Ehliyette stajyerlik nedir?
Ehliyette stajyerlik ne demek? MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Yelkenci "Vatandaşların stajyerlik sürecini kabus gibi algılayarak telaşa kapılmamaları gerekiyor" dedi.
Yelkenci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bazı sürücü derneği temsilcilerinin ehliyette stajyerliğe kalmamak için belli tarihlere kadar sürücü kurslarına kayıt olma çağrısı yaptıklarını, bu çağrılarla stajyerlikle ilgili mevcut durumdan daha zor bir sürecin başlayacağı gibi bir algının oluşturulmaya çalışıldığını söyledi.
Bu konuya açıklık getirmek gerektiğine işaret eden Yelkenci, "Bu söylemleri, manipülatif söylemler olarak görüyoruz. Sürücü adaylarını tahrik ederek bir an önce sürücü kurslarına kayıt olmalarını sağlamaya dönük bu söylemlere tanık oluyoruz" dedi.
Karayolları Trafik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin, 17 Nisan'da yayımlandığını, bakanlık olarak bu değişiklikler doğrultusunda Sürücü Kursları Yönetmeliğinde değişikliğe gideceklerini aktaran Yelkenci, hazırlanan yeni mevzuatı İçişleri Bakanlığının görüşüne sunduklarını belirtti. Trafik Yönetmeliğine göre, stajyerlik süresinin 2 yıl olarak belirlendiğini anımsatan Yelkenci, bu süre içinde stajyer sürücülerin, 0,20 promil alkollü yakalanması, kırmızı ışığı, yaya üstünlüğünü, hız sınırını 3 kez ihlal etmesi halinde 75 ceza puanını doldurduklarından stajyer sürücü belgelerinin iptal olacağını anlattı. Bu durumda kursiyerin sürücü kursuna yeniden müracaat etmesi gerekecek.
Stajyerlerin yanlarında ehliyetli istenmiyor
Yelkenci, kamuoyunda, stajyerlik döneminde sürücülerin, Almanya, Avusturya gibi ülkelerdeki gibi stajyer sürücülerin yanlarında ehliyetli birinin bulunması zorunluluğunun Türkiye'de de uygulanacağı gibi yanlış bir algının bulunduğunu vurguladı. Avrupa Birliği sürücü eğitimi ve sınav süreçlerinin değerlendirilmesi projesi kapsamında bu ülkelerdeki uygulamaların görüşüldüğünü, ancak bunun mevzuata getirilmediğini bildiren Yelkenci, şöyle devam etti:
"Dolayısıyla uygulamada, stajyer sürücülerin yanlarında aileden ehliyetli birinin bulunması gibi bir zorunluluk bulunmuyor. Bu nedenle, vatandaşların stajyerlik sürecini kabus gibi algılayarak telaşa kapılmamaları gerekiyor. Yönetmelikle getirilen alkollü araç kullanmamak, kırmızı ışıkta geçmemek, yaya üstünlüğü ve hız sınırı kurallarının ihlalleri ise zaten bir sürücünün yapmaması gerekenler. Öyle bir algı oluşturuluyor ki sanki stajyerlik döneminde bu kuralları ihlal edemeyecek ancak stajyerlik dönemini geçtiği zaman bu kurallar artık geçerli olmayacak. Böyle bir şey yok."
"Araç kullanmayı öğrenmemişlerse tekrar öğrenecekler"
MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, "Sürücü belgesi almak zorlaşıyor. Belgenizi alın, kurslara akın edin" çabası içine girilmesinin yanlış olacağını vurgulayarak, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Biz her anlamda, sektörün yanındayız fakat halkımızın mağdur olmaması gerekiyor. Stajyerlik süresi 2 yıl ve bu 2 yıl içinde stajyerlerin kırmızı ışık, aşırı hız, alkol ve yayalarla ilgili kurallara uymaları gerekiyor. Zaten kurallara uymaları gerekiyor. Trafikte can kaybına sebep olan durumlar bu ihlaller ve bu kurallara dikkat etmeyeceklerse elbette bu sürece girmelidirler.
Hatalı başlangıcı düzeltmek bir kişiyi sıfırdan eğitmekten daha zor. Sürücü adayları, araç kullanmayı öğrenmemişlerse tekrar öğrenecekler. Çünkü söz konusu olan insan hayatı."
Bu yıl için 2 sınav dönemi daha bulunuyor
Bu yıl içinde ekim ve aralık aylarında ehliyetler için 2 sınav döneminin daha bulunduğunu bildiren Yelkenci, "Buna karşın MEB'e bazı konfederasyonlar, adayların tereddütleri nedeniyle ehliyet teori sınavının 10 Eylül'e çekilmesi talebinde bulundu. Ancak bu tereddüde gerek olmadığından talebi kabul etmedik" açıklamasında bulundu.
Sürücü kursları sektörünün talep ve isteklerine her zaman duyarlı olduklarını ancak toplumda bir algı oluşturulmasına izin vermeyeceklerini belirten Yelkenci, "Sektör bizim sektörümüz, elbette bu sektörü her şekilde destekliyoruz. Ancak, sürücü belgesi almak isteyenler için endişe gerektiren bir durum yok" dedi.
Konular
- Dijital kimliği kimler alabilecek?
- Hangi pasaport nereden alınır?
- Okur yazarlık belgesi ile ehliyet alınır mı?
- E devlet üzerinden soy ağacı sorgulaması nasıl yapılır?
- Soyağacı sorguma ne zaman tekrar açılacak?
- Soy sorgulama için günlük belirli bir kota olacak
- Araç muayenesinden geçmenin püf noktaları
- Sıfır otomobil ve kamyonetlerin ilk tescil işlemleri nerede yapılıyor?
- Plakadan Ceza Sorgulaması Yapıldığında Hangi Bilgilere Ulaşılabiliyor?
- e-Devlet soyağacı uygulamasına bakan, çifte vatandaşlık başvurusunu nasıl yapacak?
- İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapanların lise mezunu olması şart mı?
- Tesk kart nedir?
- Suriyeli mülteciye yeni kimlik
- Direksiyon eğitimi dersi sınavlarında görev alanların ücretleri eşitlendi
- Kusurları giderilmeyen araç trafikten men edilir mi?
- E Devlet araç sefer görev emri sorgulama kimleri kapsıyor?
- Yeni ehliyetlerdeki kan grupları hatalı mı?
- Direksiyon eğitim sınavında e-tablet dönemine geçildi
- Schengen vizesi almak isteyenler için önemli değişiklik
- Yeni kimlik ve ehliyetler için personel yetersiz mi?
- Türk vatandaşlığını kaybeden kişiler yeniden Türk vatandaşlığını kazanabiliyor mu?
- Türkiye'de en çok kullanılan soyadları açıklandı
- Göç idaresi müdürlüğü adresleri tıkla indir
- Ehliyet, yeni kimlik ve pasaport alacaklar dikkat!
- Kimlik belgesi üzerinden sabıka kayıtları incelenebilir mi?
- İnternete ehliyetsiz girilemeyecek mi?
- Araçlarda akıllı takip sistemi hangi durumlarda uyarı verecek?
- Kimlik ve ehliyet sorgulamasında yeni dönem
- Trafik Genel Eğitim Planında Neler Var?
- Trafikte makas atanlara büyük ceza geliyor