ASBİS Sürücü Belgesi İşlemleri

Sürücü Belgesi İşlemleri

SÜRÜCÜ BELGESİ MÜRACATINDA İSTENEN BELGELER

1.Sertifikanın aslı.
2.Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi
3.Tahsil belgesi aslı veya sürücü kursu tarafından onaylanmış sureti (Öğrenim mmbelgesinin PolNet veri tabanından sorgulanabilmesi halinde sürücü adayından mmistenmez),
4.Sürücü belgesi dosyası
5.Sürücü belgesi müracaat formu, (Trafik tescil kuruluşunda elektronik ortamda doldurulur),
6.Sağlık Raporu (aslı)
7.Kan grubu belgesi veya yazılı beyanı
8.Maliyeden veya bankadan harç makbuzu (Sürücü belgesi sınıfına göre
9.İki (2) adet fotoğraf,
10.Sürücü belgesi kart ücreti
11.Sertifika kazananlar ve dönem listesinin onaylı fotokopisi ( 17.02.2007 tarihinden mmönce düzenlenen sertifikalar için)

NOTLAR:

*Sürücü sertifikasının alındığı yere bakılmaksızın bütün trafik tescil kuruluşlarımızca müracaatlar kabul edilerek sürücü belgesine dönüştürülür.

* Sürücü Olur Sağlık Raporları sürücü sertifikasının geçerlilik süresi kadar geçerli olup, sürücü kursunun bulunduğu il sınırları içinde görev yapan hekimlerden alınması zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak, ilgili şahsın sağlık durumundan şüphe edilmesi halinde kişiden tekrar sağlık raporu istenebilecektir.

YABANCI SÜRÜCÜ BELGELERİNİN ÜLKEMİZ SÜRÜCÜ BELGESİNE DÖNÜŞTÜRÜLMESİ

1 Sürücü belgesinin noterden veya elçilikten tasdikli tercümesi,
2 Sürücü belgesi dosyası,
3 Sürücü belgesi müracaat formu, (Trafik tescil kuruluşunda elektronik ortamda mmdoldurulur),
4 Nüfus cüzdanının aslı ve fotokopisi ( yabancı uyruklular için ikametgah tezkeresi),
5 İki (2) adet fotoğraf,
6 Sağlık raporu (aslı) (Devlet Hastanesi veya özel sağlık kuruluşlarından),
7 Kan grubu belgesi veya yazılı beyanı,
8 Yabancı sürücü belgesi aslı (İşlemden sonra iade edilmek üzere-Almanya sürücü mmbelgesi hariç),
9 Yabancı sürücü belgesinin renkli fotokopisi
10 Maliyeden veya bankadan harç makbuzu (Sürücü belgesi sınıfına göre),
11 Sürücü Belgesi kart ücreti,
12 KKTC sürücü belgelerinin tercümesi istenmez.

KAYIP SÜRÜCÜ BELGESİNİN YENİDEN ÇIKARTILMASI

1.Trafik Tescil Şube Müdürlüğüne hitaben yazılmış dilekçe,
2.Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi,
3.Kaybolan sürücü belgesinde mevcut değil ise kan grubu belgesi veya yazılı beyanı,
4.İki (2) adet fotoğraf,
5.Sürücü belgesi kart ücreti.

YIPRANMA VEYA KİMLİK DEĞİŞİKLİĞİNDEN DOLAYI SÜRÜCÜ BELGESİ DEĞİŞİMİ

1.Trafik Tescil Şube Müdürlüğüne hitaben yazılmış dilekçe,
2.Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi,
3.Daha önceki belgesinde mevcut değil ise kan grubu belgesi veya yazılı beyanı,
4.İki (2) adet fotoğraf,
5.Eski Sürücü belgesi,
6.Kimlik değişikliği var ise MERNİS kayıtları esas alınarak güncelleme yapılır.
7.Sürücü belgesi kart ücreti.

SÜRÜCÜ BELGESİ SINIFLARI VE KULLANILABİLECEK ARAÇ CİNSLERİ

"A1" Sınıfı Sürücü Belgesi, Motorlu bisiklet kullanacaklara,
"A2" Sınıfı Sürücü Belgesi, Motosiklet kullanacaklara,
"B" Sınıfı Sürücü Belgesi, Otomobil, minibüs veya kamyonet kullanacaklara,
"C" Sınıfı Sürücü Belgesi, Kamyon kullanacaklara,
"D" Sınıfı Sürücü Belgesi, Çekici kullanacaklara,
"E" Sınıfı Sürücü Belgesi, Otobüs kullanacaklara,
"F" Sınıfı Sürücü Belgesi, Lastik tekerlekli traktör kullanacaklara,
"G" Sınıfı Sürücü Belgesi, İş makinesi türünden motorlu araçları kullanacaklara,
"H" Sınıfı Sürücü Belgesi, Özel tertibatlı olarak, imal, tadil veya teçhiz edilmiş motosiklet veya otomobil türünden araçları kullanacak hasta veya sakatlara,
"K" Sınıfı Sürücü Aday Belgesi, Yönetmelikte belirtilen şartlar ve esaslara göre, sürmeyi öğrenmek isteyen sürücü adaylarına verilen sürücü belgeleridir.
Uluslararası Sürücü Belgesi, İki veya çok taraflı anlaşmalar uyarınca, sınıflarına göre araç kullananlara belli süre ile verilen belgedir.

