Trafikte yeni kurallar neler?



Güneydoğu Anadolu Sürücü Kursları Federasyonu Başkan Vekili Öncü, ehliyetle ilgili yeni kuralların "trafik terörüne" çözüm olacağını belirtti.

Güneydoğu Anadolu Sürücü Kursları Federasyonu Başkan Vekili Selim Öncü, ehliyet verilmesinde 1 Ocak 2016'da yürürlüğe girecek düzenlemeye ilişkin, "Yeni uygulamanın bütün vatandaşlar tarafından olumlu karşılandığını düşünüyoruz çünkü her gün trafik terörüyle karşı karşıyayız. Bu trafik terörünün yok edilmesi için ve kazalar ne kadar azalırsa vatandaş o kadar memnun olur" dedi.

Yılbaşında yürürlüğe girecek Karayolları Trafik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, sürücü kursları ve ehliyeti bulunan ya da bu belgeyi edinmek isteyen kişiler için pek çok yeni uygulamayı içeriyor.

Buna göre, sürücü kursuna başvuran, yazılı ve direksiyon sınavlarında başarılı olan bir kursiyer, iki yıl süreyle stajyer sayılacak. Bu iki yılda hakkı olan 75 ceza puanını doldurması halinde stajyer sürücünün geçici ehliyeti iptal edilecek ve yeniden kursa müracaat etmesi gerekecek.

Yeni yönetmelikle verilen 9 ehliyet sınıfı 18'e yükselecek. Otomobil, motosiklet gibi araçlar için ehliyetler 10, otobüs, kamyon gibi motorlu taşıtlar içinse 5 yılda bir sağlık raporuyla kişinin durumunun uygun görülmesi halinde değiştirilecek. Türkiye'de 24 milyonun üzerindeki ehliyet, 1 Ocak 2016'dan itibaren yenilenecek.

'TRAFİK ADABI' DERSİ

Öncü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni düzenlemenin trafik kazalarını önemli ölçüde azaltacağına inandığını söyledi.

İlgili resmi kurum ve kuruluşların yanı sıra sürücü kurslarının da yeni dönemde trafik kazalarının azaltılması için gereken önlemleri alacağını belirten Öncü, "Yeni kuralların illa ki artıları olacak. Değiştirilen yönetmeliğe, yeni sürücülerin daha bilinçli ve dikkatli olmaları için bu konuda 'Trafik Adabı' dersi de eklendi. Bu, trafik terörünün önüne geçilmesi için yapılan bir çalışmadır" dedi.

Taban fiyat uygulamasına da değinen Öncü, bununla kurslar arasında haksız rekabetin önüne geçileceğini anlattı.

Taralı Alan İhlal Tespit Sistemi Geliyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi mühendisleri tarafından, kural ihlallerinin önüne geçmek, daha konforlu ve güvenli İstanbul trafiği için EDS teknolojileri geliştirilmeye devam ediyor.

Taralı Alan İhlal Tespit Sistemi; Kavşaklarda bulunan taralı alanda araç trafiğinin yoğun olması ve diğer araçların bu yoğun trafiğe karışması durumunda hareketli ve sabit kameralar marifetiyle fotoğraflar alarak ihlal tespiti yapılıyor.
Pazartesi başlayacak uygulamada kural ihlali yapan sürücülere ise 88 TL ceza kesilecek.

Taralı Alan İhlal Tespit Sistemi saha noktasını izleyerek ihlal teşkil eden bir araç tespit ettiğinde otomatik olarak sistemi aktif hale getirmektedir. Taralı Alan İhlal Tespit Sistemi Yazılımı, ihlal tespiti algıladığında ihlali gerçekleştiren aracın 1 adet geniş açı, 1 adet dar açı ve 1 adet belirlenen süreden önce nerede olduğunu gösteren geniş açı resmiyle birlikte ihlal tespitini gerçekleştiriyor.

Taralı Alan EDS teknolojisi ile, İstanbul’da önemli kavşaklarda ortak kullanım alanı olan bölgenin (sarı renkte boyanan alanın), kavşakların verimli bir şekilde kullanımını sağlamak ve kavşaktan geçen araç sayısını arttırmak amacı ile boş bırakılması adına sürücülerin trafik yoğunluğuna göre hareket etmeleri hedefleniyor.

Taralı Alan EDS Sistemi; Dolmabahçe Kavşağı, Büyükdere Caddesi(Kanyon Önü), Edirnekapı Kavşağı, Fındıkzade Kavşağı başta olmak üzere İstanbul’da ortak kullanım alanı olan önemli kavşaklarda sistem kullanılmaya başlanacak.

Trafik Ceza Rehberinde belirtilen “Işıklı trafik işaretleri izin verse bile trafik akışını engelleyecek bir durum olduğu hallerde kavşağa girmek” İhlal tipi (57/1-D) maddesine göre Emniyet Müdürlüğü Trafik Şube Müdürlüğü işlem uygulanacak.

Konular