2018 Direksiyon Sınavları Ne Zaman?



2018 ehliyet yazılı sınavı geçen sürücü adayları uygulamalı olarak girecekleri direksiyon sınav tarihi belirlendi ve direksiyon sınav ücretleri açıklandı. İşte 2018 Direksiyon Sınavları hakkında merak edilenler...

Direksiyon eğitimi sınav ücreti geçen yıl, 70 liradan 80 liraya çıkarılmıştı.Güncel ücret bilgileri henüz açıklanmadı.Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü tarafından illere gönderilen yazıda, Karayolları Trafik Kanunu'nda, "teorik ve uygulamalı sınavlar için sürücü adaylarından alınacak sınav ücreti ile sınavlara ilişkin iş ve işlemlerde görev alanlara ödenecek ücretlerin her yıl Millî Eğitim Bakanlığınca belirlendiği hükümünün" yer aldığı hatırlatıldı.

Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Direksiyon Eğitimi Dersi Sınav Yönergesi doğrultusunda, sınavda görev alanların ücretlerinin ödenmesi için kursiyerlerden her yıl ocak ayında Bakanlıkça belirlenen miktarda sınav ücretinin alındığı anımsatılan yazıda, bu ücretin, kursiyerler veya kurs yöneticilerince sınav tarihinden 6 iş günü önce belirlenen bankalara yatırıldığı belirtildi.

Bu makbuzun kurs tarafından il ve ya ilçe milli eğitim müdürlüğüne verildiği ifade edilen yazıda, bu direksiyon sınav ücreti dışında kursiyerlerden direksiyon eğitimi sınavı için herhangi bir ad altında ücret alınmayacağına dikkat çekildi.

Bu doğrultuda sürücü kurslarında kayıtlı olan ve 2018'de direksiyon eğitimi dersi uygulama sınavına girecek kursiyerlerden direksiyon sınavı yapılacak ve direksiyon sınav ücreti 80 lira sınav ücreti alınacak.

2018 Ehliyet Yazılı Sınav Tarihi Ne Zaman?

1.sınav ŞUBAT 2018(saat 14.00)
2.sınav MAYIS 2018 (saat 14.00)
3.sınav TEMMUZ 2018( saat 14.00)
4.sınav EKİM 2018 (saat 14.00)
5.sınav ARALIK 2018(saat 14.00)

Aday, en fazla 4 (dört) yazılı, 4 (dört) uygulama sınavına girme hakkına sahiptir. Sınav döneminde sınava girmeyen adayın 1(bir) hakkı kullanılmış sayılır. Adayın sınav gününde sınava giremeyeceğini gösterir yatakta tedavi gerektiren doktor raporu varsa 4 (dört) yazılı (test) ve 4 (dört) uygulama sınav hakkı bittikten sonra girmediği sınav için 1 (bir) hak daha kullanabilir. Teorik derslerin sınavlarında başarılı olup direksiyon eğitimi dersi sınavlarında dört dönem sonunda da başarısız duruma düşenler istemesi hâlinde aynı kursta ilan edilen direksiyon eğitimi dersinin ücretini ödemek ve sertifika sınıfında belirtilen sayıda direksiyon eğitimi dersi almak kaydıyla dört dönem daha sınava girebilir.

Teorik derslerin sınavından dört dönem sonunda, direksiyon eğitimi dersi sınavında ise ikinci dört dönem sonunda da başarısız duruma düşenler, kayıt işlemlerini tamamlamak ve ücretlerini ödemek suretiyle kurslara yeniden kayıt yaptırabilirler. Aday, sınavda başarısız olduğu taktirde tekrar sınava girecektir. Sınava girebilmek için tekrar sınav ücreti yatırması gerekmektedir.

SINAV DEĞERLENDİRMESİ

Sınav değerlendirmesinin güvenliği açısından adayların cevap kâğıdı iki adet optik okuyucu tarafından çift kontrol sistemiyle okutulur.

Adayların derslere göre sorulara verdikleri doğru cevap sayıları tespit edilir, yanlış cevaplar dikkate alınmaz. Tespit edilen doğru cevap sayıları üzerinden her bir ders için 100 puandan hesaplama yapılır. Her ders için 100 üzerinden 70 ve üzeri puan alan aday başarılı sayılır.Merkezi sistem sınavında her soru puan olarak eşit ağırlığa sahiptir.

Teorik derslerin tamamı için bir sınav yapılarak tek notla 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Sınavda 70 ve üzeri puan alan kursiyerler başarılı sayılır.

