenlemeler yapılması öngörüldü. Bu teklifin ardından sürücü ehliyetleri ile ilgili yeni düzenlemeler de tartışılmaya başlandı.
ADAY SÜRÜCÜYE 'K SINIFI'
Milli Eğitim Bakanlığı'nın sürücü kurslarına gönderdiği bir yazı ehliyetle ilgili yeni düzenleme için altyapı hazırlığını gündeme getirdi. Yazıda sürücülerin AB ülkelerinde sıkıntı yaşamaması için yapılacak değişiklikle ehliyet çeşidinin 9'dan 17'ye çıkacağı bildirildi. Yeni yönetmeliğin henüz yayınlanmadığı vurgulanan yazıda, taslak hakkında bilgi de yer aldı. Buna göre ehliyetler ömür boyu değil, sınıflarına göre 5 ya da 10 yıl geçerli olacak. Sadece otomatik araç kullanan sürücülere B1, aday sürücülere ise K sınıfı ehliyet verilecek.
5 VE 10 YIL GEÇERLİ OLACAK EHLİYET SINIFLARI
Buna göre yeni sürücü belgeleri; A1, A2, A, B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, DE, M, F, G ve K sınıfından oluşacak. A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yıl, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı ehliyetler 5 yıl geçerli olacak.
EHLİYET İÇİN GEREKLİ BELGELER
Diploma Fotokopisi (Aslı veya Noter tastkli) veya Öğrencilerden 2 adet öğrenci belgesi asıl olacak
Nüfus Cüzdan Fotokopisi
7 Adet Fotoğraf
Savcılıktan Temiz Kağıdı
( Adliyeden Ehliyet için olacak veya Beyan Dilekçesi e-devlet sitesinden de alabilirsiniz)
Sağlık Raporu (Tek tabibten veya hastaneden sürücü olur raporu Aile hekimleri ücretsiz veriyor)
Evli Bayanlardan Evlilik Cüzdanı Fotokopisi
Kan Gurubu Kartı
Ehliyeti Olup Büyütmek İsteyenler
(Ayrıca Yukarıdakilere ek olarak)
Sürücü Belgesi Fotokopisi
Konular
- Dijital kimliği kimler alabilecek?
- Hangi pasaport nereden alınır?
- Okur yazarlık belgesi ile ehliyet alınır mı?
- E devlet üzerinden soy ağacı sorgulaması nasıl yapılır?
- Soyağacı sorguma ne zaman tekrar açılacak?
- Soy sorgulama için günlük belirli bir kota olacak
- Araç muayenesinden geçmenin püf noktaları
- Sıfır otomobil ve kamyonetlerin ilk tescil işlemleri nerede yapılıyor?
- Plakadan Ceza Sorgulaması Yapıldığında Hangi Bilgilere Ulaşılabiliyor?
- e-Devlet soyağacı uygulamasına bakan, çifte vatandaşlık başvurusunu nasıl yapacak?
- İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapanların lise mezunu olması şart mı?
- Tesk kart nedir?
- Suriyeli mülteciye yeni kimlik
- Direksiyon eğitimi dersi sınavlarında görev alanların ücretleri eşitlendi
- Kusurları giderilmeyen araç trafikten men edilir mi?
- E Devlet araç sefer görev emri sorgulama kimleri kapsıyor?
- Yeni ehliyetlerdeki kan grupları hatalı mı?
- Direksiyon eğitim sınavında e-tablet dönemine geçildi
- Schengen vizesi almak isteyenler için önemli değişiklik
- Yeni kimlik ve ehliyetler için personel yetersiz mi?
- Türk vatandaşlığını kaybeden kişiler yeniden Türk vatandaşlığını kazanabiliyor mu?
- Türkiye'de en çok kullanılan soyadları açıklandı
- Göç idaresi müdürlüğü adresleri tıkla indir
- Ehliyet, yeni kimlik ve pasaport alacaklar dikkat!
- Kimlik belgesi üzerinden sabıka kayıtları incelenebilir mi?
- İnternete ehliyetsiz girilemeyecek mi?
- Araçlarda akıllı takip sistemi hangi durumlarda uyarı verecek?
- Kimlik ve ehliyet sorgulamasında yeni dönem
- Trafik Genel Eğitim Planında Neler Var?
- Trafikte makas atanlara büyük ceza geliyor