Yeni pasaport başvurusu nasıl yapılır?
Yeni çipli pasaportlar çok merak ediliyor. 2016'da verilecek olan yeni pasaportlar hakkında merak edilenler ve pasaport başvurusu çin gerekli evraklar burada!
Yurtdışına çıkmak için şart koşulan pasaportlar yenileniyor! Yeni pasaportlar, şu an kullanılanlardan daha küçük ebatlarda olacaklar. Çipli pasaport olarak da isimlendirilen pasaportlar ile yurt dışına çıkmanın daha kolay olması bekleniyor. Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru’nun yaptığı açıklamalara göre yeni çipli pasaport 2016 yılında verilmeye başlanacak. Vize muafiyeti sağlayacak olan yeni pasaportlar ne zaman verilecek? 2016 yeni çipli pasaport ne zaman kullanılacak gibi sorular sıklıkla cevap arıyor. Türk vatandaşlarının Schengen vizesi bölgelerine vizesiz seyahat edebilmelerini sağlamayı amaçlayan yeni çipli pasaportlar hakkında merak edilen birçok soru işareti var. Ayrıca pasaport için gerekli evraklar da çok merak ediliyor. 2016’da verilmeye başlanacak olan yeni çipli pasaport için merak edilenlerin hepsi Ajanshaber.com’da.
2016 YENİ ÇİPLİ PASAPORT
Yeni pasaportlar hakkında akıllarda birçok soru işareti var. Schengen vizesi ile giriş yapılan ülkelere vizesiz ulaşımı sağlamayı amaçlayan yeni çipli pasaportlar ile birlikte yurt dışına çıkmanın çok daha kolay olması bekleniyor. Yeni pasaportlar ne zaman verilecek sorusunun cevabı çok merak ediliyor ve sıklıkla araştırılıyor. Yeni çipli pasaportlar, mayıs ayı sonundan itibaren verilmeye başlanacak. Ekim ayında da yeni nesil endüstriyel pasaportlar devreye girecek. Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, geçen hafta yapmış olduğu açıklamada yapılan çalışmaların ardından AB'nin öngördüğü 72 kriterden 44'ünü karşılandığını ve kalan 28 kriter üzerinde çalışmaların devam ettiğini ve ay sonundan itibaren şartların tamamının yerine getirilmiş olunacağını belirtti. Koru ayrıca vize muafiyetinin 1 Temmuz'da uygulamaya geçmesini beklediklerini de belirtti. Türk vatandaşlarının AB ülkelerine vize gerektirmeksizin seyahat edebilmesini sağlayacak biyometrik veri (parmak izi) yüklenebilen pasaportlar, mayıs ayı sonu itibariyle verilmeye başlanacak.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, pasaportsuz olarak, Türkiye Cumhuriyeti Nüfus Cüzdanı ile sadece Gürcistan’a ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) gidebilir. Bu ülkeler dışındaki yerlere gidebilmek içinse e-pasaportunuz olmalı. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, pasaportsuz olarak, Türkiye Cumhuriyeti Nüfus Cüzdanı ile sadece Gürcistan’a ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) gidebilir. Fakat nüfus cüzdanında fotoğraf olmayanlar Gürcistan’a alınmıyor. 15 yaşından küçüklerin kimliklerinde fotoğraf olmadığı için sorun oluyor. Gürcistan’a çocuğunuzla birlikte gidecekseniz, nüfus müdürlüğüne gidip çocuğunuzun kimliğini fotoğraflı olarak yenilemelisiniz.
PASAPORT TÜRLERİ VE RENKLERİ
Pasaport süresi uzatılıyor mu sorusu sıklıkla sorulmakta. Fakat 2011 yılı Şubat ayı itibariyle pasaport uzatması, pasaport yenilemesi yapılmıyor. Süresi biten pasaport devre dışı bırakılıyor ve yeniden pasaport çıkarmak gerekiyor. Şubat 2011’de pasaport renkleri de değişti. 2015 yılının Kasım ayında ise eski pasaportlar geçersiz oldu. Pasaport renkleri ne anlama gelir sorusunun cevabı çok merak ediliyordu. Çeşitli renkleri olan pasaportlar, türlerine göre renklendiriliyorlar. Pasaport renkleri bordo, yeşil, siyah ve gri olarak değişiyor. Eskiden lacivert renk olan Umumi Pasaport (sıradan vatandaş, lacivert pasaport) rengi, bordo olarak değiştirildi. Yeşil renk olan Hususi Pasaport (üst düzey devlet memuru) halen yeşil renk olarak devam ediyor. Eskiden kırmızı renk olan Diplomatik Pasaport (milletvekili ve diplomatlar) artık siyah renk oldu. Gri renk olan Görev Pasaportu (yurtdışına göreve gönderilen devlet memuru) gri renk olarak devam ediyor.
Harçsız pasaport ise 25 yaşını doldurmamış üniversite öğrencileri tarafından sadece defter bedeli ücreti ödenerek alınabilen pasaport anlamına gelmektedir. Bu kolaylık sadece akademik çalışma nedeniyle yurtdışında kurs, kongre, değişim programına gidecek 25 yaşını doldurmamış (26 yaşından gün almamış) üniversite öğretim üyeleri için yurtdışında kalacağı süre kadar (1 hafta, 1 ay gibi) sağlanıyor. Hem çalıştığı kurumdan, hem karşı üniversiteden, hem de katılacağı kurs-eğitim-kongre gibi çalışma sekreterliğinden orjinal yazılarla pasaport başvurusu yapılması gerekiyor. Bu şekilde Bordo Pasaport alınmasına “Harçsız Pasaport” deniliyor.
