2018 Ehliyet sınavında çıkacak sorular nelerdir?



Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ehliyet almak isteyen sürücü adayları için 2018 Ehliyet sınavı tarihleri belli oldu. Ehliyet almak isteyen sürücü adayları için sınav tarihleri ve başvuru detayları ehliyetsinav.org'da.

Geçmiş Yıllarda Çıkmış Ehliyet Sınav Sorularına Ulaşmak için Tıklayınız

Kursiyerler, devam ettiği MTSK müdürlüğünün bağlı bulunduğu il sınırları içinde sınava girecektir.

MTSK yazılı sınavları, aşağıda yer alan sınav takviminde belirtilen tarihlerde yılda 5 kez yapılmaktadır. Sürücü belgesi almak isteyen kursiyerler yazılı ve uygulamalı sınavlara girmek zorundadır.

Kursiyer, en fazla 4 (dört) yazılı, 4 (dört) uygulama sınavına girme hakkına sahiptir.



2018 EHLİYET SINAVINDA ÇIKACAK SORULAR

-İlk Yardım 12 Soru
-Trafik ve Çevre 23 Soru
-Araç Tekniği 9 Soru
-Trafik Adabı 6 Soru

Toplamda 50 sorudan oluş Ehliyet sınavı için 60 dakika süre veriliyor. Sürücü adayları yazılı sınavdan geçmesi halinde direksiyon sınavına girmeye hak kazanıyorlar.

Kursiyer, yazılı ve uygulamalı sınavlardan başarılı olduğu takdirde sertifika almaya hak kazanmaktadır. Emniyet Genel Müdürlüğü on-line olarak Özel MTSK Modülünden sertifika kontrolü yaptıktan sonra sürücü belgesi düzenleyecektir.


SÜRÜCÜ BELGESİ ALMAK İÇİN KAYIT ŞARTLARI

“A2”, “B”, “BE”, C1”, C1E”, “F” ve “G” sınıfı sertifikalar için 18 (onsekiz) yaşını bitirmiş olmak.

“M”, “A1”, “A2”, “A” ,“B1” “B” “D1” “D” “C1” “C” ve “F” sınıfı için en az ilkokul düzeyinde eğitim almış olmak.

Pratisyen tabip veya uzman tabip tarafından verilen “sürücü olur” sağlık raporu almış olmak.

“Sabıka kaydının olmadığına dair” dilekçeyi Özel MTSK müdürlüğüne vermek.

Sürücü belgesi süresiz olarak geri alınmamış olmak.

Son 6 (altı) ay içinde cepheden çekilmiş 2 (iki) adet biyometrik fotoğrafını Özel MTSK müdürlüğüne teslim etmek.

Nüfus cüzdanı fotokopisini Özel MTSK Müdürlüğüne teslim etmek.

Sınav ücretini MTSKS takviminde belirtilen süre içerisinde yatırmak.

Belirlenen süreye kadar Özel MTSK’ya devam ederek, teorik derslerin eğitimlerini tamamlamak.

İşte yeni ehliyet sınıfları

Emniyet Genel Müdürlüğü yeni tip sürücü belgesi sınıfları ile belge sahiplerine sürme yetkisi verilen motorlu araçlar ve özelliklerini açıkladı.

Yeni düzenlemeyle birlikte beraber motorbisiklet, otomobil, minibüs, kamyon, TIR kullanımına göre sıralanan ve 8 olan ehliyet sınıfı 18'e çıkarıldı.

İşte yeni yılla birlikte hayatımıza giren yeni ehliyet sınıfları:

M: İki, üç ve dört tekerlekli motorlu bisikletler

A: Sepetli veya sepetsiz iki tekerlekli motosikletler

A1: Silindir hacmi 125 santimetreküpü geçmeyen motosikletler

A2: Gücü 35 kilovatı ve gücünün ağırlığına oranı 0,2'yi geçmeyen üç tekerlekli motosikletler

B: Otomobil ve kamyonet

B1: Net motor gücü 15 kilovatı, net ağırlığı 400 kilogramı geçmeyen dört tekerlekli motosikletler

BE: B + römork

C: Kamyon ve çekici

C1: Ağırlığı 3.500 - 7.500 kilogramı geçmeyen kamyon ve çekiciler

C1E: C1 + römork

CE: C + azami yüklü ağırlığı 750 kilogramı geçen römork

D: Minibüs ve otobüs

D1: Minibüs

DE: D + römork

D1E: D1 + römork

F: Lastik tekerlekli traktör

G: İş makinesi

K: Araç sürmeyi öğrenen sürücü adaylarına eğitim ve sınavda kullanmak üzere verilecek.

