Yeni ehliyet sınıfları ve kullandıkları araçlar 2018







- Yeni ehliyet sınıflarındaki en önemli değişiklik, araçlara takılan ek yüklerle ilgili yeni düzenlemelerin yapılmış olmasıdır. Belli sınırlar dahilden takılacak römorklara göre ehliyet sınıfları çeşitlenmiştir. Bu kadar ehliyet sınıfı çeşidi olmasının temel sebebi budur.





-Bazı ehliyet sınıflarında yaş sınırları değiştirilmiştir. Bazı ehliyet sınıflarına ise deneyim şartı getirilmiştir.





- Eskiden B sınıfı sürücüler minibüs sürebiliyordu. İlk defa ehliyet alacaklar direk minibüs kullanamayacak ve deneyim şartı aranacak.





- MOPED sürücüleri için yaş sınırı 16'ya düşürülmüştür ve tüm sınıflar MOPED kullanabilecekler. (M sınıfı)





- Motorsiklet grubu eskiden A1, A2 iken yeni düzene göre M, A1, A2 ve A ehliyet sınıfları getirilmiştir.





-H sınıfı ehliyet kaldırılmış olup, kişinin engel durumu ehliyetinde belirtilecektir.





- Otomatik vites ehliyeti getirildi. Böylece ilk defa ehliyet alacaklar dilerlerse otomatik vites ehliyet için başvuru yapabilecek.








M Sınıf Sürücü Belgesi





2,3 ya da 4 tekerlekli motorlu bisiklet sürücülerinin alması gereken ehliyettir. Herhangi bir ehliyeti olan kişi motorbisikletleri (MOPED) kullanabiliyor, ancak hiç ehliyeti yoksa o zaman en azından M sınıfı bir ehliyet alması zorunlu hale geliyor. Başvuru yapmak için ise en az 16 yaşında olmanız gerekiyor.





A1 Sınıf Sürücü Belgesi





2 tekerlekli motosikletler için güç olarak 11kv; 3 tekerlekli olanlar için ise 15 kv güç sınırını aşmayacak olanlar için alınıyor. Eğer A1 sınıfı ehliyete sahipseniz M sınıfına dahil olan araçları da kullanabilirsiniz. A1 sınıf sürücü belgesi almak amacıyla başvuruda bulunabilmeniz için ise en az 16 yaşında olmanız gerekiyor.





A2 Sınıf Sürücü Belgesi





2 tekerlekli motosikletler için 35 kv; 3 tekerlekli olanlar için 15 kv güç sınırını aşmayacak olanlar için alınıyor. Başvuruda bulunmak için belirlenmiş yaş sınırı 18 olmasının yanı sıra, eğer A2 ehliyetiniz varsa A1 ve M sınıfına dahil olan araçları da kullanabilrsiniz.





A Sınıf Sürücü Belgesi





Güç sınırı 35 kv’ı aşmayan 2 tekerlekli motosikletler için olan A sınıf sürücü belgesi, 20 yaşına basmış herkes tarafından alınabiliyor. Güç sınırı 35 kv’ı aşmayan 3 tekerli motosikletler için de alınabiliyor. Fakat, 3 tekerlekli olanlar için en az 21 yaşında olmak gerekiyor. A sınıfı belge alacakların en az iki yıllık A2 sınıfı araçlarda deneyim sahibi olması da şart koşuluyor. Ancak 24 yaşını geçmişseniz, o zaman başvuru için herhangi bir koşul aranmıyor. A sınıf sürücü belgesi sahipleri M, A1 ve A2 araçları da kullanılabildiği için, bu sürücü belgesi en avantajlı ehliyet sınıfında yer alıyor.





B1 Sınıf Sürücü Belgesi





Normal B sınıfına dahil araçlarla karıştırmamak gerekiyor. B sınıfı ehliyet, güç sınırı 15 kv’ı geçmeyen, yük taşımacılığında kullanılmayacaksa 400 kg’dan; kullanılacaksa da net ağırlığı 550 kg’dan fazla olmayan dört tekerlekli motosikletleri kapsıyor. Yaş sınırı 16 olan ehliyete sahipseniz M sınıfına dahil olan araçları da kullanabilirsiniz.