ARAÇLARI KULLANMA YETKİSİ

1.A 1, F,G ve H sürücü belgeleri ile yalnız kendi sınıflarındaki araçlar,
2.A 2 sınıfı sürücü belgesi ile A 1,
3.B sınıfı sürücü belgesi ile F,
4.C sınıfı sürücü belgesi ile B ve F,
5.D sınıfı sürücü belgesi ile C, B, ve F,
6.E sınıfı sürücü belgesi ile B,C ve F, Sınıfı sürücü belgeleri ile kullanılan araçlar da sürülebilir.

Ancak, E sınıfı sürücü belgesini 28.04.1997 tarihinden önce alanlar, D sınıfı sürücü belgesi ile sürülen çekici türündeki araçları kullanabilmeleri için ayrıca uygulamalı sınava tabi tutulmazlar. Bu durumda olanlar D sınıfı sürücü belgesi ile sürülen çekici türündeki araçları E sınıfı sürücü belgesi ile kullanabilirler.

Sürücü belgesi sahiplerinin sürücü belgesinin sınıfına göre sürmeye yetkili oldukları araçlar dışındaki araçları sürmeleri yasaktır.

SÜRÜCÜ BELGESİ ALACAKLARDA YAŞ ŞARTI

1.A1, A2, F ve H sınıfı sürücü belgesi alacakların on yedi,

2.B ve G sınıfı sürücü belgesi alacakların on sekiz,

3.C,D ve E sınıfı sürücü belgesi alacakların yirmi iki, (Üniversitelerin sürücü eğitimi veren yüksekokulları ile Türk Silahlı Kuvvetlerinin askeri ihtisas görevleri için subay ve astsubay sınıf okullarında ve uzman jandarma okullarında açılan sürücü eğitimi kurslarından mezun olanlarda bu şart aranmaz.) yaşını bitirmiş olmaları zorunludur.

SÜRÜCÜ BELGESİ ALACAKLARDA ÖĞRENİM ŞARTLARI

Sürücü belgesi alacaklar öğrenim durumu itibarıyla en az ilkokul düzeyinde eğitim almış olmaları zorunludur. (4. Sınıfı bitirmiş 5. Sınıftan ayrılmış olanlarda geçerli)

SÜRÜCÜ BELGESİ ALACAKLARDA SAĞLIK ŞARTLARI

Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları İle Muayenelerine Dair Yönetmelik gereğince, Sürücü adaylarının genel sağlık muayeneleri pratisyen tabip veya uzman tabip tarafından bu Yönetmelik hükümlerine göre yapılır. Tabiplerce verilen sağlık raporlarında hekimin kaşe ve imzasının bulunması gerekir. Tabiplerce verilen raporların gerçeğe uygun olmamasının tespiti halinde bu raporlar geçersiz sayılır ve sorumlular hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulur. Bu tabipler bir daha sürücü adayı sağlık raporu veremez. Bu husus Emniyet Genel Müdürlüğüne bildirilir. Aile hekimliği uygulamasına geçilmiş illerde bu raporlar Toplum Sağlığı Merkezi tarafından da verilebilir.

SÜRÜCÜ BELGESİ ALACAKLARDA EĞİTİM VE SINAV ŞARTI

Sürücü belgesi alacakların, Sürücü kursuna katılmış ve yapılan sınavları da başararak sürücü sertifikası almış olmaları.

SÜRÜCÜ BELGESİ ALACAKLARDA HÜKÜMLÜ OLMAMA ŞARTI

765 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 403 ve 404 üncü maddeleri (bir defa) ile 572/2-3 maddelerinden ikiden fazla ve 1918 sayılı Kaçakçılığın Men ve Takibine Dair Kanun’un 28 ve 29 uncu maddeleri, 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar Hakkında Kanun’un 12 nci maddesinin 3 üncü ve takip eden fıkralarındaki suçlardan hüküm giymemiş olmaları zorunluluğu bulunmakta olup,
20.12.2005 tarihli uygulama talimatı ile, 765 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 403 ve 404 üncü maddeleri ile 572/2-3 maddelerinin yerine, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 188, 190 ve 191 inci maddelerinden, 1918 sayılı Kaçakçılığın Men ve Takibine Dair Kanun’un 28 ve 29 uncu maddelerinin yerine 4926 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’nun 6 ncı maddesinden, 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununun 4 üncü maddesinin 7 nci fıkrasından hüküm giymemiş olmaları zorunluluğu bulunmaktadır.
21.02.2008 tarihli uygulama talimatı ile 6136 sayılı Kanun’un 12 nci maddesinin 2 nci ve takip eden fıkralarındaki suçlardan hüküm giymemiş olmaları zorunluluğu bulunmaktadır.

