Trafikten men edilen araçlar ne olur?
Nitelik veya ölçülere aykırı, başka bir araca tescilli ve sahte plaka takan, tescilli aracı plakasız kullanan sürücülere uygulanacak cezalara ilişkin bilgilerin yer aldığı afiş ve broşürler, vatandaşlara dağıtılacak. Başka bir araca tescilli veya sahte plakayı takan veya kullananlara 5 bin lira idari ceza verilecek ve araç trafikten men edilecek - Tescilli aracı plakasız kullanan sürücülere bin 698 lira ceza verilecek ve tescil plakası takılıncaya kadar araç trafiğe çıkamayacak.
676 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Karayolları Trafik Kanunu'nun 23 ve 131'inci maddelerinde yapılan değişiklik doğrultusunda, hırsızlık, kaçakçılık, kapkaç ve terör olaylarında kullanıldığı değerlendirilen sahte ve ikiz plakalar ile bu plakaları basan ve dağıtanlar, polis tarafından mercek altına alındı.
Söz konusu kanun değişikliklerinin vatandaşa doğru bir şekilde anlatılması ve vatandaşların bilgilendirilmesi için 15 bin afiş ve 150 bin broşür basıldı.
İçişleri Bakanlığının koordinesinde Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu tarafından bastırılan afiş ve broşürlerin yarısı 5 Aralık 2016 tarihinde Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığına teslim edilirken, diğer yarısı ise İl Jandarma Komutanlıklarına gönderildi.
Vatandaşlara en kısa sürede dağıtılacağı öğrenilen afiş ve broşürlerde, 29 Ekim 2016 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 676 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmümde Kararname ile 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nda yapılan değişiklikler yer alıyor.
5 BİN LİRA İDARİ CEZA
Afiş ve broşürlerde yer alan duyuruda, araç tescil belgesini araçta bulundurmayan veya tescil plakasını monte edilmesi gereken yerin dışında farklı bir yere takan sürücülere 92 lira idari ceza verileceği, araç bilgileri doğrulanıncaya ve plaka uygun yere takılıncaya kadar aracın trafikten men edileceği ifade edildi.
Yönetmelikte belirtilen nitelik veya ölçülere aykırı plaka takan, öngörülen sayıda plaka takmayan ya da farklı okunmasına veya okunamamasına neden olacak şekilde plakasında değişiklik yapan araç sahibine 412 lira idari ceza verileceği, plakanın uygun duruma getirilmesi için 7 gün süre tanınacağı ve bu süre sonunda tescil plakalarını uygun duruma getirmeyenlere 844 lira idari ceza uygulanacağı ve tescil plakası uygun duruma getirilinceye kadar aracın trafikten men edileceği belirtildi.
Tescilli aracı plakasız kullanan sürücüye bin 698 lira idari ceza verileceği ve tescil plakası takılıncaya kadar aracın trafikten men edileceği bildirildi.
Başka bir araca tescilli veya sahte plakayı takan veya kullananlara 5 bin lira idari cezası verileceği ve aracın trafikten men edileceği, ayrıca bu kişi ya da kişilerin Türk Ceza Kanununun 204'üncü maddesiyle düzenlenen "Resmi Belgede Sahtecilik" hükümlerine göre cezalandırılacağı kaydedildi.
YETKİSİ OLMADIĞI HALDE TESCİL PLAKASI BASANA...
Yetkisi olmadığı halde tescil plakası basımını ve dağıtımını yapanlara da KHK'nın 21'inci maddesi ile 2918 sayılı kanunun 131'inci maddesine eklenen
fıkraya göre, 10 bin lira idari ceza verilecek.
ALACAKLARI HAPİS CEZASINI AÇIKLADI
Av. Serdar Akbulut konu ile ilgili yaptığı açıklamada, anılan suçu işleyen kişilerin alabilecekleri cezaya ilişkin şunları kaydetti: "Bu değişiklik ile şehirlerde bombalı terör eylemlerinin önüne geçilmesi amaçlanırken aynı karar treyler sektöründeki ikiz plaka kullanımı ve change işlemlerinin engellenmesini de sağlayacak. Eğer bir kişi ikiz plaka kullanıyor yahut araç şase numarasında oynama yaparak sahte belgelerle yeniden tescil sağlayarak sahte bir plaka kullanıyor ise idari para cezasının yanı sıra TCK 204. Maddesi gereğince de cezalandırılacaktır. Resmi Belgede Sahtecilik suçunun basit hali 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası öngörmekte ise de bize kalırsa bu konuda yapılacak bir yargılamada maddenin 2. ve 3. Fıkrası devreye girecektir. Yani suçun nitelikli hali söz konusu olacaktır. Bu durumda da fail hakkında 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası verilebilecektir. Bilindiği gibi cezanın alt sınırının 2 yıldan fazla olması halinde sanık Hükmün açıklanmasının geri bırakılması hükümlerinden faydalanamayacak ve cezası infaz edilecektir. Tabi yapılacak yargılamada fiilin dolandırıcılık amacıyla yapıldığının anlaşılması halinde ilgililer hakkında ayrıca TCK'nın 157 ve 158. Maddelerinden de ceza verileceğini de hatırlatmak gereklidir."
Konular
- Dijital kimliği kimler alabilecek?
- Hangi pasaport nereden alınır?
- Okur yazarlık belgesi ile ehliyet alınır mı?
- E devlet üzerinden soy ağacı sorgulaması nasıl yapılır?
- Soyağacı sorguma ne zaman tekrar açılacak?
- Soy sorgulama için günlük belirli bir kota olacak
- Araç muayenesinden geçmenin püf noktaları
- Sıfır otomobil ve kamyonetlerin ilk tescil işlemleri nerede yapılıyor?
- Plakadan Ceza Sorgulaması Yapıldığında Hangi Bilgilere Ulaşılabiliyor?
- e-Devlet soyağacı uygulamasına bakan, çifte vatandaşlık başvurusunu nasıl yapacak?
- İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapanların lise mezunu olması şart mı?
- Tesk kart nedir?
- Suriyeli mülteciye yeni kimlik
- Direksiyon eğitimi dersi sınavlarında görev alanların ücretleri eşitlendi
- Kusurları giderilmeyen araç trafikten men edilir mi?
- E Devlet araç sefer görev emri sorgulama kimleri kapsıyor?
- Yeni ehliyetlerdeki kan grupları hatalı mı?
- Direksiyon eğitim sınavında e-tablet dönemine geçildi
- Schengen vizesi almak isteyenler için önemli değişiklik
- Yeni kimlik ve ehliyetler için personel yetersiz mi?
- Türk vatandaşlığını kaybeden kişiler yeniden Türk vatandaşlığını kazanabiliyor mu?
- Türkiye'de en çok kullanılan soyadları açıklandı
- Göç idaresi müdürlüğü adresleri tıkla indir
- Ehliyet, yeni kimlik ve pasaport alacaklar dikkat!
- Kimlik belgesi üzerinden sabıka kayıtları incelenebilir mi?
- İnternete ehliyetsiz girilemeyecek mi?
- Araçlarda akıllı takip sistemi hangi durumlarda uyarı verecek?
- Kimlik ve ehliyet sorgulamasında yeni dönem
- Trafik Genel Eğitim Planında Neler Var?
- Trafikte makas atanlara büyük ceza geliyor