B Sınıf Sürücü Belgesi





Otomobil ve kamyonet kullanacakların alması gereken ehliyet sınıfında bulunuyor. B sınıfı sürücü belgesi sahipleri, aynı zamanda M, B1, F sınıfına dahil olan araçları da kullanabiliyor. Değişen kanunlara göre, artık minibüsler için önce B sınıfı ehliyet almak ve sonrasında D1 sınıfı için başvurmak şart koşuluyor. Ayrıca, artık hem manuel hem de otomatik vites için ehliyet alınmıyor; eğer otomatik vitesli araçla ehliyet sınavı geçilirse, manuel vites araçlar kullanılamıyor. Yaş sınırı ise başvuru yapabilmek için 18 olarak belirleniyor.





BE Sınıf Sürücü Belgesi





BE sınıfı ehliyetler 3.500 kg ağırlığı geçmemesi şartı ile römorklu yük taşımacılığı yapanlar için veriliyor. Bu ehliyet sahipleri M, B1, B ve F sınıfı araçları kullanabiliyor. B grubu ehliyeti olmayan araç sahipleri ise BE sınıfı için başvuruda bulunamıyor. Fakat bir deneyim şartı aranmadığı için, BE sınıfı için hemen herkes başvuru yapabiliyor ve başvuruda bulunmak için ise en az 18 yaşında olmak gerekiyor.





C1 Sınıf Sürücü Belgesi





3.500 kg’dan 7.500 kg’a kadar olan çekici ve kamyon kullanıcılarının alması gerekiyor. Deneyim şartı aranmıyor ama en az B sınıfı ehliyete sahip olmak zorunlu tutuluyor. M, B1, B ve F sınıfına dahil olan araçları da kullanabilecek olan C1 sınıfı sürücüsü olmak için en az 18 yaşında olmanız gerekiyor.





C1E Sınıf Sürücü Belgesi





Azami yüklü ağırlığı 750 kg’ı geçen römork ve yarı römorktan oluşan, katar ağırlığı 12.000 kg’ı geçmeyen C1 ve B sınıfına dahil olan birleşik araçları kullanmanız için alınması gereken ehliyettir. En az C1 ehliyetine sahip olmak, başvuru için gereken koşullar arasında yer alıyor. M, B1, B, BE, C1 ve F sınıfı araçları da kullanacak olan C1E sınıfı sürücülerinin başvuru yapabilmesi için gerekli yaş sınırı ise 18 olarak belirleniyor.





C Sınıf Sürücü Belgesi





Kamyon ve çekici kullanacak olanların alması gereken ehliyettir. C sınıf sürücü belgesine sahip olan araç sahipleri M, B1, B, C1 ve F sınıfı araçları da kullanabiliyor. Başvuru için ise en az B grubu ehliyetiniz olması gerekiyor. Yaş sınırı ise 21 olarak belirleniyor.





CE Sınıf Sürücü Belgesi





C sınıfı sürücü belgesi ile kullandığınız araca takılacak olan ve azami yükü 750 kg’ı geçmeyecek römork ya da yarı römorktan oluşan birleşik araçları kullanabilmeniz için gereken ehliyettir. Aynı zamanda yeni tır ehliyeti olarak da bilinen CE sınıf ehliyet için deneyim şartı en az C sınıfı ehliyete sahip olmayı gerektiriyor. M, B1, B, BE, C, C1, C1E ve F sınıfı araçlar da, bu ehliyet sayesinde kullanılabiliyor ve CE sürücü belgesini almak için 21 yaşında olmak gerekiyor.





D1 Sınıf Sürücü Belgesi





16+1 yolcu sınırı ile minibüs kullanmak için almanız gereken ehliyettir. Başvuru için en az B grubu ehliyetiniz olması ve 21 yaşında olmanız gerekiyor. D1 ehliyet sahipleri M, B, B1, F sınıfı araçları da kullanabiliyor.





D1E Sınıf Sürücü Belgesi





D1’den farklı olarak, eğer minibüslerin 750 kg’ı geçen römorkları varsa, bu ehliyeti almanız gerekiyor. M, B, B1, BE, D1 ve F sınıfındaki araçları da kullanabileceğiniz bu ehliyet için en az D1 ehliyetiniz olması gerektiği gibi, yaş sınırı da 21 olarak belirleniyor.