SÜRÜCÜ BELGESİ ALACAKLARDA AYNI SINIF SÜRÜCÜ BELGESİNİN BULUNMAMASI VEYA BELGELERİNİN GERİ ALINMAMIŞ OLMA ŞARTI

Aynı sınıf sürücü belgesinin bulunmaması veya belgelerin geri alınmamış olma şartı, Önceden verilmiş aynı sınıf bir başka sürücü belgesinin bulunmaması, sürücü belgelerinin süresiz geri alınmamış olması veya geçici olarak geri alınmış ise sürenin dolmuş bulunması zorunludur.

YURTDIŞINDA İKAMET EDEN VE ÜLKEMİZDEN ALMIŞ OLDUĞU SÜRÜCÜ BELGESİNİ ZAYİİNDEN VE YIPRANMADAN DOLAYI YENİLEMEK İSTEYENLER

Zayii veya yıpranmadan dolayı sürücü belgelerini yenilemek isteyen yurt dışındaki vatandaşlarımız, sürücü belgesini düzenleyen tescil kuruluşuna bizzat dilekçe göndermek suretiyle veya ülkemizdeki kanuni vekilleri yada dış temsilciliklerimiz aracılığıyla müracaat edebileceklerdir.

Yukarıda belirtilen şekillerde müracaat edilen tescil kuruluşu, sürücü belgesi kart bedelini tahsil ettikten (ilgili kişinin yakınlarından) ve şahsın sürücü belgesi dosyası ile bilgisayar kayıtlarında gerekli incelemeleri yaptıktan sonra, ilgili şahsa imzalattırılması için belgeyi şahsın yurt dışında ikamet ettiği bölgedeki dış temsilciliğimize gönderecektir.

Sürücü belgesini alan temsilciliğimiz, ilgili şahısla irtibat kurarak, şahsın kimlik belgesi ile sürücü belgesi üzerindeki bilgileri karşılaştırarak belge üzerindeki ilgili bölüme imza attıracak, sürücü belgesi kart bedelinin ilgili tescil kuruluşuna yakınları tarafından ödenebileceği hususunda bilgi verecek, şahsın bedensel bir özrü olup olmadığını gözle kontrol edecek, son 6 ay içerisinde çekilmiş olan 2 adet vesikalık fotoğrafını ve konuyla ilgili dilekçesini alarak bu belgeleri şahsın kimlik belgesi fotokopisi ile birlikte ilgili tescil kuruluşuna gönderecektir.

Tescil kuruluşu, yeni sürücü belgesi bilgilerini dosya ile bilgisayar kayıtlarına işledikten ve belgeyi lamine ettikten sonra, şahsa teslim edilmek üzere ilgili temsilciliğimize gönderecek yada varsa şahsın kanuni vekiline teslim edecektir. Dış temsilciliğimize gönderilmesi halinde, temsilciliğimiz sürücü belgesini ilgili şahsa teslim ettiğinde teslim- tesellüm belgesi düzenleyecek ve bu belgenin bir suretini dosyasına konulmak üzere ilgili tescil kuruluşuna gönderecektir.

Ya da;
Çeşitli nedenlerle yurt dışında bulunan vatandaşlarımızın, ülkemizden almış oldukları sürücü belgelerini zayi, yıpranma vb. nedenlerle yenilemek amacıyla dilekçeyle ilgili Dış Temsilciliğimize müracaat ettiklerinde; yetkililerce bedensel bir özrü olup olmadığı gözle kontrol edildikten sonra, boş sürücü belgesi kartı ilgili kişiye imza ettirilerek dilekçesi ve iki adet fotoğrafı ile birlikte ilgili trafik tescil kuruluşuna gönderilecek, trafik tescil kuruluşu ilgilinin dosya ve bilgisayar kayıtlarında gerekli incelemeyi yaparak, sakıncası olmaması durumunda sürücü belgesini düzenleyecek ve belge sahibine teslim edilmek üzere temsilciliğimize gönderecektir. Sürücü belgesi düzenlenmesine engel herhangi bir durumun bulunması halinde, açıklamalı bir yazı ekinde boş sürücü belgesi kartı ilgili temsilciliğimize iade edilecektir.
Aynı şekilde Yurtdışında Yaşayan Mavi Kart Sahibi Sürücü Belgesi Sahipleri sürücü belgelerini yenileyebilmektedirler.

Konular