Cevap anahtarında hata olması ve bu hususun komisyon kararı ile belirlenmesi sonucunda soru/sorular iptal edilmez doğru şık/şıklar dikkate alınmak suretiyle bu soru/sorular değerlendirmeye dâhil edilir. Değerlendirme sırasında hatalı soru/sorular çıkması durumunda hatalı bulunan soru/soruları doğru kabul ederek 100 puan üzerinden hesaplanır.

Sınava giren adayların verdikleri cevapların dağılımları ve aldıkları puanlar ölçme değerlendirme tekniğine göre incelenir. Bu incelemelerden elde edilecek bulgular değerlendirilerek ikili veya toplu kopya çekildiği sonucuna varılması durumunda kopya eylemine karıştığı belirlenen adayların ilgili dersleri iptal edilir. Adayların kopya çekme girişiminde bulunmamaları, cevap kâğıtlarını başkalarının göremeyeceği şekilde tutmaları gerekir. Sınavın geçersiz sayıldığı durumlarla ilgili olarak adaya işlem yapılmışsa, salon görevlileri ve Bakanlık temsilcilerinin tuttuğu tutanak ve raporlarda değerlendirmeyi etkiler.

2018 Yılı Ehliyet Sınavı Tarihleri, Ehliyet sınavı ne zaman yapılacak, 2017 Direksiyon sınavları tarihleri

2018 yılında Ehliyet Sınavları 5 kez yapılacaktır. Adaylar belirtilen ehliyet sınav tarihlerinde sınava girip sorulan 50 sorudan en az 35 tanesini doğru yapmaları ve en az 70 puan almaları halinde ehliyet sınavından başarılı olmuş sayılırlar.

Yazılı ehliyet sınavını geçen sürücü adayları ardından yapılacak direksiyon sınavına girerler ve başarılı olurlarsa, 2 yıl stajyerlik döneminden sonra asıl ehliyetlerini almaya hak kazanacaklardır. Direksiyon sınavları ehliyet sınavından yaklaşık 2-3 hafta sonra yapılır. Gireceğiniz direksiyon tarihi bulunduğunuz ilçenin sürücü aday sayısına bağlı olarak bazen 1-2 gün (C.tesi-Pazar) bazen de 2 hafta sonu yapılır. Sürücü adayları direksiyon sınav tarihlerini tam olarak öğrenmelidir. Bunun için sürücü kursunuzla irtibat halinde olmanız direksiyon sınavını kaçırmanıza engeller.

Teorik Ehliyet sınavları yapıldıktan yaklaşık 10 gün sonra ehliyet sınav sonuçları açıklanır.

Yeni dönemle birlikte sürücü adayları yazılı ehliyet sınavını ve direksiyon sınavını geçerlerse 2 yıllık stajyer sürücü uygulamasına takılacaklardır. Çünkü 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren aday sürücülük uygulaması devreye girdi. Yani sürücüler 2 yıl aday sürücü kabul edilecek belli hataları yapmayan aday sürücüler 2 yılın sonunda gerçek ehliyetlerine kavuşacaklardır.

DİREKSİYON SINAVINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Aracınızın kapısını sol elle açarak sağ ayağınızla giriş yapınız. Araca binerken arkanızdan gelen bir araç varsa onu görebilmeniz içidir bu vesileyle olası kazalarda yaralanma riski ortadan kalkar. Sınav giriş belgenizi ve nüfus cüzdanınızı komisyon başkanına vererek imza tutanağını imzalayınız. Aynaları, koltuğu kendinize göre ayarladıktan sonra mutlaka emniyet kemerinizi takınız. Vites takılı durumdaysa, debriyaja basarak boşa alınız. Debriyaja basılı konumdayken kontağı çevirip araç çalışmaya başladıktan sonra anahtarı basmayı bırakınız. Gideceğiniz yöne göre sinyalinizi veriniz, frene basarak el frenini indiriniz. Ayağınız sonuna kadar debriyaja basılı haldeyken vitesi 1’e takarak kalkışınızı yapınız.

SINAV SONUÇLARININ BİLDİRİLMESİ

Sınav sonuçları, http://www.meb.gov.tr internet adresinden duyurulacaktır.

Adaylar, bu adresten Motorlu Taşıt Sürücü Adayları Sınav Sonuçları linkinin üzerine tıklayarak açılacak sayfadan, T.C. kimlik numarasını girerek sınav sonuçlarını öğrenebilecektir.

Ayrıca, MTSK müdürlükleri Özel MTSK Modülünden kurum kodunu ve şifresini girerek,müdürlüklerinden sınava girenlerin sonuç listesini çıkaracak ve adaylara tebliğ edecektir.

Konular