Kimlik Bildirme Kanunu'nda Değişiklik
Emniyete kimlik bildirme zorunluluğu getirildi...
'Kimlik Bildirme Kanunu'nda yapılan değişiklikle, otomobil kiralayan kişinin kimlik bilgileri ile kiraladıkları araç bilgisini eş zamanlı olarak güvenlik güçlerine bildirilme zorunluluğu getirildi. Böylece şüpheli bir durumu olan, terör örgütleriyle bağlantılı olabilecek kişilere anında müdahale edilebilecek.
Araç kiralama şirketleri, bundan sonra kiraladıkları aracın ve kiralayan kişinin tüm bilgilerini emniyete bildirecekler. 'Kimlik Bildirme Kanunu'nda yapılan değişiklikle, firmalar, otomobil kiralayan kişinin kimlik bilgileri ile kiraladıkları araç bilgisini eş zamanlı olarak güvenlik güçlerine bildirilme zorunluluğu getirildi. Böylece, araç kiralayanların bilgileri oluşturulan bilgi bankasına anında yansıyacak. Bilgiler, Genel Bilgi Taraması'na (GBT) tabi tutulacak; şüpheli bir durumu olan, terör örgütleriyle bağlantılı olabilecek kişilere anında müdahale edilebilecek.
YÖNETMELİK DEĞİŞTİ
İç Güvenlik Paketi'yle değişen "Kimlik Bildirme Kanununun Uygulanması"yla "araç ve araç kiralayan kişinin bilgisinin bildirilmesi" yönetmeliğinde de değişikliğe gidildi. Yapılan değişiklik dün Resmi Gazete'de yayınlanarak yürülüğe girdi. Yönetmelikte şu hüküm yer aldı: "Araç kiralama şirketlerinin sorumlu işleticileri ve yöneticileri, kiralanan araç bilgileri ile aracı kiralayanların kimlik bilgileri ve kira sözleşmesi kayıtlarını usulüne uygun şekilde günü gününe tutmak ve bu kapsamda mevcut bilgi, belge ve kayıtları genel kolluk kuvvetlerinin her an incelemelerine hazır bulundurmak zorundadırlar.
5 YIL SİLİNMEYECEK
Ancak araç kiralayanın kamu kurum veya kuruluşu olması halinde sadece kamu kurum veya kuruluşuyla yapılan sözleşme ile araç bilgileri sisteme kaydedilir. Veriler 5 yıl süreyle muhafaza edilir. Sistemdeki kayıtlar 5 yıl sonunda sistemden otomatik olarak silinir. Araç kiralama şirketleri tüm kayıtlarını İçişleri Bakanlığı'nın tespit edeceği bir bilgisayar programında tutmak ve bilgisayar terminallerini genel kolluk kuvvetlerinin kurulan bilgisayar terminallerine bağlamak zorundadırlar. Bu tarihten itibaren şartı yerine getirmeyen işletmelere mülki idare amirlerince 10 bin lira para cezası verilir. Bu fiilin tekrarı halinde işletme ruhsatları iptal edilir."
YAKIN TAKİP
Ankara Kumrular, Gaziantep'teki bombalı saldırılar gibi birçok olayda kiralık araçların kullanılması sonrasında İçişleri Bakanlığı ve Emniyet, hukuki zemini oluşturacak yasal düzenlemeler için çalışma başlattı. Emniyet, bu araçlara kısa sürede ulaşabilmek için kimlik bilgilerinin yanı sıra takip sistemi konulmasının zorunlu olmasını da talep etmişti. Yasal düzenlemede kimlik bilgilerine ulaşılması sağlanırken, cihaz takma zorunluğuna ise yer verilmedi.
Özel birim takip edecek
KİRALANAN araç ve kiralayan kişi bilgilerinin saklanması ve entegresi için Emniyet, özel bir yazılım hazırladı. Yeni sistem ile birlikte kiralık araçlar, 24 saat takip edilebilecek ve kiralayan kişinin bilgilerine anında ulaşılabilinecek. Bu amaçla Emniyet'te özel birim oluşturuldu. Bu birimde Terör, Asayiş ve Bilişim Suçlarla Mücadele ekipleri ortak çalışma yürütüyor. Sistemle birlikte araç kiralama şirketleri, aracı kiraladıkları kişilerin bilgilerini sisteme yüklendikleri anda Emniyet, bilgi sahibi oluyor.
Konular
- Dijital kimliği kimler alabilecek?
- Hangi pasaport nereden alınır?
- Okur yazarlık belgesi ile ehliyet alınır mı?
- E devlet üzerinden soy ağacı sorgulaması nasıl yapılır?
- Soyağacı sorguma ne zaman tekrar açılacak?
- Soy sorgulama için günlük belirli bir kota olacak
- Araç muayenesinden geçmenin püf noktaları
- Sıfır otomobil ve kamyonetlerin ilk tescil işlemleri nerede yapılıyor?
- Plakadan Ceza Sorgulaması Yapıldığında Hangi Bilgilere Ulaşılabiliyor?
- e-Devlet soyağacı uygulamasına bakan, çifte vatandaşlık başvurusunu nasıl yapacak?
- İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapanların lise mezunu olması şart mı?
- Tesk kart nedir?
- Suriyeli mülteciye yeni kimlik
- Direksiyon eğitimi dersi sınavlarında görev alanların ücretleri eşitlendi
- Kusurları giderilmeyen araç trafikten men edilir mi?
- E Devlet araç sefer görev emri sorgulama kimleri kapsıyor?
- Yeni ehliyetlerdeki kan grupları hatalı mı?
- Direksiyon eğitim sınavında e-tablet dönemine geçildi
- Schengen vizesi almak isteyenler için önemli değişiklik
- Yeni kimlik ve ehliyetler için personel yetersiz mi?
- Türk vatandaşlığını kaybeden kişiler yeniden Türk vatandaşlığını kazanabiliyor mu?
- Türkiye'de en çok kullanılan soyadları açıklandı
- Göç idaresi müdürlüğü adresleri tıkla indir
- Ehliyet, yeni kimlik ve pasaport alacaklar dikkat!
- Kimlik belgesi üzerinden sabıka kayıtları incelenebilir mi?
- İnternete ehliyetsiz girilemeyecek mi?
- Araçlarda akıllı takip sistemi hangi durumlarda uyarı verecek?
- Kimlik ve ehliyet sorgulamasında yeni dönem
- Trafik Genel Eğitim Planında Neler Var?
- Trafikte makas atanlara büyük ceza geliyor