Yeşil pasaport için en yoğun talebi hangi sektör yaptı?



Yıllık 1 milyon doların üzerinde ihracat gerçekleştiren firmaların temsilcilerine verilen yeşil pasaport için 45 günde 2 bin 142 başvuru yapıldı.

Türk vatandaşlarına vize uygulayan pazarlarda ihracatı artırmak amacıyla yıllık 1 milyon doların üzerinde ihracat yapan firmaların temsilcilerine verilen hususi damgalı pasaport (yeşil pasaport) almak için 45 günde 2 bin 142 başvuru gerçekleştirildi.

Son 3 takvim yılında yıllık ortalama ihracatı 1-10 milyon dolar olan firmalara 1, 10-25 milyon dolar olanlara 2, 25-50 milyon dolar olan firmalara 3, 50-100 milyon dolar olan firmalara 4, 100 milyon dolar üzerinde ihracatı olan olanlara ise 5 hususi damgalı pasaport imkanı tanınan uygulamadan yaklaşık 17 bin kişinin yararlanması hedefleniyor.

Firmaların bağlı bulundukları ihracatçı birliklerine başvurarak süreci başlattıkları yeşil pasaportta 8 Mayıs 2017 itibarıyla 2 bin 142 pasaport için dosya açıldı.

Süreci tamamlayan bini aşkın ihracatçının yeşil pasaportunu kullanmaya başladığı belirtildi.

İhracatçının yeşil pasaportla vizesiz seyahat özgürlüğüne kavuştuğu 128 ülkenin Türkiye'nin toplam ihracatı içinde payı, 2016'da 110 milyar dolarla yüzde 78 olarak gerçekleşti.

İhracatçı vize kolaylığı sayesinde Türkiye'nin en fazla ihracat yaptığı Almanya, Irak, İtalya, Fransa, Birleşik Arap Emirlikleri, Çin, İran, İsrail, Mısır gibi ülkelere vizesiz seyahat etme imkanı buldu.

Yeşil pasaporta vize isteyen ABD, İngiltere, Kanada, Hindistan gibi 64 ülkeye ihracat ise 29 milyar dolarla yüzde 21 seviyesinde gerçekleşti.

"İhracatçı akşam karar verip sabah yola çıkabilecek"

Ege İhracatçı Birliklerinden yeşil pasaport için en yoğun talebin olduğu Maden İhracatçı Birliği Başkanı Mevlüt Kaya, birlik genelinde 200'e yakın, maden sektöründe ise 30 firmanın yeşil pasaport başvurusunda bulunduğunu kaydetti.

Başvuruların bir iki hafta içinde sonuçlandığını, ihracatçının büyük bölümünün pasaportlarını kullanmaya başladığını dile getiren Kaya, birliğe bağlı firmalardan bin 100 kişinin pasaport imkanından yararlanmasını beklediklerini ifade etti.

Bu uygulamanın özellikle vize konusunda zorlukların yaşandığı Uzakdoğu ülkeleri için büyük kolaylıklar getireceğine işaret eden Kaya, şöyle konuştu:

"Vize sorunu nedeniyle Çin'de, Singapur'da çok sayıda hızlı yanıt verilmesi gereken projeyi elimizden kaçırdık. Bundan böyle ihracatçı artık akşam karar verip sabah yola çıkabilecek. Rekabet ettiğimiz ülkelerdeki iş adamlarıyla şartları eşitledik."

Konular