OTOMATİK VİTESE ÖZEL EHLİYET

Yeni sınıflandırmaya göre, sürücüler artık otomatik vitesli araçlar için de ehliyet alabilecek. Otomatik vitesli araçlarla eğitim alıp sınavda başarılı olanların sertifikalarında sadece otomatik şanzımanlı araç kullanabileceği yazılacak.

STAJYER SÜRÜCÜ UYGULAMASI YÜRÜRLÜKTE

1 Ocak'tan itibaren yürürlüğe giren uygulamayla, kursu bitirenlere artık stajyer sürücü belgesi verilecek. Bu kişiler, 75 ceza puanı almaması, kırmızı ışıkta geçmemesi, alkollü araç kullanmaması durumunda 2 yılın sonunda asıl sürücü belgelerini almaya hak kazanabilecek. Aksi halde sürücü kursuna yeniden gitmek zorunda kalacaklar.

EHLİYET ARTIK ÖMÜR BOYU DEĞİL

Yeni düzenlemeyle artık ömür boyu ehliyet dönemi de sona eriyor. Otomobil ve motosiklet ehliyetleri 10 yıl, kamyon otobüs, TIR ve diğer ehliyetler 5 yılda bir yenilenecek. Kullanım süresi dolan ehliyet sahipleri sağlık kuruluşlarından rapor alarak ehliyetlerini yeniletecek.

Ehliyette Yeni Dönem; Sınavda 'Trafik Adabı' Sorulacak

Ehliyette yeni dönem başladı. 1 Ocak 2016'da uygulanmaya başlanacak yönetmelikle sürücü kurslarına 'trafik adabı' dersi eklendi. Kurslarda İlk Yardım, Trafik ve Çevre, Araç Tekniği olmak üzere 3 olan ders sayısı 4'e çıktı. Trafik Adabı dersinde emniyet şeridinin neden ihlal edilmemesinden, sarı ışıkta neden korna çalınmaması gerektiğine kadar bir çok konu işlenecek. Trafik adabı dersi 4 saat olacak. Sınavda adaylara trafik adabı dersinden 6 soru sorulacak. Adaylara ehliyet sınavında 12'si İlk Yardım, 23'ü Trafik ve Çevre, 9'u Araç Tekniği ve 6'sı Trafik Adabı olmak üzere 50 soru sorulacak. Adaylara yine geçmiş dönemlerde olduğu gibi 50 soru için 60 dakika süre verilecek.

EHLİYETTE YENİ KURALLAR

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücü Kursiyerleri Sınavı e-Kılavuzu'nu yayımladı. Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan kılavuzda yeni dönemde adayların yerine getirmesi gereken kurallar belirlendi. Kılavuzda belirlenen takvime göre Özel Motorlu Taşıt Sürücü Kursiyerleri Sınavı (MTSKS) yılda 6 kez yapılacak. Sınav ilgili tarihlerde yapılacak. MTSKS, karayollarında seyreden araçları kullanacak sürücü kursiyerlerine yönelik yazılı sınavlar ile direksiyon eğitimi dersi uygulama sınavlarını kapsayacak. Kursiyerler, devam ettiği MTSK müdürlüğünün bağlı bulunduğu il sınırları içinde sınava girecek. Sürücü belgesi almak isteyen kursiyerler yazılı ve uygulamalı sınavlara girmek zorunda.

ÖNCE TEORİK EĞİTİM TAMAMLANACAK

Kursiyerlerin, öncelikle bir Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu (MTSK) müdürlüğüne kayıt yaptırarak sorumlu olduğu teorik ve uygulama derslerinin eğitimlerini tamamlayacak. Sürücü belgesi veya sürücü sertifikası olanlardan farklı bir sınıfın sürücü sertifikasını almak isteyenler teorik derslerin eğitim ve sınavlarından muaf olacak. Özel MTSK'ya kayıt yaptıran, belgelerini süresi içerisinde tamamlayan, il/ilçe millî eğitim müdürlükleri tarafından Özel MTSK Modülünden başvuruları kabul edilen ve elektronik onaylama işlemi yapılan kursiyerler MTSKS'ye girebilecek.