D Sınıf Sürücü Belgesi





Otobüs kullanabilmeniz için gerekli olan ehliyettir. Başvuru için en az B sınıfı ehliyete sahip olmanız gerekiyor. Yaş sınırı 24 olan D sınıf ehliyeti aldığınızda M, B, B1, D1 ve F sınıfındaki araçları da kullanmanız mümkün hale geliyor.





DE Sınıf Sürücü Belgesi





D sınıfından farklı olarak, otobüslerin 750 kg’ı geçen römorkları olması durumunda alınması gereken ehliyet olarak biliniyor. En az D sınıfı ehliyete sahip olmanız ve 24 yaşında olmanız da başvuru için gereken koşullar arasında yer alıyor. M, B, B1, BE, D, D1, D1E ve F sınıfına dahil olan araçları da bu ehliyet sayesinde kullanabilirsiniz.





F Sınıf Sürücü Belgesi





Traktör kullanacak sürücülerin alması gereken ehliyettir. Ancak normal araç da kullanacaksanız, B sınıfı ehliyet almak daha mantıklı gözüküyor. Çünkü B sınıfı ehliyet ile de traktör kullanılabiliyor. M sınıfı motor bisikletleri kullanabilmenize de olanak tanıyan F sınıfı ehliyete başvuru yapabilmek için 18 yaşında olmanız gerekiyor





G Sınıf Sürücü Belgesi





İş makinası kullanacaksanız almanız gereken ehliyettir. Yaş sınırı 18 olan G sınıf ehliyet ile M sınıfı motor bisikletler de kullanılabiliyor.





Hangi araç tipine ve ehliyete sahip olursanız olun, aracınızı güvence altına almanız ve olası trafik kazalarının en azından maddi yükünü minimuma indirmeye özen göstermeniz gerekiyor. Unikasko aracınızın güvence altında olmasını sağlayacak yeni nesil kasko fırsatları sunuyor. Kasko bedeli düşük olan ama geniş teminat standartları sunan kasko teklifi almak Unico Sigorta ile mümkün hale geliyor. Kredi kartlarınızı esir etmeden, ödemede ağır yükler bindirmeden kasko fiyatları hakkında da bilgi alabilirsiniz.

Konular

Dijital kimliği kimler alabilecek?
Hangi pasaport nereden alınır?
Okur yazarlık belgesi ile ehliyet alınır mı?
E devlet üzerinden soy ağacı sorgulaması nasıl yapılır?
Soyağacı sorguma ne zaman tekrar açılacak?
Soy sorgulama için günlük belirli bir kota olacak
Araç muayenesinden geçmenin püf noktaları
Sıfır otomobil ve kamyonetlerin ilk tescil işlemleri nerede yapılıyor?
Plakadan Ceza Sorgulaması Yapıldığında Hangi Bilgilere Ulaşılabiliyor?
e-Devlet soyağacı uygulamasına bakan, çifte vatandaşlık başvurusunu nasıl yapacak?
İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapanların lise mezunu olması şart mı?
Tesk kart nedir?
Suriyeli mülteciye yeni kimlik
Direksiyon eğitimi dersi sınavlarında görev alanların ücretleri eşitlendi
Kusurları giderilmeyen araç trafikten men edilir mi?
E Devlet araç sefer görev emri sorgulama kimleri kapsıyor?
Yeni ehliyetlerdeki kan grupları hatalı mı?
Direksiyon eğitim sınavında e-tablet dönemine geçildi
Schengen vizesi almak isteyenler için önemli değişiklik
Yeni kimlik ve ehliyetler için personel yetersiz mi?
Türk vatandaşlığını kaybeden kişiler yeniden Türk vatandaşlığını kazanabiliyor mu?
Türkiye'de en çok kullanılan soyadları açıklandı
Göç idaresi müdürlüğü adresleri tıkla indir
Ehliyet, yeni kimlik ve pasaport alacaklar dikkat!
Kimlik belgesi üzerinden sabıka kayıtları incelenebilir mi?
İnternete ehliyetsiz girilemeyecek mi?
Araçlarda akıllı takip sistemi hangi durumlarda uyarı verecek?
Kimlik ve ehliyet sorgulamasında yeni dönem
Trafik Genel Eğitim Planında Neler Var?
Trafikte makas atanlara büyük ceza geliyor