Zorunlu trafik sigortası fiyatları neden arttı?
Zorunlu trafik sigortası fiyatları genelinde yaşanan son aylardaki yükseliş, sigortacıları konu hakkında açıklama yapmaya yönlendirdi.
Haziran ayında uygulamaya giren yeni trafik sigortası şartları ve son aylardaki büyük bir yükselişin yaşandığı döviz kuru, trafik sigortası primlerindeki yükselişin ilk nedenleri arasında gösteriliyor.
Sigortacılar primlerde yaşanan fiyat artışlarındaki sebeplerin başında döviz kurundaki yükselişle beraber gelir hasar maliyetlerde yaşanan artışı gösterseler de, asıl sebebin yeni yapılan düzenlemeler ve değer kaybına bağlı tazminat taleplerinden kaynaklandığını belirtenler de yok değil.
Artışın Sebepleri Neler?
Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Anadolu Sigorta Genel Müdürü Musa Ülken döviz kurunda yaşanan artışın yedek parça maliyetlerini arttırarak, trafik sigortası prim fiyatlarında yükselişe sebep olduğunu ifade etti. Ülgen ayrıca, yeni dönemde trafik sigortasında uygulanacak olan Eksper Atama Yönetmeliği’ndeki taban ekspertiz uygulamasında gidilen değişikliğin de hasar maliyetlerinin olumsuz yönde etkileyeceğini belirtti.
Sektör Zarara Uğradı
Yaşanan tartışmalarla ilgili açıklamalarda bulunan Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Ramazan Ülger ise yıllık olarak değerlendirildiğinde zorunlu trafik sigortası fiyatlarında yaşanan artışın %10 civarında olduğunu, fakat Ağustos ayı ile geçen yılın aynı döneminin karşılaştırıldığında bu artışın %32 seviyelerine çıktığını söyledi. Haziran sonu itibari ile sigorta şirketlerinin trafik sigortasından kaynaklı zararlarının 1.2 Milyar TL’ye ulaştığının altını çizen Ülger, her 1000 TL’lik primde, sektörün 500 TL’ye yakın zarara uğradını belirtti.
Asıl Sorun Bedeni Hasarlarda
Ortaya çıkan fiyat artışlarında döviz kurunun da etkisinin olduğunu söyleyen Ülger, ancak asıl problemin yeni düzenleme ile gelen değer kaybına yönelik tazminat taleplerinden kaynakladığını vurguladı. Artan maddi hasarların dosya maliyetindeki ortalama %22 artışın %15’inin maliyet artışından, %7’sinin ise değer kaybı ödemelerinden kaynaklandığına dikkat çeken Ülger, bu dönemde maddi hasardan daha yoğun bir artışın ise bedeni hasar ödemelerinde yaşandığını belirtti. Artık trafik sigortasında gerçekleşen hasarların %57’sinin bedeni hasarlardan oluştuğunu ifade eden Ülger, eskiden ise bu oranın %0 – 30 civarında olduğunu söyledi. Kurda yaşanan yükselmelerin trafik sigortası primlerindeki artışın devam etmesine neden olacağına değinen Ülger, asıl sorunun ise bedeni hasarlardaki maliyet artışından ve bu konudaki yasal eksiklikten kaynaklandığına vurgu yaptı. Ülger, trafik sigortası genel şartlarında yapılan düzenlemenin mahkemeler tarafından uygulanmaması halinde ortaya çıkacak belirsizliğin maliyet artışlarının devamına neden olacağını söyledi.
Fiyatlar Daha da Artabilir
Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan bir diğer isim Neova Sigorta Genel Müdürü Özgür Koç ise trafik sigortası primlerinde geçen yıla göre Haziran ayından itibaren yaşanan bir artışın olduğunu, bu artışın ilk 6 ayda henüz kendisini göstermediğini, asıl zammın ise ikinci 6 aydan itibaren %40’lar seviyesinde olabileceğini belirtti. Bu artıştan en çok etkilenen kesimin ise ilk kayıt yaptıran ve hasarlı müşteriler olacağını vurgulayan Koç, artıştaki sebeplerin kaynağında döviz kurundaki yükseliş, yeni trafik sigortası genel şartları ve ekpertiz maliyetlerindenki yükselişin olduğunu söyledi.
Trafik Sigortası İçin Daha Fazla Ödemeyin
Trafik sigortası poliçelerinde müşterilerine en iyi fiyat garantisi ve %45’e varan fiyat avantajı olanakları sağlayan Sigortam.net ile siz de zorunlu trafik sigortası poliçeniz için gereğinden fazla ödemeyin. En iyi fiyat garantisi ile trafik sigortası teklifi almak için hemen Sigortam.net’i ziyaret edin veya 444 24 00 numaralı 7/24 kesintisiz Sigorta Destek Hattı’nı arayın.
Konular
- Dijital kimliği kimler alabilecek?
- Hangi pasaport nereden alınır?
- Okur yazarlık belgesi ile ehliyet alınır mı?
- E devlet üzerinden soy ağacı sorgulaması nasıl yapılır?
- Soyağacı sorguma ne zaman tekrar açılacak?
- Soy sorgulama için günlük belirli bir kota olacak
- Araç muayenesinden geçmenin püf noktaları
- Sıfır otomobil ve kamyonetlerin ilk tescil işlemleri nerede yapılıyor?
- Plakadan Ceza Sorgulaması Yapıldığında Hangi Bilgilere Ulaşılabiliyor?
- e-Devlet soyağacı uygulamasına bakan, çifte vatandaşlık başvurusunu nasıl yapacak?
- İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapanların lise mezunu olması şart mı?
- Tesk kart nedir?
- Suriyeli mülteciye yeni kimlik
- Direksiyon eğitimi dersi sınavlarında görev alanların ücretleri eşitlendi
- Kusurları giderilmeyen araç trafikten men edilir mi?
- E Devlet araç sefer görev emri sorgulama kimleri kapsıyor?
- Yeni ehliyetlerdeki kan grupları hatalı mı?
- Direksiyon eğitim sınavında e-tablet dönemine geçildi
- Schengen vizesi almak isteyenler için önemli değişiklik
- Yeni kimlik ve ehliyetler için personel yetersiz mi?
- Türk vatandaşlığını kaybeden kişiler yeniden Türk vatandaşlığını kazanabiliyor mu?
- Türkiye'de en çok kullanılan soyadları açıklandı
- Göç idaresi müdürlüğü adresleri tıkla indir
- Ehliyet, yeni kimlik ve pasaport alacaklar dikkat!
- Kimlik belgesi üzerinden sabıka kayıtları incelenebilir mi?
- İnternete ehliyetsiz girilemeyecek mi?
- Araçlarda akıllı takip sistemi hangi durumlarda uyarı verecek?
- Kimlik ve ehliyet sorgulamasında yeni dönem
- Trafik Genel Eğitim Planında Neler Var?
- Trafikte makas atanlara büyük ceza geliyor