Trafikte geçiş üstünlüğü sıralaması açıklandı







Geçiş üstünlüğü sıralandı





Geçiş üstünlüğüne sahip araçlar ,





A) Yaralı veya acil hastaların taşınması ve bunlara ilk ve acil yardımın yapılması için kullanılan ambulans ve özel amaçlı taşıtlarla, yaralı ve acil hasta taşıyan diğer araçlar.





B) Organ ve doku nakil araçları. İtfaiye araçları ile benzeri acil müdahale araçları.





C) Sanık veya suçluları takip eden veya genel güvenlik ve asayiş için olay yerine giden zabıta araçları.





D) Trafik güvenliğini koruma veya trafik kazasına el koyma amacıyla olay veya kaza yerine giden trafik hizmetlerine ait araçlar.





E) Yolun yapım ve bakımından sorumlu kuruluşa ait kar ve buz mücadelesi araçları ile acil müdahale gerektiren çalışmalarda görevli araçlar.





F) Afet ve acil durum hâllerinde afet ve acil durum hizmetlerinde görevli bulunan araçlar.





E) Hizmetin devamı süresince koruma araçları ile korunan araçlar " şeklinde sıralandı.








Aday sürücülerin ehliyeti 3 ihlalde iptal edilecek





Sivas İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü Sefer Yerebakan, Karayolları Trafik Kanunu ve buna bağlı olan yönetmeliğin değişmesi nedeniyle sürücü belgelerinde yapılan değişiklikler hakkında bilgi verdi. Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü Sefer Yerebakan, basın toplantısı düzenleyerek yeni tip sürücü belgelerinin verilmesi ve kullanılmasıyla ilgili açıklamada bulundu. Şube Müdürü Yerebakan, yeni tip sürücü belgelerinin verilmesi, hükümlülükleri, yaş şartları, kullanımı ve geçerlilik süreleriyle ilgili bazı değişikliklikler yapıldığını belirterek şunları söyledi: "Kanunun yürürlüğe girdiği 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren yeni sürücü belgesi alacak olanlar 2 yıl süreyle aday sürücü olacaklar. Bu kişiler aday oldukları süre içinde, kırmızı ışığı ihlal etmek, hız kurallarına uymamak, dönüş kurallarına riayet etmemek, yaya veya okul geçitlerine yaklaşırken araçları yavaşlatmamak ve bu geçitlerden geçmek üzere olan kişi ve öğrencilere ilk geçiş hakkını vermemek ve emniyet kemeri veya koruyucu başlığı takmamak gibi kuralları 2 yıl içerisinde 3 kez ihlal ederlerse sürücü belgeleri iptal edilir. Ayrıca 0.20 promilin üzerinde alkol alarak araç kullandığı tespit edilen ve almış oldukları ceza puanlarında dolayı sürücü belgesine el konulan aday sürücülerin sürücü belgeleri iptal edilir. Belgeleri iptal edilen bu sürücülerin yeniden belge almak için sürücü kurslarına gitmeleri gerekiyor. Ancak bu kişilerin sürücü kurslarına da gitmeden önce psiko-teknik değerlendirme ve psikiyatri uzmanı muayenesi sonucunda sürücülüğe engel halinini bulunmadığını gösterir belge alması gerekiyor." Yerebakan yönetmelikle birlikte sürücü belgelerine geçerlilik süresi getirildiği; A1, A2, B1, B, BE, F, ve G sınıfı sürücü belgelerinin 10 yıl, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgelerinin de 5 yıl geçerli olduğunu ifade etti.








Sağlık engelse ehliyet geri alınacak





Sürücü belgesi sahibi kişide sağlığı bakımından sürücülüğe engel aşikâr bir değişikliğin görülmesi ve tespiti halinde, trafik görevlilerince sürücü belgesi geçici olarak geri alacak. Ehliyeti geri alınan kişinin 'sürücü olur' sağlık raporu alması sağlanacak. Sürücü belgeleri geçici olarak geri alınan kişilerin Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları ile Muayenelerine Dair Yönetmelik hükümleri doğrultusunda yapılan muayeneleri sonucunda düzenlenen sağlık raporuna göre işlem yapılacak. Gerekli sağlık şartları sağlanmadıkça bu kişilere sürücü belgeleri iade edilmeyecek. Sağlık şartları bakımından sürücülüğe engel bir halinin olmadığı veya mevcut olan bu halin bilahare ortadan kalktığı sağlık raporuyla tespit edildiği takdirde, sürücü belgesi kişiye iade edilecek.





Müracaat sırasında Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları ile Muayenelerine Dair Yönetmelik'te belirlenen sağlık şartlarını taşımaları kapsamında sağlık raporu istenecek. Bu şekilde yenilenen sürücü belgeleri için harç alınmayacak. Yenileme müracaatı sırasında eski sürücü belgesi geri alınacak. Müracaatı tamamlananlara sürücü belgeleri teslim edilinceye kadar araç kullanabilmeleri için 15 gün süreyle geçerli olmak üzere 'Sürücü Belgesi Yerine Geçen Geçici Belge' verilecek.

Konular

Dijital kimliği kimler alabilecek?
Hangi pasaport nereden alınır?
Okur yazarlık belgesi ile ehliyet alınır mı?
E devlet üzerinden soy ağacı sorgulaması nasıl yapılır?
Soyağacı sorguma ne zaman tekrar açılacak?
Soy sorgulama için günlük belirli bir kota olacak
Araç muayenesinden geçmenin püf noktaları
Sıfır otomobil ve kamyonetlerin ilk tescil işlemleri nerede yapılıyor?
Plakadan Ceza Sorgulaması Yapıldığında Hangi Bilgilere Ulaşılabiliyor?
e-Devlet soyağacı uygulamasına bakan, çifte vatandaşlık başvurusunu nasıl yapacak?
İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapanların lise mezunu olması şart mı?
Tesk kart nedir?
Suriyeli mülteciye yeni kimlik
Direksiyon eğitimi dersi sınavlarında görev alanların ücretleri eşitlendi
Kusurları giderilmeyen araç trafikten men edilir mi?
E Devlet araç sefer görev emri sorgulama kimleri kapsıyor?
Yeni ehliyetlerdeki kan grupları hatalı mı?
Direksiyon eğitim sınavında e-tablet dönemine geçildi
Schengen vizesi almak isteyenler için önemli değişiklik
Yeni kimlik ve ehliyetler için personel yetersiz mi?
Türk vatandaşlığını kaybeden kişiler yeniden Türk vatandaşlığını kazanabiliyor mu?
Türkiye'de en çok kullanılan soyadları açıklandı
Göç idaresi müdürlüğü adresleri tıkla indir
Ehliyet, yeni kimlik ve pasaport alacaklar dikkat!
Kimlik belgesi üzerinden sabıka kayıtları incelenebilir mi?
İnternete ehliyetsiz girilemeyecek mi?
Araçlarda akıllı takip sistemi hangi durumlarda uyarı verecek?
Kimlik ve ehliyet sorgulamasında yeni dönem
Trafik Genel Eğitim Planında Neler Var?
Trafikte makas atanlara büyük ceza geliyor