EN FAZLA 4 SINAV HAKKI

Kursiyer, en fazla 4 yazılı, 4 uygulama sınavına girme hakkına sahip olacak. Sınav döneminde sınava girmeyen kursiyerin bir hakkı kullanılmış sayılacak. Direksiyon usta öğreticisi tarafından, sınava gireceği düzeye ulaştığına karar verilen kursiyerler kurs tarafından direksiyon eğitimi dersi ön sınavına alınacak. Direksiyon eğitimi dersini tamamlayarak kurs tarafından yapılan ön sınavda başarılı olan ve sınava girmesi uygun görülerek sınavdan bir hafta önce Özel MTSK Modülü üzerinden onay verilen kursiyerler, direksiyon eğitimi dersi sınavına girecek. Teorik derslerin sınavlarında başarılı olup direksiyon eğitimi dersi sınavlarında dört dönem sonunda da başarısız duruma düşenler, ücretini ödeyip belirtilen sayıda direksiyon eğitimi dersi almak kaydıyla dört dönem daha sınava girebilecek. Teorik derslerin sınavından dördüncü sınav hakkı sonunda, direksiyon eğitimi dersi sınavlarında ise ikinci dört sınav hakkı sonunda başarısız duruma düşenler, kayıt işlemlerini tamamlamak ve ücretlerini ödemek suretiyle kurslara yeniden kayıt yaptırabilecek.

12 İLK YARDIM, 23 TRAFİK VE ÇEVRE, 9 ARAÇ TEKNİĞİ VE 6 TRAFİK ADABI SORUSU

2016 yılı ve daha önce MTSK'ya kayıtlı olup yazılı test sınava girecek kursiyerler; A1, A2, B, C, D, E, F, G ve H sertifika türlerine ait İlk Yardım, Trafik ve Çevre ve Araç Tekniği derslerden sorumlu olacak. 2016 yılından itibaren ise ilk defa yazılı test sınava girecek kursiyerler; M, A1, A2, A ,B1, B, D1, D, C1, C, F sertifika sınıfı türlerine ait; İlk Yardım, Trafik ve Çevre, Araç Tekniği ve Trafik Adabı derslerden sorumlu olacak. Daha önce MTSK'ya kayıtlı olan kursiyerlere MTSKS'nin bütün sertifika sınıflarında teorik derslerin yazılı sınavlarında 13'ü İlk Yardım, 27'si Trafik ve Çevre, 10'u Araç Tekniği olmak üzere 50 soruluk teste girecek. Adaylara 50 soru için 60 dakika süre verilecek.

2017 yılında ise yeni düzenleme ile adaylara artık Trafik Adabı dersinden de sorular sorulacak. 2017 yılından itibaren MTSK'ya kayıtlı olan kursiyerlere MTSKS'nin bütün sertifika sınıflarında teorik derslerin sınavlarında 12'si İlk Yardım, 23'ü Trafik ve Çevre, 9'u Araç Tekniği ve 6'sı Trafik Adabı olmak üzere 50 soru sorulacak. Adaylara yine geçmiş dönemlerde olduğu gibi 50 soru için 60 dakika süre verilecek.

14 SAAT DİREKSİYON DERSİ

Ehliyet kurslarında sürücü adaylarına 14 saat direksiyon, 2 saat simülatör eğitimi ve 36 saat teorik ders saati alıyor. Trafik adabı dersi bu 36 saatlik teorik ders içinde alınacak. 4 saatlik 'Trafik Adabı' dersi sonucunda sınavda adaylara bu dersten 6 soru sorulacak. Bu derste adaylara, kurallara uyma zorunlulukları ve sonuçları hakkında bilgiler verilecek, özellikle toplumda bir trafik kültürünün oluşması sağlanacak. Araç içinden dışarı çöp atmamak, kadın sürücülere nazik davranmak, gerginlik anında 5 saniye beklemek, araçta yüksek sesle müzik dinlememek, takip mesafesine uymak, trafikte makas atmamak, sinyal ve selektörleri gerektiğinde kullanmak gibi konular trafik adabı dersinde okutulacak.

EHLİYET SINAV ÜCRETLERİ NE KADAR?

Adaylar, 2018 yılında her sınav dönemi için ayrı ayrı olmak üzere KDV dâhil 75.00 (yetmişbeş) TL MTSKS ücretini T.C. Ziraat Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O, Türkiye Halk Bankası A.Ş. Şubelerinden birine “Kurumsal Tahsilât Programı” aracılığı ile kendi T.C kimlik numarasına göre MTSKS takviminde belirtilen sınav ücreti yatırma süresi içerisinde sınavın adıyla yatıracaklar.

Adaylar ayrıca, banka dekont/ATM işlem fişini MTSKS uygulama takviminde belirtilen başvuru süresi içinde Özel MTSK müdürlüğüne teslim edecek. T.C. kimlik numarası yanlış ise sorumluluk adaylarda olacak.

Konular