PASAPORT BAŞVURUSU İÇİN NE YAPMAK GEREKİR?
1- Pasaport başvurusu için belgelerinizi hazırlayın. Kimlik, 2 adet biyometrik fotoğraf ve banka dekontu gerekli olan belgeleri oluşturuyor. Eğer 18 – 25 yaşları arasında bir üniversite öğrencisi iseniz ve harçsız pasaport almak istiyorsanız okulunuzdan öğrenci belgesi almanız da gerekiyor. Harçsız pasaport için ödemeniz gereken tek fiyat, defter bedeli olan 87,50 TL oluyor. Harçsız olmayan pasaportların fiyatları ise kaç yıllık pasaport talep edildiğine göre değişiklik gösterebiliyor.
2- Randevu alın: İnternete girip adresinden pasaport başvurusu için yer-gün-saat randevusu alacaksınız. Bordo Pasaport (sıradan vatandaşlar) başvurusu için İl Emniyet Müdürlüğü ve İlçe Emniyet Müdürlüğü’nü seçebilirsiniz. Yeşil Pasaport başvurusu için sadece İl Emniyet Müdürlüğü’nü seçebilirsiniz.
PASAPORT RANDEVUSU ALMAK İÇİN TIKLAYIN
3-Ödeme yapın: Umumi Pasaport (Bordo Pasaport) için anlaşmalı bir bankaya gidip pasaport harç ve defter (cüzdan) bedelini ödeyin ve iki nüsha dekont alın. Hususi Pasaport (Yeşil Pasaport veya devlet memuru) için de bankaya gidip pasaport defter (cüzdan) bedelini ödeyin ve iki nüsha dekont alın. Anlaşmalı bankaların listesi yukarıdaki linkte mevcuttur.
4- Randevuya gidin: Randevu gününde belgelerinizle beraber başvuru için seçtiğiniz emniyet müdürlüğüne gideceksiniz. Pasaport alacak kişinin randevuya gitmesi zorunludur, yani sizin için başkası pasaport başvurusu yapamaz. Çünkü burada parmak izleriniz elektronik olarak kaydedilir. Randevu işlemleri yaklaşık olarak on dakika içinde sona erecektir.
5- Pasaportunuzu teslim alın: Başvurunuzu yaptıktan sonra pasaportunuz size kargo – kurye ile gönderiliyor. Başvurudan ortalama 7 iş günü sonra kargoya – kuryeye verilir, kargo – kurye 3 iş gününde teslim eder. Yani ortalama 10 iş gününde pasaport elinize geçer. Yoğunluğa göre kargoya teslim süresi değişiklik gösterebilmektedir, buna bağlı olarak pasaportun ulaşım süresi de değişebilir.
Konular
- Dijital kimliği kimler alabilecek?
- Hangi pasaport nereden alınır?
- Okur yazarlık belgesi ile ehliyet alınır mı?
- E devlet üzerinden soy ağacı sorgulaması nasıl yapılır?
- Soyağacı sorguma ne zaman tekrar açılacak?
- Soy sorgulama için günlük belirli bir kota olacak
- Araç muayenesinden geçmenin püf noktaları
- Sıfır otomobil ve kamyonetlerin ilk tescil işlemleri nerede yapılıyor?
- Plakadan Ceza Sorgulaması Yapıldığında Hangi Bilgilere Ulaşılabiliyor?
- e-Devlet soyağacı uygulamasına bakan, çifte vatandaşlık başvurusunu nasıl yapacak?
- İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapanların lise mezunu olması şart mı?
- Tesk kart nedir?
- Suriyeli mülteciye yeni kimlik
- Direksiyon eğitimi dersi sınavlarında görev alanların ücretleri eşitlendi
- Kusurları giderilmeyen araç trafikten men edilir mi?
- E Devlet araç sefer görev emri sorgulama kimleri kapsıyor?
- Yeni ehliyetlerdeki kan grupları hatalı mı?
- Direksiyon eğitim sınavında e-tablet dönemine geçildi
- Schengen vizesi almak isteyenler için önemli değişiklik
- Yeni kimlik ve ehliyetler için personel yetersiz mi?
- Türk vatandaşlığını kaybeden kişiler yeniden Türk vatandaşlığını kazanabiliyor mu?
- Türkiye'de en çok kullanılan soyadları açıklandı
- Göç idaresi müdürlüğü adresleri tıkla indir
- Ehliyet, yeni kimlik ve pasaport alacaklar dikkat!
- Kimlik belgesi üzerinden sabıka kayıtları incelenebilir mi?
- İnternete ehliyetsiz girilemeyecek mi?
- Araçlarda akıllı takip sistemi hangi durumlarda uyarı verecek?
- Kimlik ve ehliyet sorgulamasında yeni dönem
- Trafik Genel Eğitim Planında Neler Var?
- Trafikte makas atanlara büyük ceza geliyor